HSM 2018 savaş bilançosunu açıkladı

Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı, 2018 yılı savaş bilançosunu açıkladı. Buna göre, geçen yıl gerilla güçleri 556 eylem gerçekleştirdi, 2 bin 103 silahlı devlet unsuru öldürüldü.

HSM Karargah Komutanlığı, yayınladığı 2018 yılı savaş bilançosunda, geçen yılın baskı ve saldırılara karşı direnişle geçen bir yıl olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi açısından çok önemli bir yıl olarak tarihte yer bulan 2018 yılı, halkımız ve Kürdistan Özgürlük Gerillası açısından baskı ve saldırılara karşı direnişle geçen bir yıl olmuştur” denildi.

“TC SİSTEMİ 2018’DE HİÇBİR AMACINA ULAŞMADI”

Türk devletinin 2018 yılı içerisinde herhangi bir amacına ulaşmadığını belirten HSM Karargah Komutanlığı, Kuzey ve Güney Kürdistan ile Medya Savunma Alanları’nda sömürgeci Türk ordusunun Kürdistan’ı işgal planlarının boşa çıkarıldığını vurguladı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Bakur-Başur-Rojava-Rojhilat demeden halkımızın kazanımlarını bir bütün olarak ortadan kaldırmayı amaçlayan faşist AKP rejimi, 2018 yılıyla birlikte, zaten içinde bulunduğu tasfiye konseptini daha da derinleştirmek istemiştir. Bu bağlamda yılın ilk döneminde Efrîn’e dönük başlatılan işgal harekatına yönelik tarihi bir direnişe tanıklık eden Kürdistan coğrafyasında savaş, baharın gelişi ardından Medya Savunma Alanları ve Kuzey Kürdistan’da da büyük bir direniş olarak vuku bulmuştur.

Bu savaş sürecinde, bütün umutlarını bağladığı en ileri teknolojinin ürünü olan teknikle sonuç almayı önüne koyan AKP-MHP faşizmi, geçtiğimiz bir yıl boyunca Kürdistan’ın her alanına dönük gerçekleştirdiği yoğun hava saldırılarıyla Kürdistan Özgürlük Gerillası’na karşı üstünlük kurmayı ve yok etmeyi önüne koymuştur. Bu temelde yürüttüğü saldırılarla hareketimizi etkisizleştirmek, halkımızı sindirmek ve Önder Apo’ya dönük baskı uygulamak istemiştir.

Ancak TC sistemi, yıl içindeki savaş sürecinde herhangi bir amacına ulaşamamıştır. Rojava’da gerçekleşen halk devrimine karşı sonuç alamadığı gibi, Kuzey Kürdistan’da ve Medya Savunma Alanları’na dönük olarak yürüttüğü saldırı savaşında da istediği sonucu elde edememiştir. Kürdistan halklarının fedai ordusu olan HPG, göstermiş olduğu tarihi direniş ile, Kuzey ve Güney Kürdistan ile Medya Savunma Alanları’nda sömürgeci TC ordusunun Kürdistan’ı işgal planlarını boşa çıkarmıştır.”

AĞIR DARBELER ALDI, KAYIPLARINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

Türk devletine ağır darbeler vurulduğunu ancak Türk devletinin kayıplarını gizleyerek kamuoyunu aldatmaya çalıştığına dikkat çeken HSM, hakikatin gizlenemeyeceğini kaydetti.

Komutanlık şunları belirtti:

“21’inci yüzyılın gerekli kıldığı yeni dönem gerillacılığını en etkin bir şekilde hayata geçirme çabası içerisinde olan Kürdistan Özgürlük Gerillası, 2018 yılı savaşında bir yandan geliştirdiği savunma savaşı ile Kürdistan’ı tamamen işgal etmek isteyen sömürgeci düşmana geçit vermezken, diğer yandan ise gerçekleştirdiği etkin eylemler ile düşmana ağır darbeler vurmuştur. Başta Şemdinli’ye bağlı Bêsosin Sılor Tepesi (Ortaklar - Süngü Tepesi) eylemi olmak üzere, Bradost’ta, Serhat’ta, Zap hattında, Botan’da ve Kürdistan’ın her yerinde gerçekleştirilen eylemler karşısında bir hezimeti yaşayan sömürgeci AKP rejimi ise, içine düştüğü bu durumdan tek çıkış yolunu gerçekleri gizlemekte bulmuştur. Bu bağlamda bir yandan, elde ettiği küçük başarıları büyüterek ve zafer kazanıyorum edasıyla kamuoyuna servis ederken, diğer yandan ise gerilla kameralarında net bir şekilde görülmesine rağmen kayıplarını gizlemek suretiyle kamuoyunu aldatmaya çalışmıştır. Ancak herkes tarafından bilinmektedir ki, nasıl ki güneş balçıkla sıvanamayacağı gibi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin hakikati de gizlenemeyecek bir gerçektir. Kürdistan’da gelişen savaş süreci, en doğru ve yalın bir biçimde HPG Basın-İrtibat Merkezi tarafından kamuoyuna duyurulmakta olup, bu savaşın gerçek bilançosuna ulaşmak isteyen halkımız HPG açıklamalarını takip ederek, savaşın gelişim seyrini takip edebilirler.

Hiç kuşkusuz, gelişen yoğun düşman saldırılarına rağmen 2018 yılında hareketimizin ve halkımızın elde ettiği kazanımların hepsi, kendisini özgürlük uğruna feda eden kahraman şehitlerimizin sayesinde elde edilmiştir. Öncü komutanlarımız olarak şahadete ulaşan Zeki Şengalî yoldaştan, Atakan, Çetin, Cuma, Medya, Dicle, Tarık, Cudi, Vedat, Jîndar, Rizgar, Roza ve Sorxwînlere kadar tüm kahraman şehitlerimizi büyük bir minnet ve saygıyla anıyoruz.

Kürdistan Halk Savunma Güçleri olarak; kahraman şehitlerimizin bizlere devrettiği özgürlük bayrağını göklerde dalgalandırmak ve Önder Apo ile Kürdistan halkını özgürleştirme mücadelesini etkin bir şekilde yürüteceğimiz 2019 yılı mücadele sürecine hazır bir şekilde girdiğimizi belirtiyor; 2018 yılında sömürgeci TC devletine karşı verdiğimiz savaşın bilançosunu bir devrimci görev olarak kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

HSM Karargah Komutanlığı’nın açıkladığı bilanço şöyle:

TC Ordusunun Hava ve Kara Operasyonları  

Kara Operasyonları

163

Uçak Saldırıları

370

Taarruz Helikopteri Saldırıları

313

Havan, Obüs, Tank, Top Saldırıları

558

Saldırılara Karşı Eylemlerin Sonucu

Yapılan Gerilla Eylemleri

556

Yaşanan Çatışmalar

59

Sonucu Netleştirilemeyen Eylem

220

Öldürülen Düşman Gücü (Polis, asker vb.)

2103

Öldürülen Rütbeliler (Polis, asker vb.)

12

Yaralı Düşman Gücü (Polis, asker vb.)

418

İmha Edilen Askeri Araç (Zırhlı)

43

İmha Edilen Askeri Araç (Normal)

13

İmha Edilen İş Makinesi

29

Darbelenen Askeri Araç (Zırhlı)

33

Düşürülen SİHA

1

Düşürülen Drone

5

Darbelenen Keşif Uçağı

1

Darbelenen Helikopter

10

Düşmana Esir Düşen Yoldaşlarımız

19

Şehit Düşen Yoldaşlarımız

523