HDP, Amed Seçim Bildirgesi'ni açıkladı 

HDP, Amed Seçim Bildirgesi'ni açıkladı. Bildirgede kadınlar, gençler, doğa, ekonomi ve çocuklara ilişkin çok sayıda proje yer alıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, Amed Seçim Bildirgesi'ni açıkladı. Sur ilçesinde bulunan Demir Otel'de yapılan basın toplantısına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, HDP'nin Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Hülya Alökmen Uyanık ile Selçuk Mızraklı, HDP Amed tüm ilçe belediye eşbaşkan adayları, HDP Amed İl Örgütü yönetimi, seçim ittifakında yer alan siyasi parti liderleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklama Hülya Alökmen Uyanık ve Selçuk Mızraklı'nın Amed'e ilişkin hazırlanan şiiri okumasıyla başladı. 

MADDE MADDE PROJELER

Ardından Uyanık ile Mızraklı sırayla bildirgede yer alan maddeleri okudu. Bildirgede yer alan maddelerin bazıları şöyle:

*Doğrudan demokrasiyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yaşadığı kentin yönetimine katılmak her bireyin temel kent hakkıdır. Yerel Yönetim anlayışımız halkın doğrudan yönettiği kentler inşa etmek üzerine kuruludur. Amed’in ihtiyaçlarını Amed’li gençler, kadınlar, yaşlılar, çocuklar belirler ve geleceği hep birlikte inşa ederler. 

* Herkese eşit hizmet vereceğiz. Asla ayrımcılık yapmayacağız. Tüm farklılıkları gözeteceğiz, kimseyi dışlamayacağız.

* Kent Meclisleri, Kent Forumları, Mahalle Meclisleri, Köy Meclisleri, Kadın Meclisleri, Gençlik Meclisleri ve Çocuk Meclislerini yönetime ortak edeceğiz.

* Meslek odaları, muhtarlar, emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, dernek ve yurttaş girişimleri ile ortak çalışma yürüteceğiz.

* Açıklık/Şefaflık ilkemiz gereğince belediye meclis toplantılarımızı halka açık yapacağız. Demokratik Kitle Örgütlerinin toplantılara katılımını sağlayacağız. Toplantı sonuçlarımızı web sayfaları ve belediye panolarında yayınlayacağız. Halk, istediği bilgilere anında ulaşabilecek.

* Halkla ilişkiler masalarımızı büyüteceğiz. E-belediyecilik, akıllı belediyecilik uygulamalarımızı yaygınlaştıracağız.

* Belediyemizde kadın özgürlükçü anlayışı hâkim kılacağız. Kadınlar her kademede eşit temsil edilecek. Cinsiyetçi hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz. 

* Belediyenin bütün harcamalarının şeffaf ve denetlenebilir olmasını sağlamayı hedefliyoruz. 

* Toplumsal Cinsiyete Duyarlı ve Katılımcı Bütçe yapmayı esas alıyoruz. Yerel yönetim anlayışımız, halkın bütçe yapım süreçlerine doğrudan katılımını hedefler. 

* Yaşam alanlarına dair yapılan harcamaları ve bütçe planlamalarını halkın doğrudan katılımı ile düzenleyeceğiz.

* Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçelemeyi esas alacağız.

* Bütçe sürecinin her aşamasının şeffaf ve katılımcı bir şekilde yapılmasını sağlayacağız.

* Bütçenin hangi hizmet alanlarında ve ne şekilde kullanılacağına halk karar verecek. Bunun için bütün sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ve toplumsal kesimlerle birlikte karar vereceğiz ve uygulayacağız.

* Çocukları, gençleri, engellileri ve doğayı gözeten bütçe yapacağız.

* İmar ve rantı değil, insanı, doğayı ve dayanışmayı esas alacağız.

* Her yıl bütçe gelir ve giderlerinin halk ile paylaşılacağı bütçe forumları düzenleyeceğiz

* KHK’lerle ihraç edilenler için istihdam olanakları yaratacak, dayanışma ağları kuracak ve işlerine dönene kadar mücadele edeceğiz.

* Kayyımın kapattığı Anadilinde Eğitim Veren Kreşler, Kadın Sığınakları, Kadın Danışma Merkezleri, Eğitim Destek Evleri, Öğrenci Yurtları, Kültür Merkezleri, Belediye Şehir Tiyatroları, Kooperatifleri, Üretim Atölyeleri, Yoksullukla Mücadele Dernekleri, Sağlık Merkezleri gibi belediye birimlerini yeniden açacağız ve daha güçlü bir şekilde halkın hizmetine sunacağız.

