Hasankeyf'te Küçük Saray risk altında

Hasankeyf'te ağır iş makinelerinin yarattığı basınç, Küçük Saray'da çökme riskine yol açtı.

Yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenilen Hasankeyf'in tarihi Küçük Saray'ı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi Hasankeyf Kalesi ile Dicle Vadisi'ne 50 metre yükseklikte ve bin metre uzunluğundaki betonlaştırma çalışması devam ederken, kale dibine liman inşa etme çalışmaları başlatıldı. Sular altında kalmasıyla kaleye çıkmak amacıyla inşa edilen limanın hemen üstünde ise betonla kaplanan kale ve Küçük Saray kapatılıyor. Kale duvarı, beton ve demirlerle "sağlamlaştırılmaya" çalışılıyor. Ağır iş makinelerinin titreşimleri nedeniyle sarayın duvarlarında şişme ve çökme riskinin olduğu öğrenildi.

ÇÖKME RİSKİ

Tarihi kentin tamamı inşaat alanına dönerken, tarihi kale duvarlarının dibinde ise "antik liman" oluşturuluyor. Hasankeyf'in sular altında kalması durumunda kalenin üst kısımlarında adacık oluşturulacak. Oluşan bu adacığın gezilebilmesi amacıyla kale duvarlarının yanı başında liman kuruluyor. Limanın temelleri geçtiğimiz günlerde beton dökme işlemleriyle başladı. Ağır iş makinelerinin oluşturduğu basınç tarihi Küçük Saray'da çökme riskini yaratıyor.

Küçük Saray’da çökme riskinin meydana gelmesi üzerine betonlaştırmaya Pazartesi gününden bu yana ara verildiği öğrenildi. Mühendisler, olası bir çökme riskine karşı incelemelerde bulunuyor.