HDP Van İl Örgütü: Leyla Güven haksız dosyayla rehin

HDP Van İl Örgütü, rehin tutulan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven şahsında halkın iradesine ve kadınlara saldırıldığına dikkat çekerek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in rehin tutulmasına tepki gösteren HDP Van İl Örgütü, bir basın toplantısı düzenledi.

İl binasında düzenlenen toplantıya HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Muazzez Orhan, HDP İl Eş Başkan Yardımcısı Azim Yacan ile il-ilçe yöneticileri katıldı.

Basın toplantısında konuşan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, "24 Haziran’da her şeye, ittifaklara, olumsuz koşullara rağmen bize uygulanan başarıları yıkarak 67 sandalye ile parlamentoya gitmeye hak kazandık. Eşitsiz koşullarda çok büyük bir başarı gösterdik. Meclis'teki tüm siyasi partiler milletin onayıyla parlamentoda bulunuyorlar. Bizim de milletvekillerimiz aynı şekilde halkın iradesi ile seçilmiştir. Sayın Leyla Güven de Hakkari halkının iradesidir. Sayın Güven DTK Eş Genel Başkanıyken bazı konuşmaları nedeniyle apar topar cezaevine konulmuştur. Bizim milletvekillerimiz de ahlaken ve siyaseten diğer milletvekilleri gibi aynı haklara sahiptir" diye konuştu.

‘LEYLA GÜVEN ŞAHSINDA KADINA SALDIRI’

Leyla Güven hakkında haksız bir dosya toplanarak tutuklanmasına karar verildiğini ifade eden Güven, şöyle devam etti: "Ancak Sayın Güven, 24 Haziran'da milletvekili seçilmiş ve dokunulmazlık hakkını kazanmıştır. Mahkeme kendisi hakkında oy birliğiyle tahliye kararı vermiş ama derhal bir başsavcı buna müdahalede bulunarak cezaevinde olan Güven’e yakalama kararı çıkarıldı. Burada büyük bir baskı ve talimat konusudur. Bu tablo karşısında AKP’nin yargı üzerindeki baskısını görmemek saflık olur. Leyla Güven şahsında kadın bakış açımıza, kadın irademize, Hakkari halkının iradesine saldırı olarak görüyoruz. Milletvekilleri tutuklu bulunamayacağı anayasada açıkça belirtilmiştir. Bu karar kabul edilemez ve bu anlamda mücadelemizi sürdüreceğiz."

‘BÜTÜN KAMUOYU DUYARLI OLMALI’

Halen cezaevinde tutuklu milletvekillerinin bulunmasının kaygı verici olduğunu kaydeden Özgökçe, "O ağızlarından hiç çıkarmadıkları millet iradesinin üzerindeki gasbı kaldırın, Hakkari halkının iradesinden elinizi çekin… Meclis görevine eksik başlamıştır. Şu anda bütün milletvekilleri, hükûmeti, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı görevini yapmaya davet ediyoruz. Bu ülkede hâlâ yüzde 50 bu hükûmete onay vermediği göz önüne alınarak Türkiye halklarına haksızlık yapmaktan vazgeçin. Bir an önce Leyla Güven’in serbest bırakılmasını istiyoruz. Tüm eş genel başkanlarımız, belediye başkanlarımız serbest bırakılmalı ve demokratik siyasetin önü açılmalıdır.”