Güney Kurdistanlı üç partiden ‘Maxmur’ çağrısı

Güney Kurdistanlı üç siyasi parti, Irak hükümetini Maxmur’u kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçmeye ve mülteci hukukuna uymaya çağırdı.

Kurdistanlı Sol Partiler Birliği Konseyi çatısı altında bir araya gelen Kurdistan Demokratik Halk Partisi, Kurdistan Emekçiler Partisi ve Kurdistan Komünist Partisi, Maxmur’a yönelik kuşatma girişimine tepki gösterdi.

Marmur’un askeri güçlerce kuşatılması ve tel örgülerle çevrelenmesini kınayan sol partiler, “Birkaç gündür Irak ordusu kampa girmeye ve kontrol altına almaya çalışıyor” dedi.

Kampın Birleşmiş Milletler’in korumasında olduğunu hatırlatan sol partiler, buna rağmen Türk devleti tarafından onlarca kez bombalandığını, kadın, yaşlı ve çocuk çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kamp üzerinde DAİŞ tehdidinin de sürdüğüne dikkat çeken üç parti, Irak hükümetinin girişimini “hukuk dışı” olarak değerlendirdi.

Türk devletinin kampa yönelik tehditlerini de hatırlatan partiler “Kampın Irak ordusu tarafından kontrol edilmesi tehlikeyi daha da arttırır” diye uyardı.

İlgili tüm taraflara çağrıda bulunan partiler, kampın kontrol altına alınması çabalarından vazgeçilmesini, mülteci hakları ve hukukuna saygı duyulmasını istedi.

Solcu partiler, Birleşmiş Milletleri de kampın güvenliğini sağlama yönündeki sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı.