'Haki Karer ruhu gerillada yaşatılıyor'

Haki Karer’in şehadetinin 41. yılında adına kurulan akademide eğitim gören gerillalar, daha fazla anlayıp devrimci mirasına layık olmaya çalıştıklarını söyledi.

Haki Karer Akademisi’nde eğitim gören gerillalar, "Birlikte mücadelenin zorunluluğu kapımızı çalıyor. Askeri, siyasi operasyonlar, 24 Haziran’da yapılacak olan ‘baskın’ seçimlerde Türkiyeli ve Kürdistanlı halkların birlikte Haki yoldaş, İbrahim yoldaş şahsında örülen mücadele ortaklığı gerekiyor" diyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın "gizli ruhum" dediği, 18 Mayıs 1977’de Antep’te şehit edilmesinin ardından 'partileşme kararı' alıp PKK’nin "Hakki Karer’in anısının örgütlenmesi" olduğunu söylediği Karadenizli Haki Karer’in şehadetinin 41. yıl dönümü. Kürdistan dağlarında binlerce PKK’li, Haki Karer’in ruhunu yüceltmek için Haki Karer Akademisi’nde eğitim görüyor. Eğitim gören HPG ve YJA Star gerilları, Haki Karer çizgisini anlattı.

ŞENGAL DAĞLARINA UZANDIĞINI GÖRDÜM

Kahraman Kaşura: Özgürlük saflarına katıldıktan sonra farklı alanlarda kaldım. 2014’teki katliam ardından HPG gerillaları olarak Şengal’e gittik. Şengal’de kaldığım sürece 1970’lerde Önderlik ve Haki Karer’in eşsiz yoldaşlığının yarattığı ruhun Şengal dağlarına kadar nasıl uzandığına tanık oldum. Farklı etnik kimliklerden, inançlardan genç kadın ve erkekler, Êzidxan’ı özgür kılmak için HPG saflarındaydı. Faşizme karşı yan yana savaşan yoldaşlarımı görünce Haki Karer’in elleri ile yaratılan birleşik mücadelenin dalga dalga yayıldığını gördüm.

HAKİ KARER RUHUNU YENEMEZLER

Şimdi bu tanıklıkların ardından Haki Karer Akademisi’nde eğitim görüyor olmak ayrı bir maneviyat yaratıyor. Halkımıza çektirilen zulmün her geçen gün dozajını artırdığı gerçeklik içinde ulus devletin tekçiliğine karşı Haki Karer ruhuyla çoğulcu ve birlikte savaş bayrağını yükseltmek esasıyla eğitim devresinde yer alıyoruz. Onun şahsında binlerce şehidimizin hayallerini gerçekleştirmek üzerine yoğunlaşıyoruz. Şengal’de direnmemizi sağlayanın bu ruh olduğunun farkındayız, Türk devlet geleneğinin faşizm saldırılarına karşı bu ruhla savaşıyoruz. O yüzden türlü türlü teknikle yöneldikleri dağlarımızda sonuç alamıyorlar, alamazlar da. Çünkü karşısında savaştıkları Haki Karer ruhudur.

YOLDAŞLIĞINA LAYIK OLABİLMEK İÇİN

Şehitler ayı olan Mayıs ayında Haki Karer, Mehmet Karasungur, Halil Çavgun, İbrahim Kaypakkaya, Azad Siser şahsında mücadeleyi yükseltmek için bu eğitim ortamının verdiği güzellik ve erdemle donanıyoruz. Önder Apo’nun yoldaşlığına layık olabilmenin çabasındayız.

PKK’NİN RENGE HAKİ’DİR

Şimal Dilsöz: Ortadoğu halkları ve özelde Kürdistan halkları üzerinde soykırımın kendini farklı kılıflar içinde göstermeye devam ediyor. Kadın katliamları olağan bir durum gibi sürdürülüyor, çocukların adı cinsel istismar, tecavüz olayları ile anılıyor. Halkların payına düşürülmek istenen katliam oluyor. Bu katliam aklı karşısında Önder Apo’nun Ortadoğu’da yeni yaşam inşasında vurgu yaptığı tema halkların birlikte mücadelesi oluyor. Önderlik bunun ısrarında. Bu inşanın başladığı nokta Haki Karer ile yoldaşlığında görüyoruz. Ankara’da başlayan yoldaşlıkları Haki yoldaşın Batman, Antep’e varan adımlarında yankısını buluyor. Haki yoldaş Türk’tür ama özgürlük hayallerini Kürtlerle birlikte gerçekleştirmek amacında, ruhunun bir yanı Önder Apo’da gizleniyor.

