Halk toplantıları: Ölümler olmadan tecridi kırmalıyız!

HDP, tecrit ve açlık grevlerine ilişkin halk toplantıları düzenledi. Toplantılarda ölümler olmadan tecridin derhal kaldırılması gerektiği belirtildi.

HDP, İmralı tecridine karşı açlık grevinde olan Leyla Güven ve tutsaklar için 100’ü aşkın merkezde halk toplantıları düzenledi. 

AMED

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar ilçe binasında yapılan halk toplantısına, HDP Amed milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Dersim Dağ, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda konuşan Farisoğulları, Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerindeki açlık grevleri için birlik olunması gerektiğini belirterek, “Bu korkuyu parçalamalıyız. Tecridin parçalanması, korkunun parçalanmasından geçiyor. Artık varlık ve yokluğumuz tecridin kırılmasından geçiyor" dedi.

Farisoğulları, “Leyla yoldaş 65 gündür büyük bir direnişi sürdürüyor. Bu, hepimiz için uyarıdır. Uyarılar bir yandan devlete ve hükümetedir; ama diğer yandan bizim sessizliğimize bir uyarıdır. Ölümler yaşanmadan tecridi kaldırılmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

SUR

HDP Sur ilçe binasındaki toplantıya ise HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, HDP ve DBP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. HDP binasının çevresi zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. 

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seher Tümer, "Leyla Güven, bedenini açlık grevine yatırmıştır ve artık kritik aşamaya geldi. Güven'in talebi talebimizdir, halkta karşılık bulması için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Toplantıda yerel seçilmelerle ilgili yürütülen tartışmalar da yürütüldü. Toplantıda savaşın ve tecridin birbirinden bağımsız olmadığı, tüm sorunların temelinde devletin Kürt sorununa yaklaşımının olduğu kaydedilerek, birlik çağrıları yapıldı. 

İmralı tecridinin sıradan ele alınmayacağını ifade eden HDP Milletvekili Remziye Tosun ise "“Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi bizlere tarihimizi; Ali Çiçek, Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve nicelerinin onurlu duruşunu hatırlattı. Mutlak tecridin kırılması için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.  Tüm halkımızı 19 Ocak’ta yapılacak mitinge katılmaya davet diyoruz” diye konuştu.

VAN

Van’ın İpekyolu, Tuşba ve Erciş ilçelerinde de halk toplantıları düzenlendi.

İpekyolu’nda yapılan halk toplantısına HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Şehzade Kurt ve İpekyolu ilçe yöneticileri katılırken, Erciş’te yapılan toplantıya ise HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ile PM Üyesi Özgür Aras katıldı.

HDP Tuşba ilçe binasında yapılan toplantıda konuşan, yerine kayyum atanan Edremit Belediye Eşbaşkanı Rojbin Sevil Çetin,   Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Güven'in başlattığı açlık grevinin demokratik olduğunu belirten Çetin, "Leyla Güven, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkmasını istediği için açlık grevine başladı. Bu eylemin sonuç alması için her yerde sahip çıkmalıyız. Açlık grevindekilerin sesi olmalıyız. Ancak böyle sonuç alabiliriz" diye konuştu.

Konuşmalarda Güven’in açlık grevlerinin Diyarbakır zindanından tüm dünyaya yayıldığı belirtilerek, 1982 Diyarbakır cezaevinde gerçekleştirilen ölüm oruçlarının tarihin seyrini değiştirdiğine dikkat çekildi.