GÖRÜNTÜLÜ

‘Hewler açıklamasını ve birakuji savaşını reddediyoruz’

Peşmergeyi Dêrin, Kuzey Kürdistan’da soykırım yapan Türk devletinin Şengal’e saldırması durumunda gerilla ile birlikte direneceklerini söyledi.

Peşmergeyi Dêrin Derneği Kerkük Şube Başkanı Ahmet Kraker, “Halkımıza zulüm uygulayan, Kürt, Türk demeden iktidarına karşı gördüğü binlerce kişiyi zindanlara koyan, katleden, Türk devletinin kendisi teröristtir. Kürtlere karşı DAİŞ’e her türlü desteği veriyorlar. Bize de birakuji (kardeş katli) savaşı yaptırmak istiyorlar. Bu oyunlara gelmeyeceğiz” dedi.

 

 

 

İşgalcilerin Kürdistan’ı parçalara böldüğünü hatırlatan Kraker, “Mam Celal bir kez ‘’birakuji savaşı haramdır’’ dedi. Artık kimse bize birakuji savaşı yaptıramaz. Bizim için Şengal ne ise Kobanê de öyledir. Süleymaniye ne ise Kobanê de odur. ‘Gerilla şuradan, buradan çıkmalıdır’ diyenler, kendileri oradan çıkıp gitmelidir. Çünkü onlar halkımızın özgürlük savaşçılarıdır” şeklinde konuştu.

HEWLER AÇIKLAMALARINA RED

 

 

 

Peşmergelerden Remezan Hesen ise, Türk devletinin Kürdistan üzerinde çok tehlikeli planlar geliştirdiğine dikkat çekerek, büyük bedellerle elde edilen Kürt kazanımlarını yeni bir birakuji savaşıyla kaybettirmelerine izin vermeyeceklerini aktardı. Şengal halkının kendi yasal partisinin olduğunu vurgulayan Hesen, Şengallilerin geleceğine Şengallilerin karar vermesi gerektiğini söyledi. Remezan Hesen Hewler hükümetine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Hewler hükümetinin de kendini orada farz kılmasını doğru bulmuyoruz. PKK gerillaları ile peşmergelerin amaçları ortaktır. Hepsi de Kürdistan’ın özgürlüğü için savaşan Kürt çocuklarıdır. Her Kürdün, her yerde ülkesi için mücadele hakkı ve görevi vardır. Onun için Hewler’de yapılan açıklamaları reddediyoruz, kınıyoruz.”

AÇIKLAMA ŞEHİTLERİMİZE SAYGISIZLIKTIR

 

 

 

Hewler açıklamasına tepki gösteren bir diğer peşmerge, Ömer Haci Hüseyin ise, ‘utanılması gereken bir açıklama’ olduğunu söyledi. Hüseyin sözlerini şöyle sürdürdü: “Hewler bölge başkentidir. Oranın bugüne gelmesinde binlerce Kürt canını verdi. Orada böyle bir açıklamanın yapılmış olması, şehitlerimize karşı büyük saygısızlıktır.”

Haci Hüseyin son olarak, Türk devletinin iç savaş çıkartarak Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalıştığı uyarısında bulundu. KDP açısından açıklamanın utanılacak bir durum olduğunu belirten Hüseyin, herkesi bu tutuma tepki göstermeye çağırdı. Hüseyin konuşmasını şöyle bitirdi: “Biz eski peşmergeler olarak, açıklamaları reddediyoruz. Bir saldırı olursa kesinlikle gerillanın yanında yer alacağız.”