YOLDAŞLARI OLARAK KERKÜK’TEYDİK

Daha önce Kerkük’te DAİŞ çetesinin saldırılarına karşı oradaki halkları savunmak üzere yola koyulduk. Mevzideki yoldaşların renkliliğini görünce ‘Haki yoldaş kesin bizi görüyordur’ diyordum kendi kendime. PKK’nin rengi Haki’dir, diyordum. Kerkük farklı halkların birlikte yaşam sürdüğü kadim bir kenti ve biz de Haki yoldaş ve Önder Apo’nun kadim yoldaşlığının savunucuları olarak oradaydık.

MANEVİ DİRENİŞ KALKANI KUŞANMIŞIZ

Şimdi Haki Karer Akademisi bünyesinde eğitim görüyorken bu kadimliğin bir parçası olmaktan dolayı şanslı hissediyorum kendimi. Bu şansı nasıl daha özlü kılabilirizin çabasındayız. Ulus devlet faşizmine karşı Haki Karer’in Kürdistan’a doğru attığı adımlarının heyecanındayız. Aldığımız eğitimle bu heyecanının ve bugün Ortadoğu halklarına umut olan Önderlik felsefesinin nasıl daha güçlü inşa edebiliriz, bunu tartışıyoruz. Bu felsefe temelinde Haki yoldaşın katkısı, fedakarlığının bilinci ile 2018 yılında PKK’nin zafer geleneğini sürdürme amacındayız. Burada olmak manevi anlamda bir direniş kalkanı kuşanmışız gibi hissettiriyor. Bunu önemsiyor ve bu hislerle çok yönlü savaşa hazırlanıyoruz.

ONUN İZİNDE YÜRÜYORUZ

Beritan Berivan: 40. yılına giren mücadele gerçekliğimizde ilk adımları atan Haki yoldaşın izinden yürüyoruz. Ortadoğu’ya, ezilen halklara reva görülen soykırım saldırılarına karşı devrimci görevlerimiz yürüyüş tempoyu artırmamızı emrediyor. Tam da böylesi bu süreçte Haki Karer Akademisi’nde eğitim görmek güçlü bir maneviyat kaynağı.

ÖZVERİ VE FEDEKARLIK ÇİZGİSİ

Parti tarihimizde Haki yoldaşa dair anlatılan anılarda Antep’te bir yandan örgütleme çalışması yürütürken bir yandan para kazanmak için inşaatlarda çalıştığından bahsedilir. Haki yoldaş, kazandıkları paralarını kuruşuna bile dokunmadan diğer yoldaşlara gönderiyor. Hatta bir gün yanındaki bir arkadaşın canı çarşıdan geçerken dondurma çektiği halde almıyor. Haki yoldaş bunu neden yapıyor? Çünkü miktarı az ya da çok bireysel herhangi bir harcama yapmayacak denli dürüst ve özverili yaklaşıyor. O an Haki yoldaş için önemli olan partinin çıkarları. Bizler de bu akademide bu özveri ile bu fedakarlık çizgisinde daha güçlü yürümek için yoğunlaşıyoruz.

ANISI ROJAVA’DA DA YAŞATILIYOR

Kobanêliyim. Özgürlük saflarına katıldığımda Kobanê, BAAS rejiminin denetimindeydi. Mevzide radyo dinlerken duydum özgürleştirilmesini. Şimdi Kobanê ve tüm Rojava’da örülen halkların kardeşliği sistemi, Haki yoldaşın anısına farklı bir şekilde sahip çıkışın yansımasıdır. Yıllarca aramıza ayrı duvarların örüldüğü, kemerlerin çekildiği Arap halkları ile birlikte yaşam inşa etmek, Haki yoldaşın fedakarlıkları, emekleri sayesinde. Biz de bu bilinçle karşı saldırıların boyutu ne olursa olsun teknikleri ne kadar yoğun kullanılsa kullanılsın Haki yoldaşın emeklerine sahip çıkacağız.

İHANET ÇİZGİSİNE CEVAP

Ahmet Amed: Haki yoldaşın bize bırakmış olduğu yaşam, onurluca bir yaşam. Haki yoldaş şahsında ‘Şehitler Ayı’ olan Mayıs şehitlerini anarken bizler de Haki Karer Akademisi’nde bir eğitim devresinde yer alıyoruz. HPG gerillaları olarak burada eğitim görmek bizlerin görev ve sorumluluklarını daha kapsamlı kılıyor. Ezilen halklara, Kürtlere karşı başlatılan topyekun saldırılara karşı güçlü bir direnişin sahibi olmak için burada yoğunlaşıyoruz. İnsani değerleri yüceltmenin adı olan Haki yoldaş gibi eylemek, yoldaşlık bağlarını daha da derinleştirmek amacındayız.

