Hayvancılıkla uğraşanların imdadına bahar yetişti

Van ve çevresinde çetin geçen kış aylarından sonra bahar ayları ile birlikte hayvancılıkla uğraşanlar, hayvanlarını mera ve ovalarda otlatmaya başladı.

Bahar mevsimiyle birlikte canlanan doğada rengarenk çiçekler ve otlar çıkmaya başladı. Doğanın baharla canlanması ile birlikte hayvan sahipleri, hayvanlarını dışarıya çıkarmaya başladı. 6 ay boyunca çetin geçen soğuk aylarda ahırlarda, kapalı alanda beslenen hayvanlar Mayıs ayı ile birlikte otlatılmak için dışarıya çıkartıldı.

Kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi, yaşanan ekonomik kriz sonucu yem ve saman fiyatlarının yüksek olması, hayvan fiyatlarının çok düşük olması gibi nedenlerden dolayı hayvan sahipleri zor günler geçirdi. Özellikle devletin, Kürt illerinde hayvancılığı bitirme politikası uygulaması, yayla ve meraların yasaklanması gibi politikalar nedeniyle birçok hayvan sahibi zarar etti ya da hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. Yayla ve meraların yasaklanması sonucu yüzlerce köylü, köyünü ve toprağını bırakarak şehirlere göç etti.

‘KIŞ AYLARINDA HAYVANLARIMIZI YETERİ KADAR BESLEYEMEDİK’

Hem devletin hayvancılığı bitirme politikası hem ekonomik kriz hem de soğuk ve uzun kış ayları Van ve çevresinde hayvan sahiplerini zorladı. Otların çıkması ile birlikte şehir merkezleri, ovalar, dağlar ve meralar küçük ve büyükbaş hayvanlarla canlanmaya başladı. Nisan ve Mayıs aylarında koyunlar, kuzularıyla dışarıda rengarenk bir görüntü oluşturuyor. Kış ayları boyunca hayvanlarını yeteri kadar besleyemediklerini dile getiren hayvan sahipleri, yem ve saman fiyatlarının çok yüksek olmasından yakındı. Hayvan sahipleri, böylece hayvanlarına az miktarda yem ve saman verdiklerini söyledi.

‘BAHAR İMDADIMIZA YETİŞTİ’

Van’da hayvancılık yapan Abdurahman Karaca, havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını otlatma için dışarı çıkardıklarını söyledi. Koyun ve kuzularını dışarıda birlikte otladıklarını söyleyen Karaca, “Bu yıl bahar biraz geç geldi. Geç geldiği için, hayvanlarımıza verecek saman ve yem yetmedi. Bizler de azar azar vermeye başladık. Bundan dolayı hayvanlarımız yeteri kadar beslenemedi ve gelişemedi. Havaların ısınmasıyla birlikte hemen hayvanlarımızı dışarı çıkardık. Yani bu krizde bahar imdadımıza yetişti. Bundan sonra hayvanlarımızı dışarıda besleyeceğiz” dedi.