HDP'nin seçim çalışmaları sürüyor

HDP seçim çalışmalarını yoğun tempo ile sürdürüyor. Kars, Malatya ve Bitlis’te halk ve esnaf ziyareti yapılırken, Amed Bağlar’da kadın seçim bürosu, davul zurna eşliğinde açıldı.

 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Kars Belediyesi Eşbaşkan Adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin, Yerel Yönetimler Şeffaflık Taahhütnamesi’ni imzaladı. Dernek, yolsuzluğa karşı mücadeleye dair çalışmaların desteklenmesi, şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik gibi iyi yönetim ilkelerinin yaygınlaştırılması için Yerel Yönetimler Şeffaflık Taahhütnamesi kapsamında rapor hazırlıyor.

Amed’in Merkez Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi’nde kadın seçim bürosu açıldı. Açılışa, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık, Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Zübeyde Zümrüt, Sur Belediyesi Eşbaşkan Adayı Filiz Buluttekin, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Belgin Diken, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kezban Yılmaz’ın yanı sıra kent milletvekili Saliha Aydeniz, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. Büronun açıldığı cadde yoğunluktan dolayı trafiğe kapatıldı. Davul zurna eşliğinde halay çeken kadınlar, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı. Atılan sloganlar üzerine büro önüne gelen polisler, Leyla Güven lehine slogan atılması halinde müdahale etme tehdidinde bulundu. Ancak açılışa gelen kadınlar slogan atmaya devam etti.

Açılışta konuşan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hülya Alökmen Uyanık, kayyumların yönettiği 2 buçuk yıllık zaman diliminde korkunç bir savurganlık, yağma ve tahribat yaptıklarını belirterek, 31 Mart’ta buna yeter diyerek en büyük cevabı kadınların vereceğini söyledi.

Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Adayı Zübeyde Zümrüt de kayyum atamaları ardından belediyelerde kadın politikası hizmetinde yapılan değişikliklere dikkat çekerek, şunları söyledi: “Belediyeler gasp edildikten ilk 24 saat içinde kadın kurumlarına saldırdılar. Kadına dair hizmet veren ne varsa bir bir kapattılar. İlk hedeflerinin kadın kurumlarının olması açık bir şekilde gösteriyor ki, bu memurlarda müthiş bir kadın korkusu var. Ancak korkunun ecele faydası yoktur. 31 Mart günü hedeflerine koyup saldırdıkları kadınlar tarafından bir bir geldikleri yere postalanacaklar” diye konuştu.

HDP Amed Milletvekili Saliha Aydeniz de açlık grevinin 118’inci gününde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in eylemine dikkat çekerek, Güven’e ses verilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmalarının ardından Barış Annesi zılgıtlar eşliğinde büronun açılış kurdelesini kesti.

MALATYA

Seçim çalışmalarını sürdüren HDP Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Yusuf Bozkuş, kentin kimi mahallelerde çarşı ve pazar esnaflarına ziyaretlerde bulundu. Ziyaretlerinde projelerini içeren broşürlerini dağıtan Bozkuş, esnaflarla yaşanan ekonomik kriz üzerinden seçim sohbetleri yaptı.

Özellikle ülkenin Malatya’nın tarım alanlarının yok edilmesine dikkat çeken Bozkuş, "Pazar esnaflarımızı gezdik, pazarda alış veriş yapan yurttaşlarımızla buluştuk. Gördüğümüz manzara, gerçekten içler acısı bir manzara. Tarım alanlarını betona gömenler, halkımızı patatese, soğana hasret bırakmışlardır. Gözüme çarpan fiyat en düşük 5 TL. Tarım alanlarını imara açarak halkı patates ve soğandan yoksun bırakıp, patlıcan ile mermiyi kıyaslayanlar bu manzaradan utanmalıdırlar. Halk gerçekten yoksullaşmış, alışveriş yapamaz duruma gelmiş. Tarımı, ormanı bitirdiler ve şehirleri beton yığınına çevirdiler. Bundan dolayı HDP belediyeciliğinin neler yapacağını halkımıza bıkmadan, yorulmadan anlatacağız" dedi.

