Iraklı güçler Maxmur’a giriş ve çıkışları kapattı

Irak ordusu zırhlı araçlarla Maxmur kampına giriş ve çıkışları kapatırken, gazetecilerin olayı takip etmelerini engelliyor.

Irak ordusu, 20 Mayıs’ta Maxmur kampını tel örgüler ve kulelerle kuşatmak için alana önemli bir güç kaydırdı.  

Kamp halkı, zaten yıllardır uygulanan insanlık dışı ambargo ile üstü açık bir cezaevine dönüştürülen kampın daha fazla nefessiz bırakılmasını reddederek direnişe geçti.

Aynı gün akşam saatlerinde Iraklı güçlerin saldırısı sonucu iki Maxmurlu yaralandı.

Halk, askeri güçlerin kampa girişini ve tel örgülerle kampın kuşatılmasını önlemek için direniş çadırları kurarken, gerilimin sona erdirilmesi için yetkililerle görüşmek için girişimler başladı.

Ancak direnişin üçüncü gününde Irak ordusu zırhlı araçlarla kampın giriş ve çıkışlarını tamamen kapattı. Gazetecilerin de yaşananları takip etmesi engellendi.

12 bin dolayında mültecinin yaşadığı kampın kapatılması, ciddi bir hayati tehlike oluşturuyor. Zira kampta ağır hasta birçok kişi var.

Maxmur kampı zaten 17 Temmuz 2019'dan bu yana KDP'nin ağır bir ambargosu altında bulunuyor. Kamp halkının Güney Kurdistan kentlerine girişleri ve dışarıdan kampa temel ihtiyaçların girişlerine izin verilmiyor. Bu ambargodan dolayı şimdiye kadar birçok kişi hayatını kaybetti.