GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistan Newrozu Kerkük’te start aldı

Güney Kürdistan'da Newroz kutlamaları bugün Kerkük’ün Şivesor piknik alanında start aldı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamaya Şengal’de gerçekleşen çete saldırılarına tepkiler damgasını vurdu.

 

Tevgera Azadiya Kurdistan (Tevgera Azadi) tarafından organize edilen kutlamada, Kerkük’teki birçok siyasi parti teşkilatları tarafından gönderilen mesajlar da okundu.

Newroz alanında Hızbi Zehmetkêşani Kurdistan, Tevgera Azadi, Tevgera Ciwanên Kurdistan, RJAK adına yapılan konuşmalarda, Şengal saldırısına tepkiler dile getirilirken, tüm Kürtlere birlik çağrısı yapıldı. Yine alanda hazır bulunmayan siyasi partiler ise, yazılı mesaj göndererek, aynı şekilde tüm saldırılara karşı ulusal duruşla Kürt halkının birliğini geliştirmesi gerektiğini belirtti.

'KİM GERİLLAYA SALDIRIRSA DAİŞ'İN ZİHNİYETİNDEDİR'

Siyasi parti mesajlarından sonra sahne çıkan Dêrîn peşmergeleri (eski peşmergeler) ve gerillalar da yaptıkları açıklamada, ulusal güç olduklarını ve ortak düşmana karşı savaşmanın gerektiğini kaydetti. Açıklamalarda, Şengal’de KDP ve Türk çeteleri eliyle bu iki gücün karşı karşıya getirilmek istendiğine dikkat çekilerek, bunun Kürt kazanımlarına zarar vereceği, herkesin böylesi bir oyun karşısında durması gerektiği ifade edildi.

Daha sonra alanda bir konuşma yapan Kerkük YNK peşmerge sorumlularından ve aynı zamanda YNK merkez komite üyelerinden Westa Resul, peşmerge ile gerillanın Kerkük dahil Güney Kürdistan’ın birçok yerinde DAİŞ faşizmine karşı ortak cephede savaştıklarını vurguladı. Resul, "Bugün gerillaya saldıran her kim olursa olsun, DAİŞ ile aynı cephede demektir. Gerilla ve peşmerge hiçbir şekilde silahlarını birbirlerine doğrultmamalılar. Onca acı tecrübeye rağmen bugün yeniden bırakuji savaşı çıkarmaya çalışanlar kesinlikle DAİŞ ile aynı zihniyete sahiptir" diye konıştu.

Şehit Destan, Şehit Ararat, Şehit Ahmet Qamişlo müzik gruplarının yanı sıra sanatçılar Bermal Çem, Kerim Xanesurçi, Mıhemed Werti’nin de sahne aldığı kutlamada, PYD Güney Kürdistan Temsilcisi Xerib Hüso, Şengal İnşa Meclisi Başkanı Xıdır Salih de birer konuşma yaptı.