BİTLİS

Bitlis'in Tatvan ilçesinde, aralarına HDP Bitlis Milletvekili Celadet Gaydalı, Tatvan Belediyesi eşbaşkan adayları Habip Yeşiltepe ve Serap Çakmak Genç ile beraberindeki yüzlerce kişi, seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan esnafı ziyaret etti. Yoğun ilgi ile karşılaşan HDP’li adaylar, esnafın, sorun ve önerilerini dinledi. Adaylar, esnafı yarın HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de katılacağı seçim bürosunun açılışına davet etti.

Onlarca kişinin katıldığı ve “HDP Tatvan’a çıkartma yaptı” yorumlarına neden olan ziyarette sonrası Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan seçim bürosunun açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Gaydalı, esnaf ziyaretinde karşılaştıkları yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gaydalı, “Bugün Tatvan'da gördüğümüz bizim başaracağımızın göstergesiydi. Artık AKP’nin Tatvan’da umudu kalmamıştır. Hepinizi selamlıyorum büromuzun hayırlara vesile olmasını istiyorum” dedi.

Gaydalı’dan sonra kitleyi selamlayan eşbaşkan adayları Habip Yeşiltepe ile Serap Çakmak Genç ise 31 Mart yerel seçimlerin barışa vesilesi olmasını dileyerek, başaracaklarının sözünü verdi.

BİNGÖL

HDP Bingöl Belediye Eşbaşkan Adayları Senem Çakas ve Hişyar Özsoy, milletvekili Erdal Aydemir ve il genel meclis üyeleri, Bingöl Barosu ve Bingöl Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. İlk ziyaretlerini Bingöl Barosu’na yapan heyet, Baro Başkanı Hanifi Budancamanak ile görüş alışverişinde bulundu.

Ziyarete konuşan Özsoy, yargı bağımsızlığının bir ülke için en temel kriter olduğunu belirterek, ülkenin insan hakları sıralamasında dünyanın çok gerisine düştüğünü, bunun nedeninin yargıya yapılan siyasi baskılar olduğunu söyledi. Baro Başkanı Budancamanak ise 123 üyesi olan Bingöl Barosunun 31 Mart seçimlerinde gözlemci bulunduracağını belirterek, demokratik hukuk devletine yakışan bir seçim temennisinde bulundu.

Buradan Bingöl Gazeteciler Cemiyetine geçen eşbaşkan adayları ve beraberindekiler, Cemiyet Başkanı Yunus Budak ve cemiyet üyeleri tarafından karşılandı. Yerel medyanın zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden Budak, ekonomik kriz ile birlikte kağıda yapılan zamlardan dolayı yazılı basının tükenme noktasına geldiğine dikkat çekti. SEKA’nın kapatılmasının büyük bir hata olduğunun altını çizen Budak, yapılan hatanın dahi daha yeni fark edildiğini belirtti. Basın özgürlüğünün her geçen gün daha fazla kötüleştiğini dile getiren Budak, “Basın 1960’da daha özgürdü. 12 Eylül’de bile bu kadar zorluk ve baskı yoktu” diye konuştu.

HDP’nin Bingöl Belediye Eşbaşkan Adayı Özsoy ise Avrupa’da Türkiye basının üstündeki baskılar konusunda sıkça sorulara muhatap kaldıklarını ifade ederek, “Türkiye, dünyada gazetecilerin en çok yargılandığı, ifade ve basın özgürlüğünün olmadığı ülke sıralamasının en sonlarında yer almaktadır” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

200 dolayında gazetecinin halen cezaevlerinde olduğunu ifade eden Özsoy, “Basın özgürlüğü bir ülkenin özgürlük aynasıdır. Bir ülkede basın özgürlüğü varsa o ülkede demokrasiden söz edilebilir. Basından ve özgürlüklerden korkmak demokratik ve evrensel değerlerle bağdaşmaz” dedi.