* Kayyımların tarihi ve kültürel hafızayı yok etmek için yıktırdığı anıt ve heykelleri yeniden inşa edeceğiz.

* Kayyımların isimlerini değiştirdiği park, bahçe ve sokaklara isimlerini yeniden vereceğiz.

* Eş Başkanlık uygulamasına devam edeceğiz. Kadın Daire Başkanlığı’nı yeniden kuracağız. 

* Kayyımların halk ile belediye arasına koyduğu beton blokları, bariyerleri kaldırarak, belediyemizi yeniden halkın hizmetine açacağız.

* Kayyımların bir avuç yandaşa peşkeş çektiği belediye ihalelerini iptal edeceğiz.

* Tüm hizmetlerimizde kentte konuşulan anadilleri ve cinsiyet eşitliğini esas alacağız. 

* Kendine yetebilirlik, özgünlük, yerel kimlik anlayışıyla ekolojik yapılar, sokaklar, teknik altyapı-üstyapı ve yeşil alanlar tasarlayacağız. 

* Yeşil bina, yeşil çatı ve benzeri konularda topluma öncülük edeceğiz. 

* Yurttaşların ekolojik kent anlayışından faydalanabilmeleri için “Ekolojik Kent Yaşam Rehberleri” oluşturacağız. 

* Amed’in kendine özgü mimari ve estetik kimliklerini öne çıkaracak, koruyacak ve görsel kirliliği ortadan kaldıracak çalışmalar yapmak amacıyla “Kent Estetiği Kurulu” oluşturacağız. 

* Büyüyen ve gelişen kentimizin takibi ve kontrolü, yatırım ve hizmet çalışmalarını, ekonomik ve iyi koşullarda yerine getirebilmek, kentin ihtiyaçlarının tespiti, planlaması ve karşılanabilmesi, hizmetlerin tüm vatandaşlarımıza adaletli ve zamanında ulaşması için kent bilgi sistemini şehrimize kazandıracağız. 

* Turizm bilgi sistemi, otobüs ulaşım bilgileri, akıllı/sesli duraklar ve trafik ışıkları, coğrafi bilgi sistemleri ile kent meydanlarında ücretsiz wi-fi hizmetlerini sunacağız

Amed’i yeşil politikalarla yöneteceğiz. 

* Halkımızı betona mahkum etmeyeceğiz. Kent meydanlarının ağaçlandırılmasına hız vereceğiz. 

* Yeşil alanları arttırarak kent ormanları gibi toplumun ihtiyacını esas alan yeşil alan politikalarını hayata geçireceğiz.

* Yeşil Alan oluşturmayı sadece parklarla sınırlı tutmayacağız. Kentin birçok yerini çeşitli meyve ağaçlarını da içerecek şekilde yeşillendireceğiz. 

* Kentlerimizin doğasına, tarihine, orasına, faunasına karşı işlenen suçların önüne geçmek için ‘Kent Suçu’ yönetmeliği hazırlayacağız

* İlk aşamada, uzman heyetlerce belirlenen risk altındaki yerleşim yerlerinde, halkın da onayıyla ‘İyileştirme’ ‘Sağlıklaştırma’ planlarını uygulayacağız. 

* İkinci aşamada, Risk altındaki yerleşim yerlerinde, ‘İyileştirme’ ‘Sağlıklaştırma’ ve ‘Yerinde Dönüşüm’ün mümkün olmadığı durumlarda, mahalledeki yurttaşların barınma haklarını koruyan dönüşüm planlarını hayata geçireceğiz.

* Son aşamada, daha önceki Kentsel Dönüşüm Projeleri’nden zarar gören yurttaşların mağduriyetini giderebilmek amacıyla “Mahalleye Dönüş İçin Dayanışma Ağları’ nı hukuk, diplomasi, STK ağı gibi kolları ile beraber kuracağız. 

* Amed’de yoksul ve alt gelir grubundaki vatandaşlara dönük sosyal konut projeleri hazırlayacağız. Konut projelerimizi, kendi kendine yetebilen tüm ortak yaşam alanları kapsayacak şekilde planlayacağız. Bu kapsamda önümüzdeki 5 yıllık hizmet yılı içerisinde 3000 adet sosyal konut üretilmesini, böylece 3000 ailenin ev sahibi olmasını sağlayacağız. 