Haki yoldaş Türk devletinin çarkına çomak soktu. Bir Türk olarak o dönemler adları yeni yeni duyulan ‘UKOcular’, ‘Talebeler’ ya da ‘Apocular’ içerisinde yer alması devlet aklı nezdinde ciddi bir tehlikeydi. Halkların birlikte mücadelesi devlet açısından engellenmesi, tökezlenmesi sürekli bir farz gibiydi. Stêrka Sor isimli devlet işbirlikçisi sözüm ona Kürt bir grubun üyesi olan Alaattin Kapan eliyle katledildi Haki yoldaş. O günden sonra Önderlik partileşme kararı ile Haki yoldaşın şehadetine cevap verdi. 27 Kasım 1978’de PKK’nin ilanı ardından 40 yıldır Haki yoldaşın ruhu büyütülerek işbirlikçi çizgiye karşı direnişi emrediyor.

Stêrka Sor’un güncel versiyonları, Başûrê Kurdistan topraklarındaki Türk devletinin işgal operasyonlarına onay vererek ihanet çizgisini sürdürüyor. Buna karşı Xakûrkê alanında Lêlikan’da süren HPG eylemlerinde birlikte savaşan Kürt, Türk, Arap, Êzîdî gerillalar Haki Karer’in pratiklerini esas alarak mücadeleden bir an bile vazgeçmiyor.

Bizler de eğitimimizi tamamlamamız ardından savaş mevzilerinde yükselen Haki yoldaşın mücadelesini sürdüreceğiz. Şu an burada eğitim görmenin gururunu güçlü pratiklerimizde gösteriyoruz, göstereceğiz.

İŞBİRLİKÇİLİKTEN İNTİKAM ALMAK

Sarya Lorin: ‘Hiçbir şey bağımsızlıktan ve özgürlükten daha değerli değildir’ diyen Haki yoldaşın izinden hareket ediyor olmanın onuruna paha biçilemez. Karadeniz’den Ordulu bir Türk gencinin Önder Apo ile birlikte yola koyulmasının maneviyatını daha güçlü sahiplenmek için bizler de Haki Karer Akademisi’nde eğitim görüyoruz.

Partileşmek, amaç belirlemektir. PKK’nin amacını belirleyen, Önderliğin partileşme kararını aldığı Haki yoldaşın emekleri ve bilinci ile donatılan bu akademideyiz. Önderlik ‘Haki yoldaşın şehadeti olmasaydı biz parti ilanını aklımıza bile getirmezdik’ diyor. 1978’de PKK’nin ilanı asla sıradan bir olay değil, tarihin seyri değiştiriliyor Kürtler için ve bunu yaparken bir Türk arkadaşla çıkılıyor yola.

Haki yoldaşla başlayan partileşme ihanetçilikten, işbirlikçilikten intikam almaktır da. HPG gerillaları olarak bizlere yaşatılan zulmün her türlüsünden ihanet almak için her geçen gün kendimizi daha güçlü kılıyoruz. Dahil olduğumuz bu eğitim devresinde, zamanımızı alacağımız intikama yoğunlaştırıyoruz. Gerekliliklerimiz var, zamanda cevap vermemiz gereken bir soykırım geleneği var. Haki yoldaşın birlikte mücadele esaslarında derinleşiyoruz. Akademide farklı etnik yapılardan yoldaşlarımızla beraberiz, birlikte yaşam inşa ediyoruz.

18 MAYIS BİRLİKTE MÜCADELE EMRİDİR

Jin Dersim: 2018 yılının Şehitler Ayı’nı Haki Karer Akademisi’nde karşılıyoruz. 40 yılın mirasını, verilen binlerce şehadetin 18 Mayıs ile bir kez daha anıyoruz. Haki Karer’in ve aynı zamanda Türkiyeli devrimci önderlerden İbrahim Kaypakkaya’nın şehadet günü 18 Mayıs. PKK hem Haki yoldaşın hem de Türkiye devrimcilerinin mirasına sahip çıkmanın adı oluyor. Türk devletinin halkları adeta nefes alma aralığı bırakmadığı zamanlardayız. Birlikte mücadelenin olmazsa olmazlığı kapımızı çalıyor. Askeri, siyasi operasyonlar, 24 Haziran’da yapılacak olan ‘baskın’ seçimlerde Türkiyeli ve Kürdistanlı halkların birlikte Haki yoldaş, İbrahim yoldaş şahsında örülen mücadele ortaklığı gerekiyor. Akademi ortamında tüm bunlara dair tartışmalarımız ve yoğunlaşmalarımız oluyor. Güç veriyor.

