Her an idam tehdidi altındaki Penahî için Hamaney’e dilekçe

İran ve Rojhilatlı 40 hukukçu, siyasetçi ve gazeteci, Ramîn Hisên Penahî’ye verilen idam cezasının iptali için İran'ın dini lideri Seyyid Ali Hamaney'e seslendi.

İran ve Rojhilatlı 40 hukukçu, siyasetçi ve gazeteci, Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra idam edileceği belirtilen Kürt siyasi tutsak Ramîn Hisên Penahî'nin üzerindeki idam cezasının kaldırılması için girişimde bulundu. 40 isim, İran'ın dini lideri Seyyid Ali Hamaney ortak bir dilekçe gönderdi.

DİLEKÇEDEN

İran medyasında da yer alan dilekçede, "Ramazan Bayramı’na az bir süre kaldı. Bayramın anlamı sevinç ve birliği ifade ediyor. Bu vesileyle Kürt siyasi tutsak Ramîn Hisên Penahî üzerindeki idam cezasının iptal edilmesini talep ediyoruz” deniliyor.

Dilekçede, Kürt yurttaşların kültür ve inançlarıyla yaşadıklarını ve Kürt siyasi tutsak Penahî’ye verilen cezanın bu bayramda kaldırılması gerektiği belirtildi.

Öte yandan dilekçede, Ali Hamaney’in bu bayramda cezanın kaldırılması için vereceği kararın Penahî’nin anne ve babası için büyük bir sevinç olacağı vurgulandı.

Penahi, 23 Haziran 2017’de Devrim Muhafızları’nın bir pususunda yaralı olarak esir alınmıştı. Saldırıdan kurtulan tek kişi olan Penahi, silahlı değildi. Behzad Nuri, Hamed Seyf Penahi ve Sabah Huseyin Penahi, pusu sonucu infaz edilmişlerdi. Komala örgütü üyesi olduğu suçlamasıyla tutuklanan 24 yaşındaki aktivist Penahi hakkındaki idam kararı İran Yüksek Mahkemesi tarafından da Nisan ayı başında onaylanmıştı. Penahi’nin Mayıs ayının ilk haftasında idam edilmesinden endişe ediliyordu. Ancak yoğun tepkiler üzerine idam cezası geçici olarak durduruldu. İdam kararının iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü de çağrıda bulunmuştu.