* Halkın konut ihtiyaçlarını karşılamak için Kooperatif ve Birlikler vasıtasıyla, kâr amacı gütmeyen, çevreye duyarlı sağlıklı konut planlarını hayata geçireceğiz

* 2019 yılı sonuna kadar Ulaşım Master Planı’nı yenileyeceğiz. 

* Dağkapı Meydanı'ndan başlayarak, Kayapınar İlçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne kadar uzanan 14,3 kilometre uzunluğunda ve 18 istasyonun yer aldığı güzergahta hafif raylı sistemi önümüzdeki beş yıl içerisinde kentimize kazandıracağız. Daha önce iller bankasına kredi başvurusu yapılan projemizi 2019 yılı sonunda bitmesini hedeflediğimiz ulaşım master planı kapsamında uygulamaya başlayacağız. 

* Daha güvenli bir ulaşımı sağlamak için araç ve sürücülerin denetimlerini sürekli hale getireceğiz. Toplu taşıma araçlarının sürücülerine yönelik eğitimler düzenleyerek sağlıklı bir iletişim ile sağlıklı bir ulaşım olanağı sunacağız.

* Tarihsel mirasımızın yoğun olduğu sokak ve caddeleri trafiğe kapalı hale getirerek tarihimizi koruyacağız. 

* Kent merkezlerinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yeni ve uygun fiyatlı Otoparklar yaparak trafik yükünü azaltacağız

* Belediye hizmetlerine toplumsal cinsiyet perspektifinden bakılması ve etkilerin incelenmesi için Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirme Kurulu (TCED) oluşturacağız.

* Kadınların ekolojik köyler ve kooperatifler kurmasını destekleyeceğiz. Belediyemize ait tarım arazilerini kadınların kullanımına açarak kadınların burada ekolojik tarım yapmasını destekleyeceğiz ve bu ürünlerin aracısız bir şekilde halka ulaşmasını sağlayacağız. 

* Kadınların istihdam alanlarını yaygınlaştırmak için Kadın İstihdamı Geliştirme Merkez’lerini (KİGEM) belediyelerimizde yaygınlaştıracağız.

* Tandır evlerini yaygınlaştırarak Amed merkezde Tandır Büfelerini faaliyete geçireceğiz.

* Kadınların şehir içi ulaşımı aktif ve özgürce kullanabilmeleri için belediyelere bağlı otobüslerde Jinkart Amed/Kadın Kartı Amed uygulamasını hayata geçireceğiz.

* Her ilçede kadınların sorunları ve ihtiyaçları için hizmet verebilecek çok dilli Kadın Danışma Merkezilerini yeniden açacağız.

* İşlevsizleştirilen Amed Büyükşehir Belediyesi kadın sığınma evini yeniden hizmete açacağız. Kadın sığınma evi sayımızı arttıracağız.

* Kadınlara özgü alanlar yaratabilmek için her ilçemize bir Kadın Parkı ve merkez ilçelerimizden birinde Kadın Özgürlük Meydanı yapacağız. 

* Her ilçede kadınlar için ucuz ve erişilebilir Kadın Spor Kompleksleri açacağız.

* Daha önce açmış olduğumuz genç kadın öğrenci yurtlarını açmaya devam edeceğiz.

* Kültür sanat faaliyetlerini bütün kadınlar için ucuz ve erişilebilir kılacağız. Adule Kadın Sanat Festivalini yapacağız.

* Bağlar, Kayapınar ve Ergani’de Kadın Tarih ve Kültür Merkezi,

* Yenişehir’de Kadın Eserleri Kütüphanesi,

* Sur’da Kadın Hafıza Merkezi ve Kadın Sanat Merkezi,

* Yenişehir’de Kadın Sanat Merkezi açacağız

* Yerel yönetim modelimizle ekonomik üretim faaliyetlerini, ekoloji ve emek alanındaki dengeyi gözeterek yapacağız. 

* Ekonomi, Ekoloji ve Emeğin koalisyonunda üretim, doğa ve insan barışını sağlayacağız.

* Yerel ve bölgesel ekonominin gelişebilmesi için Yerel Ekonomiyi Geliştirme Daire Başkanlığı kuracağız. Ticaret Odaları, STÖ’ler, kooperatifler, birlikler ve ilgili kurumlarla ilişki içinde olup ortak projeler geliştireceğiz. 

* İşsizliğe karşı çeşitli alanlarda halkın kurduğu kooperatiflerle birlikte yeni istihdam alanları oluşturacağız.

