Hewlêr ve Xaneqîn’de 1 Mayıs kutlandı

Hewlêr ve Xaneqîn’de düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşlerinde mücadele vurgusu yapılarak, çalışma koşullarının düzeltilmesi talep edildi.

1 Mayıs 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Başûrê Kurdistan’da da karşılanıyor. Hewlêr ve Xaneqîn kentlerinde gün dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. 

XANEQÎN

Kurdistan Komünist Partisi Xaneqîn Komitesi, 1 Mayıs vesilesiyle Xaneqîn’de bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, Kurdistan Komünist Partisi Ofisi önünde başladı ve Pazar yerine kadar devam etti. Yürüyüş ardından yapılan açıklamada konuşan Adalet Ahmed, “Neo-liberalizm güdümündeki sermayedar hükümetlerin, yurttaşların ve emekçilerin değil, şirketler ve kapitalistlerin çıkarlarının koruyucusu haline geldiğini hepimiz görüyoruz. Kurdistan işçi ve emekçilerinin diğer bölgelerdeki işçi ve emekçilerinden farkı yoktur. İşsizlik arttı. Emekçilerin hakları ihlal ediliyor, çalışma ücretleri düşürülüyor. Kadınlara yönelik zulüm ve baskılar oldukça arttı. İşçi ve emekçilerin kötü koşulları uyuşturucu madde kullanımının artmasına neden oldu. Çalışma alanları açılmalı, çalışma koşulları iyileştirilmeli ve güvenlik tedbirleri oluşturulmalıdır. Kadın ve erkek arasında ise ayrımcı politikalar olmaksızın ücretler arttırılmalıdır” dedi. 

HEWLÊR

Kurdistan Sol Ortak Çalışmalar Komisyonu öncülüğünde Hewlêr’de kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından Hewlêr Valiliği önünde basın açıklaması yapıldı. Kürdistan Emekçiler Partisi Sekreteri Belen Abdullah tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün dünyanın her yerindeki işçiler kapitalist sisteme karşı mücadeleyi yükseltme mesajları gönderiyor. Kürdistan’daki işçilerin durumu dünya işçilerinden farklı bir konumda değil. İşsizlik, az ücret ve temel haklardan yoksunluk gün geçtikçe artmaktadır.”

Açıklamada, şu taleplere yer verildi: “İşsizlik önlenmeli ve iş istihdamı yaratılmalıdır. İşçilerin geçim ve iş koşulları garanti altına alınmalıdır. İşçilerin sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirler alınmalıdır. İşyerlerindeki güvenlik önlemleri hükümet ve şirketlerin sorumluluğundadır. Kadın ve erkek eşitsizliği ortadan kaldırılmalıdır. Ödemeler zamanında yapılmalıdır. Kadın işçilerin hakları kabul edilmeli ve çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçilmelidir. Sendika çalışmalar ve işçilerin örgütlenmesine alan açılmalıdır. Emekli işçilerin sigorta hakları için Emekli Sandığı hayata geçirilmelidir. Kurdistan Bölgesi’nde yeni bir İş Kanunu çıkartılmalı ve işçi onuruyla bağdaşmayan tüm maddeler değiştirilmelidir. Kurdistan’ın yaşam alanlarını korumak hükümetin sorumluluğundadır.”