Hewlêr Katliamı’nın soruşturulması için Irak Parlamentosu'na başvuru yapılacak

KDP’nin 1997’de onlarca savunmasız insana yönelik gerçekleştirdiği katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri, Silêmanî’de açıklama yaparak, katliamın soruşturulması için Irak Parlamentosu’na başvuracaklarını duyurdu.

16 Mayıs 1997’de KDP eliyle gerçekleştirilen Hewlêr Katliamı, üzerinden geçen 26 yıla rağmen hala aydınlatılmayı bekliyor. 16 Mayıs 1997 tarihinde KDP güçleri, Türk askerleriyle birlikte Heyva Sor a Kurdistanê kurumlarına saldırarak onlarca savunmasız insanı katletti. Hewlêr Katliamının üzerinden geçen 26 yıla rağmen şehitlerin cenazeleri ailelerine teslim edilmedi.

Hewlêr Katliamı’nda şehit düşen insanların yakınları, katliamın yıl dönümü vesilesiyle Silêmanî’nin Hewarî Şar Parkı’nda açıklama yaptı.

KURDISTAN KURUMLARINA BAŞVURULARIMIZ SONUÇSUZ KALDI

Açıklama metnini okuyan şehit yakını Muhammed Xerîb, katliamın KDP’ye bağlı askeri güçler tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Katliamın üzerinden 26 yıl geçti ancak gerçekler aydınlatılmadı. Katliam şehitlerinin yakınları olarak Kurdistan Bölgesi Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, Kurdistan Bölgesi Başkanı ve ilgili kurumlara gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden bir sonuç alamadık. Şehitlerimizin cenazelerinin bize teslim edilmesini istiyoruz. Eğer yaşıyorlarsa nerede olduklarını öğrenmek istiyoruz” denildi.

XELÎFAN’DA KATLEDİLEN 7 GERİLLA DA SORULACAK

Kurdistan topraklarının Türk devletinin işgal saldırılarına karşı korunması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, 2021 yılında Xelîfan’da 7 gerillaya yönelik gerçekleştirilen saldırının da açıklığa kavuşturulması gerektiği ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

KDP güçleri, 17 Mayıs 1997 yılında Hewlêr’de tedavi gören PKK’lilere ve PKK’ye sempati duyan sivillere yönelik bir katliam gerçekleştirdi. Heyva Sor a Kurdistan’a ait Dezgay Jiyan û Awedan Hastanesi’nin de aralarında bulunduğu birçok yurtsever kurum ve kuruluş, KDP ve Türk güçleri tarafından kuşatılarak ağır silahlarla tarandı. Savaşta yaralanmış ve hastanede tedavi görmekte olan 9 gerilla burada kurşuna dizilirken, gözaltına alınan birçok yaralıdan ise bir daha haber alınamadı.

Hastaneye saldırıyla eşzamanlı olarak Kurdistan Ulusal Demokratik Birliği Genel Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Hewlêr Şubesi, PKK Temsilciliği, Kurdistan Özgür Kadınlar Birliği (YAJK) Derneği, Welat ve Welatê Roj gazeteleri de aynı güçler tarafından ağır silahlarla tarandı. Buralara gerçekleştirilen saldırılar sonucunda da birçok savunmasız insan katledildi. Saldırı sonrası başlatılan gözaltı ve tutuklama operasyonları aylarca sürdü. Bu katliam ardından çok şiddetli bir savaş sürecinin de önü açılmış oldu.

KDP’nin, Türk devleti ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği saldırı sonucunda 52’si hastanede olmak üzere yaklaşık 80 gerilla, hastane çalışanı ve sivil insanı katletti.