*AVM’lere alternatif olarak Ekonomide ‘Suka Şewiti’ gibi geleneksel çarşıları ve küçük esnafı koruyacağız.

* Karacadağ’da taşlık alanları temizleyerek organik tarıma açacağız ve toplanan taşların işlenmesini sağlayacağız.

* Kuracağımız ve işleteceğimiz Karabuğday fırınında sadece karabuğday içerikli ürünler üreterek Çölyak hastalarına maliyetine sunacağız. 

* Yerel halka uygun fiyatlı, sağlıklı yerel ürünlerin aracısız satışının yapıldığı, hem üreticiye hem de yerelde yaşayan tüketiciye ekonomik ve sağlıklı ürünler sunan Aracısız Satış Merkezlerini kuracağız. Belediye ve kooperatifler işbirliğinde ilk etapta kentin yoksul koridorlarında 5 adet satış merkezi açacağız ve bu merkezlerde yerelde üretilen temel gıda ve tüketim malzemeleri halka ulaştıracağız. 

* Çiftçilere eğitim desteği vererek endüstriyel yem ve kimyasal gübrelere bağımlılığını azaltacağız. 

* Kültür evleri, kütüphaneler, müzeler, galeriler, sinema ve tiyatro salonları gibi mekânları 'Amed Sanat Kentidir’ kültür ve sanat projesi ile yeniden canlandıracağız. 

* Kentimizin merkez ve çevre ilçelerinde bulunan tarihi köprülerin, konakların, kalelerin, ibadet yerleri ve anıt mezarların bakım ve korumasını yapacağız. 

* Çok dilli kültürel, sanatsal ve edebi faaliyetler yürüterek kaldığımız yerden devam edecek, Amed Sanat Günleri düzenleyeceğiz. 

* Gezici kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyerek, köylerde ve mahallelerde ‘Sanat Her Yerde’ adıyla yurttaşları kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşturacağız

* Tiyatro festivali, Müzik festivali, Uluslararası FilmAmed Sinema Festivali, Grafiti Festivali, Kadın Filmleri Festivali, Edebiyat Günleri, Çocuk Festivalleri, Gençlik Festivalleri, ilçelerde yerel festivaller gibi etkinlikler gerçekleştireceğiz

* Kayyımlar tarafından kapatılan Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlüklerini yeniden açıp, tüm yerel yönetim hizmetlerini çok dilli sunacağız. 

* “Önce Söz Vardı’ projesiyle halk edebiyatının sözlü eserlerini, çok dilli olacak şekilde derleyip yayınlayacağız.

* ‘Zimanê Me Hebûna Me Ye’ projesiyle kaybolmaya yüz tutmuş yerel kültür ve dillerin korunması, canlandırılıp geliştirilmesi için eğitim çalışmaları, dil kursları, sözlük çalışmaları, çalıştaylar ve forumlar düzenleyeceğiz.

* Çok dilli hizmet veren Zarokîstan, Xalxalok, Ferzad Kemanger, Cegerxwîn ve Aram Tîgran gibi konservatuar, okul, akademi ve kreşlerin sayısını artırarak kuruluş felsefesine uygun etkinlik ve faaliyetler yürüteceğiz.

* ‘Zimanê Me Jiyana Me Ye’ projesiyle atölyeler ve kurslar açarak belediyede çalışan emekçilere ve halka yönelik dil eğitimleri vereceğiz

*Amed ve ilçelerinin enerji haritasını çıkaracağız. Bu haritaya uygun fosil yakıt kullanımını azaltacağız. 

* Rüzgâr ve güneş enerjisi gibi iklim dostu alternatif enerji seçeneklerini çoğaltacağız.

* Parkların ve yolların aydınlatılmasında iklim dostu enerji kullanımını yaygınlaştıracağız. 

* Enerji üretmeyi hedefleyen kooperatifleri destekleyeceğiz. 

* Diyarbakır’da yerel yönetimler tarafından yapılacak tüm hizmet binalarındaki elektrik enerjisi ile parklarda ve caddelerdeki aydınlatma elemanlarının elektrik enerjisi güneş enerjisi ile sağlayacağız

* Ormanlarımızı korumak ve farkındalık hizmetlerini yürütmek üzere birimler kuracağız. Tahrip edilen ve yakılan ormanları ‘We Şewitand Emê Şîn Bikin’ kampanyası ile yeniden ağaçlandıracağız.

