Hewlêr’de hükümet krizi nasıl aşılacak?

Güney Kürdistan’da 30 Eylül’de gerçekleşen seçimlerden sonra KDP ve YNK bölgesel hükümeti kurmak için yeniden bir araya geliyor. Her iki parti şimdiye kadar en az 10 bir araya geldi ve 4 Mart’ta bir anlaşma sağladı, ancak uygulamada başarısız oldu.

Güney Kürdistan’da 30 Eylül 2018’de bölgesel seçimler gerçekleşti. Seçimlerin yapılması yedinci ayına girmesine rağmen Başur’da KDP ve YNK arasındaki anlaşmazlıktan ötürü hala bir hükümet kurulmuş değil. Buna rağmen KDP kendi başına Başur’u yönetmeye devam ediyor.

KDP ile YNK arasında özellikle Kerkük valiliği, Irak Merkezi Hükümetindeki Adalet Bakanlığı ve bölgesel başkanlık konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Çözüm için şimdiye kadar onu aşkın görüşme gerçekleşti. Hatta, her iki partinin en üst düzeydeki kurmaylarının katıldığı 4 Mart’taki görüşmeden sonra Neçirvan Barzani ile Kosret Resul arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma da, yeni hükümetin kurulması ve bölgesel başkanlık konusunda somut bir adıma dönüşmedi.

Bunula birlikte iki parti arasındaki görüşme trafiği devam ediyor. Ancak bu sefer partilerin üst düzey kurmayları yerine, alt düzeydeki heyetlerle görüşmelere katılıyor.

Daha önceki görüşmelerde KDP heyetinde Fazıl Mirani, Hoşyar Zebari, Neçirvan Barzani, Mahmud Mıhemmed, Kemal Kerküki, YNK heyetinde ise Kosret Resul, Ersalan Bayiz, Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Ömer Fettah gibi gibi isimler yer alıyordu.

Bu Pazar öngörülen görüşmelere alt düzeyde KDP’den Kakemin Necar, Hemin Hewrami, Dilşad Şehab, Ali Avni, Ali Hüseyin ve Ferset Sofi, YNK’den İmad Ahmed, Refat Abdullah, Bafil Talabani, Şalaw Kosret, Hamey Mina, Lahor Talabani ve Latif Şeyh Omer’in yer alması bekleniyor. Görüşmeler Selahaddin’de (Pirmam) gerçekleşecek. Görüşmede özellikle 4 Mart’taki anlaşmaya rağmen neden hükümet planının hayata geçirilemediği tartışılacak.

KDP, YNK’YE SÜRE VERDİ

KDP, 4 Mart’taki anlaşmada YNK’nin talep ettiği her şeyin verildiğini savunurken, bunu rağmen hala hükümetin kurulmamasının sorumlusu olarak YNK’yi gösteriyor. Alınan bilgilere göre KDP, YNK’ye tutumunu netleştirmesi için Nisan başına süre verdi. Bu süre dolmadan YNK tutumunu netleştirmezse, KDP’nin YNK’siz hükümet kuracağı iddia ediliyor.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre YNK bölgesel başbakanlık ve başkanlığın KDP’den Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani’ye verilmesini reddediyor.

YNK buna karşı çıktığı için hükümet kurma çalışmalarını yavaştan aldığı, böylece KDP’yi YNK’siz bir hükümet kurmaya iterek, muhalafette kalmayı yeğlediği öne sürülüyor.