HDK-A Şengal ve Rojava’ya saldırıları kınadı

HDK-A: AKP-Erdoğan iktidarı, referandumda Kürt halkından beklediği desteği alamamış olması, iktidar bloğunun yüz yıllık Kürt ve Kürdistan karşıtı jeostratejik korkusu ve kaygısıyla kalkıştığı bu saldırganlığa karşı Türkiye halkları ayağa kalkmalıdır.

Yazılı bir açıklama yapan HDK-A, Türk savaş uçaklarının günlerdir Şengal ve Rojava’yı bombardıman altında tuttuğunu, BM ve uluslararası koalisyon güçlerinin ise hiçbir şey olmamış gibi sustuğunu belirtti.

Şengal’e ve Rojava’ya yönelik bu saldırılar ile uluslararası hukukun hiçe sayıldığını, Irak ve Suriye’nin egemenlik haklarının çiğnendiği ve başta Kürtler olmak üzere Kürdistan’da yaşayan hakların ve inançların yaşam haklarına saldırı anlamına geldiği vurgulanan açıklamada şunlara dikkat çekildi: “IŞİD’in soykırımına karşı kendi toprağını ve yaşam alanlarını savunan Êzidî halkına yönelik bu saldırganlık ağır bir insanlık suçudur. IŞİD’in yarım bıraktığı katliam ve soykırımı tamamlama saldırısıdır. IŞİD’in soykırımı ve katliamları yanında Êzidî kadınlarını köleleştiren insanlık dışı saldırılarına karşı direnen, başkasının duyarsızlığı karşısında kendisini savunan Êzidî halkının Türkiye’ye yönelik en küçük bir tacizi bile olmamış olmasına rağmen bu saldırının yapılıyor olması Kürt ve Kürdistan statüsünden duyulan korkudandır. Özelde Êzidîlere genelde Kürtlere ve Kürdistan’ a ilan edilen bu işgal hareketini, imha ve savaşı şiddetle ret ediyoruz.

IŞİD barbarlığına karşı direnen, mücadele eden, Irak ve Suriye’ de kendi yurdunu, kentini ve kimliğini savunan Rojava halklarına yönelik düşmanca tutumu kabul etmiyoruz. Bu saldırının IŞİD’i yok olmaktan kurtarma hamlesi olduğunu koalisyon güçlerine, BM ve uluslararası kurumlara hatırlatıyor, onları göreve davet ediyoruz. Kürtlerin, Arap, Türkmen, Êzidî, Süryani, Alevi, Sünni halkların demokratik ve eşit haklar temelli yan yana gelişlerinden duyulan korkuyla yapılan bu saldırıya karşı demokrasiden yana tüm güçleri dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.

AKP-Erdoğan iktidarı, referandumda Kürt halkından beklediği desteği alamamış olması, iktidar bloğunun yüz yıllık Kürt ve Kürdistan karşıtı jeostratejik korkusu ve kaygısıyla kalkıştığı bu saldırganlığa karşı Türkiye halkları ayağa kalkmalıdır. Halklarımızın ve ezilen yoksul emekçilerin vergileri ile oluşturulan bütçenin savaşa ve savaşçıl politikalara kullanılıyor olmasına karşı 16 Nisan Referandum ruhu ile yaşam hakkımız, özgür geleceğimiz ve birlikte yaşam irademiz için sokaklarda, alanlarda olmalıyız.

Dünya alemle kavgalı, uluslararası kurum ve kuruşlarla her gün çatışma ve gerilim içinde olan Erdoğan ve AKP iktidarı, Şengal’e, Rojava’ya ve Kürdistan dağlarına yönelik saldırılarını hem durdurmalıdır. Savaş, çatışma ve gerginlik yaratma yerine yaşanan sorunları demokratik siyaset zemininde, diyalog ve barışçıl politikalarla çözmeye davet ediyoruz.

Komşularımız ve kardeşlerimizle savaşmak yerine barışı, eşit ve birlikte yaşamı kurmak için herkesi HDK-A ‘da birlikte olmaya çağırıyoruz. Çözüm savaşta değil, demokratik siyasettedir şiarı ile herkesi dayanışmaya davet ediyoruz.”