* Belediyelere ait fidan üretimini sağlayacak olan fidan kooperatiflerini çoğaltacağız. Halkımıza ücretsiz fidan dağıtacağız. 

* Var olan kent ormanlarına yönelik hiçbir tahribata izin vermeyeceğiz. 

* İtfaiyeler bünyesinde acil müdahale birimleri, kırsalda ise içinde gerekli malzeme ve ekipmanların olduğu ‘Orman Evleri’ kuracağız. 

* Rekreasyon, dere ıslahı gibi koruma amaçlı yapılan çalışmaların su varlığının çevresiyle uyumunu dikkate alacağız. 

* Suyun tasarruflu ve adil kullanımı hedefiyle, kuraklık haritaları çıkaracağız.

* Kaniyên Gel adıyla mahallelerde halk çeşmelerini yaygınlaştıracağız. 

* Her haneye 10 metreküp suyun ücretsiz dağıtımına yönelik düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

* Geçimlik tarım için gereken suyu ücretsiz vereceğiz.

* İlçe ve köylerimizin sağlıklı suya erişimi için altyapı çalışmalarına devam edeceğiz. 

* Gıdada kendine yetebilen kent modeline geçme çalışmalarına devam edeceğiz. Halka sağlıklı gıda temin edebilmek için doğal ürün pazarlarını ve kent bostanlarını yaygınlaştıracağız.

* Yurttaşlardan gelen şikâyetleri hızla değerlendirip işyerlerinin denetim ve kontrollerini zamanında yapacağız.

* Doğal tarım kooperatifleri ile gıda topluluklarının yaygınlaşmasını sağlayarak endüstriyel gıda işletmeciliğinin büyüttüğü tekelleşmenin önüne geçecek uygulamalar geliştireceğiz. 

* Beslenme ve güvenli gıda tüketimi konusunda halka yönelik eğitici çalışmalar yürüteceğiz.

* Toplu ulaşımdan, caddelere, kaldırımlara, akıllı/sesli duraklara ve trafik ışıklarına, imar uygulamalarına kadar tüm alanlarda Amed’i engelliler için yaşanılır bir hale getireceğiz. 

* Belediyede engelli personeli istihdam kotalarını cinsiyet eşitliğini gözeterek uygulamaya devam edeceğiz. 

* Her kentte sorun ve ihtiyaçları belirlemek amacıyla engelli haritası çıkaracağız. Bu harita doğrultusunda engellilerin ihtiyaçları temelinde tasarlanmış mekânlarda yaşama etkin katılmalarını sağlayacağız. 

* Halkımızın tüm kesimlerinin sportif aktivitelerden ücretsiz yararlanabileceği kapalı spor salonları, yüzme havuzları ve semt sahaları inşa etmeye devam edeceğiz.

* Amatör sporcularımızı, amatör kulüplerimizi ve yerel spor aktivitelerini destekleyeceğiz.

* Lice, Dicle, Hani, Çınar, Eğil, Çermik, Çüngüş, Kocaköy ve Kulp ilçelerine futbol, basketbol-voleybol, açıkhava spor aletleri ve spor aktivite alanlarından oluşan spor kompleksleri yapacağız. 

* Kayyımın kapattığı bütün gençlik ve destek merkezlerini yeniden gençlerin hizmetine sunacağız.

* Gençlerin kültür, sanat ve sportif faaliyetlerinden indirimli faydalanabilecekleri CIWANKART hizmetini sağlayacağız.

* Farklı ülkeler arasında gençlerin birbirini tanıması, sosyal ve kültürel alışverişlerin gerçekleşebilmesi için Gençlik Turları organize edeceğiz.

* Gençlerimizin sosyal-bilim alanında kendilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak, içerisinde eğitim salonuda bulunan ve teleskopla gözlem yapılabilen Amed Astronomi ve Gözlemevi yapacağız

* Spor tesisleri, yüzme havuzları, yaz kampları ve eğitim merkezlerini yaygınlaştıracağız.

* İlçe ve köylerimizde çocukların yaz-kış yararlanabilecekleri ve keyifli zaman geçirebilecekleri Mobil Oyun Alanları inşa edeceğiz. 

* Uyuşturucu madde kullanımı, cinsel istismar ve çocuk yaşta evlilikleri önleyecek politikaları hayata geçirmek için Mobil Zarok Birimleri kuracağız. 

* Cezaevlerindeki çocuklara dayanışmak için STÖ’lerle işbirliği yapacağız.