Hesen: Halkımızın Binare Qendîl’e desteğini bekliyoruz

Binare Qendîl’deki sel felaketinde halkın büyük zarar gördüğünü söyleyen Binare Qendîl Belediye Eş Başkanı Mihemed Hesen, "Kürdistan ve dünyadaki tüm yurttaşlarımızın desteğini bekliyoruz" dedi.

Binare Qendîl Belediye Eş Başkanı Mihemed Hesen, 26 Ekim'de Binare Qendîl’de yaşanan sel felaketi ve halk için toplanan yardım kampanyaları hakkında açıklama yaptı.

EVLER, HASTANELER, OKULLAR VE KÖPRÜLER YIKILDI...

Rojnews'e konuşan Hesen, sel yüzünden meydana gelen zarara işaret ederek, şunları söyledi:

"26 Ekim tarihinde yağmur ve sonrasında yaşanan sel felaketinde Binare Qendîl’de büyük bir zarar meydana geldi. Bu tarz olaylar dünyanın her yerinde meydana gelir. Bu bölge de bu tarz sel felaketleri bazen yaşanıyor. Ancak bu kez çok farklı bir sel yaşandı. Navdeşt, Surede ve Balayan bölgesinde büyük bir zarar yaşandı. Sel felaketi Kirnakaw, Pirmemke, Berawa, Birede ve Surede köylerinde yine Navdeşt köyünün Enze, Lewja, Bokristan, Zergele, Pirdaşal, Goçar ve Birgirke de etkili oldu.

Binare Qendîl köylerinde 15 köprü yıkıldı. Su projelerinin zarar görmesi yüzünden 15 köyün suyu kesildi. 15 köyün elektrikleri kesilmiş durumda. Su kanalarının zarar görmesi yüzünden bahçe ve bağlar da zarar gördü. 3 hastane, 3 cami ve 2 okul tamamen yıkıldı. Yıkımlar yüzünden Binare Qendîl’deki eğitim durdurulmuş durumda. 15 ev de yıkıldı. 30 ev de sel yüzünden zarar gördü. Onlarca hayvan, bal kovanı ve araçlar sel suyuna kapıldı.”

'BÖLGESEL HÜKÛMET 3 GÜN SONRA GELDİ'

Hesen, Bölgesel Kürdistan Hükûmetine bağlı ekiplerin 3 gün sonrasında bölgeye gittiğini ifade ederek, “Binare Qendîl Belediyesi olarak ilk günden beri halkımıza yardım ediyoruz. Sel felaketinin yaşandığı bölgelere ulaşmak için ilk olarak bozulan yolların yapılmasına önem verdik. 24 saat içinde bozulan tüm yolları onardık. Mahsur kalan bazı araçlar ve ailelere 3 gün sonrasına ulaştık. Yaşanan sel felaketinde zarar gören yurttaşlar için yardım çağrısında bulunduk. Çağrılarımıza dönüş olması bizi sevindirdi. Kürdistan Bölgesi’ne bağlı ekipler 3 gün sonra bölgeye geldi. Bazı yolların açılması için bize yardım ettiler. Ancak tekrar inşa için ciddi bir hazırlığın olması gerekir" diye konuştu.

KAMPANYA

‘Binare Qendîl’in tekrar inşasına sen de yardımcı ol’ adı altında başlatılan kampanya hakkında bilgi veren Hesen, şöyle dedi: “Bir hafta sonrasında durum normale döndü. Binare Qendîl ve Halk Meclisi ciddi bir kampanyaya başlattı. Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa’daki yurttaşlarımızın Binare Qendîl’in tekrar inşası için yardım etmesini istiyoruz. Kürdistan Bölgesinin yardım çalışmaları belirli bir döneme ait. Uzun soluklu bir yardım çalışması olmadığı için biz bu kampanyayı başlattık.”

Binare Qendîl Belediye Eş Başkanı Mihemed Hesen, "Kürdistan ve dünyadaki tüm yurttaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Şu an Binare Qendîl’deki yurttaşların geçimlerini sağlaması için herhangi bir imkan kalmadı. O yüzden halkımızın yardımlarının devam etmesi gerekir" dedi.