Hrant Dink Cinayeti davasında gözler AYM’de!

Bakırcıoğlu: Dink Cinayeti'nde devlet yargılanmadan adalet gelmez

Avukatı Hakan Bakırcıoğlu, Dink Cinayeti Davası'nda işaret ettikleri tüm devlet görevlileri yargılanmadan adaletin yerine gelmeyeceğini vurguladı.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin 11'inci yıl dönümünde davanın seyrini ANF’ye değerlendirdi.

‘İŞARET ETTİĞİMİZ DEVLET GÖREVLİLERİ HAKKINDA DAVA AÇILMADI’

Cinayetin 11 yıl geçmesine rağmen cinayetin arka planının ortaya çıkarılmadığını belirten Dink Ailesi Avukatı Hakan Bakırcıoğlu, bugüne kadar dava açılmasını gerektiren deliller ortadayken bazı devlet görevlileri hakkında ısrarla dava açılmadığına dikkat çekti. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstihbarat Daire Başkanlığı, Trabzon İl Jandarma ve Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan bu şahıslar hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini belirten Bakırcıoğlu, bu karara yaptıkları itirazın ise Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildiğini anlattı. Bakırcıoğlu, bu ret kararını ise AYM’ye taşıdıklarını söyledi.

‘AYM’NİN VERECEĞİ KARARLA DAVA BAŞKA BİR EVREYE GİRECEK’

Cinayetten sorumlu olan tüm kamu görevlileri yargılanmadan adaletin yerine gelmeyeceğini vurgulayan Bakırcıoğlu, bu anlamda AYM’nin vereceği kararla davanın başka bir evreye gireceğini kaydetti. İşaret ettikleri devlet görevlilerine dokunulmadığı için davanın bir yönüyle eksik kaldığını dile getiren Bakırcıoğlu, “Anayasa Mahkemesi eğer ihlal kararı verir ve İstanbul savcılığı var olan deliller üzerinden dava açarsa o zaman daha bütünlüklü bir yargılama başlar ve sonuç alınır. Aksi takdirde bu dava eksik kalır. Çünkü o zaman cinayette sorumluluğu olanların sadece bir kısmı yargılanmış ve hüküm giymiş; diğerlerine ise dokunulmamış olur. Bu açıdan verilen karar yanlış ve hatalıdır” dedi.

‘MİT’İN CİNAYETTEN BİLGİSİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Dink Cinayeti konusunda bilgisi olmadığını öne süren MİT’in rolüne de değinen Bakırcıoğlu, cinayetin işleneceğine dair Jandarma İstihbarat görevlilerinden Emniyet İstihbarat birimlerine kadar herkesin bilgisi varken; MİT’in bilgi sahibi olmamasının mümkün olmadığını vurguladı. Basına yansıyan bir bilgiyi anımsatan Bakırcıoğlu, şunları söyledi:

“Nitekim, Başbakanlık Teftiş Kurulu üyeleri, Trabzon’daki MİT Bölge Başkanlığı görevlileriyle görüştüklerinde, ‘Sizde bilgi var mı?’ diye sormuşlar, MİT görevlileri ise ‘Yok’ diye yanıt vermişler. Daha sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu üyeleri ‘Kırıntı da mı yok?’ diyerek durumu zorlayınca, MİT görevlileri, ‘Kırıntı sizi fırına götürür’ cevabını vermişler. Bu beyan dahi aslında Trabzon’daki MİT Bölge Başkanlığı görevlilerinin cinayete dair bilgi sahibi olduğunu kanıtlıyor."

Bakırcıoğlu, yargılanmasını istedikleri ancak 'kovuşturmaya yer yok' kararı verilen görevlilerden birisinin, 2004’te İstanbul Valiliği’nde Hrant Dink’i tehdit eden dönemin MİT İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Özer Yılmaz olduğunu belirtti. Avukat Hakan Bakırcıoğlu, yargılamanın tam anlamıyla başlaması için AYM’nin vereceği kararı beklediklerini kaydetti.