HDP: AİHM ve BM Cizre ve diğer katliamlara sessizliğini bozmalı

2015’te Cizre'de yaşanan “Cizre bodrum katliamı”na ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 'nde (AİHM) görülen davaya ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Başaran, katliamlara karşı sessizliğin bozulması şansının yakalandığını söyledi.

Şırnak eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, özellikle Birleşmiş Milletler’in (BM) alenen işlenen katliamları incelemekte ısrarlı olması ve yaşananların adının konması çağrısı yaptı.

AİHM’deki duruşmayı HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da izledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde duruşmaya ilişkin açıklama yapan

Başaran, şu ifadeleri kullandı: “Bugün önemli bir duruşmaya tanıklık ettik. İlk defa Cizre’de yürütülen katliamlarla ilgili AİHM’de bir duruşma görüldü. Uzun süredir Türkiye’nin Kürt halkına karşı yürüttüğü katliamlara karşı sessizliğini bozma şansı verilmiş oldu. Bu açıdan bu dosya tarihi önemdedir.”

‘BU DURUŞMA KATLİAMA KARŞI SESSİZLİĞİN BOZULMASI İÇİN BİR ŞANS’

Bütün dünyanın Cizre’de yaşananlara tanıklık ettiğini hatırlatan Başaran, şöyle devam etti: “Sokağa çıkma yasakları vardı, şehirler abluka altındaydı. Bütün dünya bu sesi duydu, bu döneme tanıklık etti. Ama bu süreç boyunca BM, Avrupa Parlamentosu ve kendine ‘demokrat’ diyen kurumlar, bu süreçle ilgili gerçek anlamda bir tepki ortaya koyamadı. Gerçek anlamda Türkiye’ye bir tavır takınamadı. Bugün bütün bunlara rağmen Strasburg’da, AİHM’de bu sessizliğin bozulması için bir şans olarak karşımızda duruyor.”

‘KATLİAMLAR BURADA DA ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Duruşma boyunca mahkemenin ve avukatların yönelttiği hiçbir soruya hükümet tarafından cevap verilemediğini vurgulayan Başaran, “Devlet sırrı adı altında, terörle mücadele adı altında katliamlar burada da örtbas edilmeye çalışılıyor” dedi.

‘AİHM MİSYONUNUN FARKINDA OLARAK CEVAP VERMELİ’

İnsan haklarını savunan, insanlığa karşı işlenen suçlarda tavır alan bir mahkeme olarak AİHM’in, misyonunun farkında bir şekilde karar vereceğini umduğunu vurgulayan Başaran, “Bu beklentimiz devam edecek” diye konuştu.

‘KATLİAMA GÖZ YUMMAK TÜRKİYE’DEKİ SAVAŞIN DERİNLEŞMESİNE GÖZ YUMMAKTIR’

AİHM’den acıların daha da derinleşmesine izin vermeden doğru bir karar vermesi talebini dillendiren Başaran, konuşmasını şöyle bitirdi: “Orada katledilen sadece Kürt halkı değildi, sadece Cizreliler değildi. Orada katledilen insanlıktı. Orhan şahsında, Ömer şahsında, Mehmet şahsında, Asya şahsında insanlık katledildi. Buna duyarlı olması gereken çevrelerin bir mahkeme aracılığıyla tavır takınmasını bekliyoruz. Buna göz yummak demek Türkiye’deki savaşın derinleşmesine göz yummak demek. Buna göz yummak insanlık suçlarının destekçisi olmak demektir. AİHM’in bu misyonla, bu farkındalıkla, en kısa zamanda, bu acıların daha da derinleşmesine izin vermeden karar vermesini bekliyoruz.”

SARIYILDIZ: BÜYÜK SUÇLAR VE GÜNAHLAR İŞLENDİ

AİHM önündeki basın açıklamasında söz alan HDP Şırnak eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, Cizre’deki büyük katliamlar ve insanlık suçları işlendiğini hatırlattı. Kentlerdeki kuşatma ve saldırıların Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığına dikkat çeken Sarıyıldız, birçok kentin haritadan silindiğini belirtti.

“Büyük günahlar işlendi. İnsanlar toplu halde yakıldılar. Üniversite öğrencileri, sivil aktivistler yakıldı; gazeteciler, belgeselciler bir arada yakıldı” dedi.

HİÇBİR KATLİAM BU KADAR ALENİ YAPILMADI

Cizre ve Kürdistan’ın diğer kentlerindeki katliamların aleni bir şekilde yapıldığını vurgulayan Sarıyıldız, tüm yaşananların dünyanın gözü önünde olduğunun altını çizdi.

Yaşanan insanlık suçlarının geldiği AİHM’in büyük bir sınavla karşı karşıya olduğunu söyleyen Sarıyıldız, “Ya Avrupa uygarlığı gerçek anlamda hukuki değerlere sahip çıkacak bir karar verecek ya da şu ana kadar olduğu gibi sessizliğe bürünerek, mevcut savaşa katkı sunmaya devam edecektir” dedi.

‘KIYAMET’ DEMEK YETMİYOR, ADININ KONMASI GEREKİYOR

Avrupa’nın yüz binlerce Ortadoğulunun mülteci konumuna gelmesini önlemesi için sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Sarıyıldız, Cizre’de katliamlar yaşanırken dönemin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin yaşanan tabloyu “kıyamet” olarak adlandırdığını hatırlattı.

Orada yaşananın savaş ve insanlık suçu olduğunu ve bunun adının doğru konması gerektiğini söyleyen Faysal Sarıyıldız, tüm bunların uluslararası suç ve ceza mahkemelerinde yargılanması gereğine işaret etti.

BM’YE İNCELEME YAPMADA ISRARCI OLMA ÇAĞRISI

Cizre’deki yaraların ‘halen çok taze’ olduğunu dile getiren Sarıyıldız, milyonlarca insanın tarifsiz bir öfkeyle dolu olduğunu ifade etti. Yaşananların sadece doğrudan acıları yaşayanları ilgilendirmediğini söyleyen Sarıyıldız, “Cizre’de yaşananlar insanlık için büyük bir kara lekeydi. İnsanlık bu kara lekeden kurtulmak istiyor ise, BM bunun benzeri katliamların önüne geçmek istiyorsa, oradaki inceleme talebinde ısrarcı olmalıdır. Madem orada bir inceleme yapmak istiyorsunuz, bunu herşeye rağmen yapmalısınız” dedi.

Sarıyıldız, Türkiye’nin BM’nin incelemesini engellemesinin ise açıkça savaş suçu itirafı olduğunu vurguladı. Saryıldız, orada yaşananların ortaya çıkmasının engellenmek istendiğine dikkati çekti.

Sarıyıldız, AİHM’de ne karar çıkarsa çıksın hakikatlerin ortaya çıkması için mücadeleleerinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.