QAMİŞLO’DA FIRTINASINA TANIKLIK ETTİM

Ordulu bir Türk genci Haki yoldaşın Batman-Antep hattında, Çorumlu Alevi bir genç İbrahim yoldaşın Dersim’de, Maraş’ta aldığı soluğu duyumsuyoruz. Qamişlo’da büyüyen bir Kürt genci olarak Haki yoldaşın izinden gidenlerin yarattığı fırtınaya tanıklık ettim. Süryani, Kürt, Türkmen, Ermeni, Hristiyan, Müslüman, Arapların Önder Apo’nun felsefesi ile inşa ettiği yaşamın ardından Haki yoldaşın izlerini görmemek mümkün değil.

Haki Karer’de öğrenci olmak tüm bunlara bakınca hümanist anlamlar içeriyor. Topraklarımızda işgal saldırılarını meşru gösterip olağan kılmak isteyen her türlü faşizmin intikamı Haki yoldaşın Önderlik ideolojisine bağlılığını kişiliklerimizde inşa ederek alınacaktır. Bu eğitimi, bir şans olarak el alıyorum. Önderlik ‘Haki gözlerime bakınca ne demek istediğimi anlardı’ diyor. Gözlerinden, sözlerinden fiziki olarak ayrı mekanları paylaştığımız Önder Apo’ya ve ‘gizli ruhu’ olarak tanımladığı Haki yoldaşın mirasına sahip çıkacağız.

ORDU’NUN ASİ DAĞLARINA DA TAŞIYACAĞIZ

Dijwar Zagros: Özgürlük saflarına Êzidxan’dan, Şengal dağlarından katıldım. Şengal’deki 74. fermana karşı HPG gerillalarının topraklarımızı, bizleri savunmak için verdikleri direnişten etkilendim. Dağlarımıza hediye gibi getirdikleri Önder Apo’nun felsefesinde derinleşmek, kendimi daha fazla bilinçli kılmak istedim. Önder Apo’nun yaşam tarzını merak edip sorduğum arkadaşların cevap cümlelerinde Haki Karer yoldaşın adı geçerdi. Devrimci kültür ve ahlakını oluştururken Önder Apo’nun Haki yoldaş ile kurduğu derin yoldaşlık bağının belirleyici ana etkenlerden olduğunu anladım. Bir de Türk olduğunu öğrendiğimde üç yıla yakın HPG mevzilerinde birlikte savaştığımız Türk, Kürt, Fars, Arap yoldaşlarının özlü direnişin ardında yatan mirasın büyüklüğünün Haki yoldaşın varlığı sayesinde geliştiğini anladım.

Ankara’da üniversite sıralarından Antep’te inşaatlarda çalışarak, hamallık yaparak PKK’nin doğumuna verdiği emeğe götüren bilinci tarif etmek zor. Haki yoldaşın kendinden vazgeçmişçesine çalışması, örgütlenme çabası kendi başına bir değer. Biz Şengal’de daha önce Önder Apo’nun felsefesi ile tanışabilseydik, örgütlenip, emek verseydik Haki yoldaş gibi, bir fermanla daha yüz yüze gelmezdik.

Şimdi eğitim gördüğüm Haki Karer Akademisi’nde bunun önemini daha iyi anlıyorum. Emekle büyümenin adı olmuş Haki yoldaş. Bizleri Şengal’de birebir tanıklık ettiğim KDP gibi zalimin eline teslim eden çizgiye karşı bu emeği daha güçlü sahiplenerek cevap olmak zorundayız. Halkların adları fermanlara yazılmasın, birlikte yaşamı Şengal dağlarından Ordu’nun asi dağlarına taşıyabilelim diye Haki yoldaşın anısını daha güçlü sahiplenmek istiyorum. Haki’leşmenin başarı getireceğini biliyorum. Haki yoldaşı anlatınca arkadaşlar, merak edip Ordu’nun nerede olduğuna baktım, coğrafyasının asi ve emek dolu olduğunu öğrendim. Haki yoldaş, kendi topraklarının güzelliği ile düşününce öyle özlü yakışıyor ki PKK’ye. Layık olmanın çabasındayız.