‘Hewreman konferansı süreklileşmeli’

Hewreman’ı tanıtma konferansı delegeleri, “Hewreman’ı tanıtım konferansı baskılanan Hewreman Kürtlerinin seslerini duyurması açısından iyi bir başlangıç oldu” dedi.

KNK tarafından Güney Kürdistan’ın Halepçe kentinde 20-21 Nisan tarihleri arasında Güney ve Doğu Kürdistan’dan gelen 100’ü aşkın delegenin katılımıyla 1. Hewreman’ı tanıtım konferansı gerçekleştirildi.

ANF’ye konuşan konferans delegeleri, konferansın Hewreman Kürtlerinin kültürünü tanıtma, Doğu ve Güney Kürdistan’da yaşayan Hewreman Kürtlerini bir araya getirme açsından iyi bir başlangıç olduğunu belirterek daha güçlü örgütlülük için bu çalışmanın süreklileştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Delegelerin değerlendirmeleri şöyle:

Zilan Tanya (KODAR Eş Başkanı): Öncelikle bu konferans Hewreman Kürtleri üzerinden yürütülen egemen siyasete karşı, Hewremanların kendi gerçekliğini tanımaları ve tanıtmaları açısından iyi bir başlangıç oldu. Bu kendi kökleriyle buluşma, açığa çıkarıp tanıtmaya giden yolda ilk adımdır. Bu konferans aynı zamanda egemen siyasete karşı yeni bir mücadelenin geliştirilmesi açısında da bir ilk adımdır. O açıdan bu konferansı doğu ve Güney Kürdistan’daki Hewreman Kürtlerine kutlu olsun diyorum.

İnanıyorum ki, bu mücadele özellikle halkımızın kültürünü, kimliğini tanımayan siyasete karşı güçlü bir duruş geliştireceği gibi, Kürt halkını içten parçalayıp ayrıştıran siyasete karşı da önemli bir adım olacaktır.

Zayiri Belxeyi: Böyle bir konferansın yapılmış olması çok iyi oldu. Bunun devamının gelmesi gerekir. Birçok Hewreman aydını bu konferansa katıldı. Hewreman Kürtlerinin sorunları, edebi çalışmaları üzerine, dil üzerine, Hewreman Kürtlerinin yaşadığı sorunlar üzerine tartışmalar yürütüldü. Bence bu konferansa sonuç itibariyle Hewreman Kürtleri açısından bir araya gelmek açısından iyi bir başlangıç oldu.

Hiwa Şah Mihemedi: Hewremanları tanıtım konferansı başlangıç olması itibariyle oldukça yerinde bir çalışmaydı. Çünkü Hewreman Kürtlerinin gelenekleri, kültürü oldukça köklüdür, zengindir. Ancak bu zenginlik çok bilinmiyor, tanınmıyor.

Bu ilk konferanstı dolayısıyla kaçınılmaz olarak eksiklikleri de vardı. Ancak bu çok eleştiriye gelecek şeyler değildi. Örneğin ben bir müzisyenim. Hewreman müziği çok zengin olmasına birtakım sorunlar yaşamasına rağmen çok fazla tartışılmadı bunlar. Ama bu gayet doğaldı. İlk defa böyle bir çalışma yapıyorsunuz ve her şeyi tartışabilmeniz de mümkün değil. Hem zaten böyle çalışmaların olmaması, Hewremanları kendi kültürlerini tanıtamamış olmaları da Kürtlerden çok egemen güçlerden kaynaklıdır. O açıdan ben de çok eleştirmiyorum. Yani demek istediğim bazı eksiklikleri olsa da yerinde ve gerekli iyi bir çalışmaydı.

Nafi Osman: Bu konferans özellikle Güney ile Doğu Kürdistan’da bulunan Hewreman Kürtlerini bir araya getirmek, tanıştırmak, ilişki kurmalarını sağlamak açısından oldukça önemli bir rol oynadı. Umarım bunun devamı gelir. Yılda bir mi, iki yılda bir mi olur fark etmez, ama bunun süreklileşmesi gerekir. Çünkü gerçekten sadece bu konferans bile birçok şey öğrenmemizi, farklı açılardan bakmamızı sağladı. Birçok değerli insan gelmişti. Paneller düzenlendi ve bunlar oldukça faydalı bilgileri tüm katılımcılara sağladı.

Zilan Kemal: Bu konferans kendi kültürümüzü, dilimizi, müziğimizi tanıtmak açısından oldukça iyi oldu. Özellikle Doğu ve Güney Kürdistan’da yaşayan Hewreman Kürtlerinin bir araya gelerek ilişkilenmeleri, birçok şeyde ortaklaşmaları geliştirmeleri açısından iyi bir ilk adım oldu.

Özellikle kadınların bu konferansa katılmış olmaları, kendini ifade etmeleri, örgütlülüklerini kurmaları açısından da önemli bir imkan sundu. İnanıyorum ki bundan sonra daha güçlü birliktelikler kurulur. Çünkü egemenler ülkemizde bizi birçok parçaya bölmüş durumda. Bunların önüne geçmek, bir araya gelmek, birliğimizi kurmak ve zengin kültürümüzü tanıtmak olanağı buluyoruz bu şekilde. O açıdan bence oldukça güzel bir çalışma oldu.