Iğdır kirli ittifaka inat, yeniden HDP diyecek

Iğdır'da AKP, MHP ve İYİ Parti’nin kirli ittifakına rağmen, halklar yeniden HDP diyecek. HDP Iğdır Belediye Eşbaşkan adayları, kirli ittifakın değil, halkların kardeşliğinin kazanacağını söyledi.

Türkiye ve Kürdistan'da yapılacak 31 Mart yerel seçimlerine az bir süre kala, Iğdır’da HDP'nin seçim çalışmaları sürüyor. Kürt, Azeri, Terekeme, Ermeni ve birçok halkın bir arada barış içinde yaşadığı Iğdır’da AKP, MHP ve İYİ Parti’nin kirli seçim ittifakına halk tepki gösterdi. Iğdır halkı, Iğdır’da kirli ittifakın değil, halkların kardeşliğinin kazanacağından emin. Iğdır’da tüm haklar 31 Mart’ta HDP çatısı altında yeniden birleşecek.

10 yıldır HDP ile barış ve kardeşlik içinde yaşayan Iğdırlılar, MHP, AKP ve İYİ Parti’nin bu kardeşliği bozamayacağı görüşünde. Iğdır’ın İran, Nahçıvan ve Ermenistan’la sınırı ola bir il olduğunu belirten HDP Iğdır Belediye Eşbaşkan adayı Yaşar Akkuş, şehrin dört tarafının dağlarla çevrili olmasından dolayı yoğun hava kirliği ve bu hava kirliğinden kaynaklı sağlık sorunlarının had safhada olduğunu belirtti.

HALKLARIN KARDEŞLİĞİ VE DEMOKRASİ KAZANACAK

Iğdır'ın bir tarım şehri olarak bilinmesine rağmen tarım alanının yok denecek kadar azaldığını söyleyen Akkuş, "Tabi yaklaşan yerel seçimler öncesinde şunu belirtmekte yarar var. Biz on yıllık HDP geleneğinin yürüttüğü belediyecilikten kaynaklı halkların ortaklaşmasını görüyorum, arkadaşlarımızın yaptığı hizmetler bize büyük bir güç katıyor. Bundan dolayı her kesimden kabul görmekteyiz. Arkadaşlarımızın yönetim şekli, haklar arasında ayrım yapmaksızın, belediye çalışanlarının emeklerini ön planda tutarak böyle anlayışla hizmet yaptıkları için her kapıya gidebiliyoruz. Gittiğimiz her kapıdan da bize yaklaşımlar çok iyi" dedi.

Seçim çalışmalarını hiç kimseyi ayırmaksızın kapı kapı gezerek sürdürdüklerini belirten Akkuş, "Meral Akşener’in Iğdır için söyledikleri sözleri talihsizlik olarak görüyoruz. Bu kirli ittifak adına yaptığı açıklama Iğdır’da yaşayan tüm halklar için büyük bir talihsizliktir. Biz bu anlamda daha çok Azeri vatandaşlarımızın Meral Akşener’e cevap vermesini umut ediyoruz. Azeri vatandaşlarımızın sandıkta buna cevap vereceğiniz biliyoruz. Çünkü halklar burada birbirleriyle yaşamaktan memnun. Bu söylemlerin tek amacı siyasi anlamda rant sağlama ve koltuklarını sağlama almaktır.

Onların dayandıkları nokta hakları ayrıştırmak ve birbirine kırdırmak olduğu için bu tür açıklamalar yapmaktadırlar. Azeri ve diğer insanlarımızda bunu çok iyi kavradıkları için, bu açıklama bize daha da güç katmıştır. Akşener’in söylemi burada Azerilerin tepkisine neden olduğu için, birçok kişi bizlere destek çıkmıştır. Akşener bu açıklamalarıyla umduğunu bulamamıştır. Şu an çok iyi durumdayız, seçimi kazanacağımızdan eminiz. İnşallah burada hakların kardeşliği ve demokrasi kazanacaktır" şeklinde konuştu.

‘KADINLARA YÖNELİK BİRÇOK PROJEMİZ VAR’

HDP Iğdır Belediyesi Eşbaşkan adayı Eylem Çelik ise, Türkiye gibi bir ülkede kadın olmanın çok zor bir şey olduğunu belirterek, "Fakat bizim buradaki avantajımız HDP dünyada ilk kez kadın erkek eşit temsiliyeti sağlayan, eş başkanlık sistemini uygulayan bir parti tüzüğüne sahip. Bizler de bu doğrultuda, eş başkanlık sistemiyle kadınlarımız hem dünyada, hem Türkiye’de, hem de siyasette vermiş olduğumuz kazanımlarla kendi özgücümüz, kendi öz mücadelemizle kazandığımız bir kazanımdır. Elbette ki kadınların topluma, sanata, üretime katılması, toplumları ileri taşıyacağından, geliştireceğinden kadınlarla ilgili çok ciddi projelerimiz var.

Kadın meclisleri olacak, kadınları istihdama katmak, kendi ekonomilerini kazandırmak ve ayakları üzerinde durabilmeleri için birçok projemiz var. Yerelde de şöyle bir şey yapmayı düşünüyoruz. Bazen toplantılarda şunu diyorum: ‘Hem hiç projemiz yok hem de çok projemiz var’ ne demek bu? Halkı katarak, özellikle kadınlarımızın, gençlerimizin ve çocuklarımızın istek ve talepleri doğrultusunda meclisler kurmak. Bu doğrultu da hizmet yaparsak daha çok karşılık buluruz" dedi.

‘HDP, HALKLARI BİR ARADA TUTAN BİR PARTİDİR’

"Bu gün Türkiye ekonomik kriz en çok Iğdır’ı etkilemiştir" diyen Çelik, "En çok konkortodonun ilan edildiği kentlerin başında geliyor. İşsizliğin en çok olduğu illerden biri Iğdır. Bundan dolayı en büyük mağduriyeti kadınlarımız yaşıyor. İşsizliğe çare olmak için birçok projemiz var. Kadın kent pazarlarımızla ve kadın meclislerimizle kadınlarımızı üretime katarak her anlamda projelerimiz olacak.

Iğdır’ın özelinde tarım ve hayvancılık devlet eliyle yok edildi. Bugün gençlerimiz kafelerde, kadınlarımız evlerde dört duvar arasında. Bu anlamda kadınlarımızı yönetime katarak, birlikte yönetimle çözümler ve projeler üreteceğiz. Iğdır Türkiye’ye örnek olabilecek bir yer çünkü birçok halkın bir arada yaşadığı bir yer. HDP olarak tüm halkları bir arada tutan bir partidir" şeklinde konuştu.