Katledilen Kürt kadın devrimciler anıldı

Paris ve Silopiya’da katledilen Kürt kadın devrimciler anıldı.

Şirnex’in Silopiya ilçesinde soykırımcı saldırılar sırasında 4 Ocak 2016 tarihinde başka bir mahalleye geçmek isterken zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopiya Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır, Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez ve geçtiğimiz günlerde Ahmet Kaya Kültür Merkezine yapılan saldırıda katledilen KCK Komite Üyesi Emine Kara (Evin Goyi) anıldı. Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından düzenlenen anmada, öncü Kürt kadınların mücadelesini sürdürme sözü verildi.

MÊRDÎN
HDP Mêrdîn İl Örgütü binasında gerçekleştirilen anmaya çok sayıda kişi katıldı. Anmada ilk olarak konuşmalar yapıldı. Ardından katledilenler anısına mumlar yakılarak, sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmada katledilen Kürt kadınların mücadelesine sahip çıkma ve direnişi yükseltme mesajı verildi.

ŞIRNEX
HDP Silopiya İlçe Örgütü binasında düzenlenen anmaya katledilen Demir, Uyar ve Nayır’ın anneleri, HDP milletvekilleri Nuran İmir, Serpil Kemalbay, Barış Anneleri Meclisi, DBP ve HDP il ve ilçe yöneticileri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anmada kadın siyasetçilerin fotoğrafları yanı sıra Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel ve İran’ın katlettiği Jina Emini’nin fotoğrafları yer aldı.
HDP Silopiya İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter, "Failler hesap verene kadar, bizler onların davasının sürdürücüleri olacağız. Onların hayallerini gerçekleştirene kadar mücadele edeceğiz” diye belirtti.
Kürt kadınların mücadelesini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından katledilen kadınlardan Sêvê Demir’in annesi Sakine Demir konuştu. Demir, şunları belirtti: “Onların anıları önünde saygı ile eğiliyorum. Ülkeyi ancak kadınlar özgürleştirebilir. Daha bize ne kadar zulmedecekler? Bizler yıllardır Sayın Öcalan’dan haber alamıyoruz. Kürtler neden sessiz? Evin Goyi ne yapmıştı size? Evin Paris'i korudu, neden Paris onu koruyamadı? Kadınlar neden hala ayağa kalkmıyor? Bugün mücadele eden bütün kadınlar öldürüyor. Bizim tahammülümüz kalmadı.”

Kürtlere yönelik katliamlara dikkat çeken Demir, “Kurdistan'da cenaze gömecek yer kalmadı. Neden ayağa kalkmıyoruz? Bunu kabul etmemeliyiz. Sayın Öcalan'dan yıllardır haber alamıyoruz. Yaşıyor mu bilmiyoruz. Kürtler ittifak olsun. Ya özgürlük ya özgürlük. Şehîd namirin” dedi.
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da şöyle dedi:

"Botan’a Deniz Poyraz’ın kokusunu, selamlarını getirdim. Bu topraklar adeta acıyı içmiş topraklar. Ama bir o kadar mücadeleyle özgürlükle yoğrulmuş topraklar. Bu mücadelenin öznesi kadınlar. Seve Demir bir partinin meclis üyesiydi, Fatma Uyar Kürt kadın hareketinin öncü kadınlarındandı, Pakize Nayır Halk Meclisi Eşbaşkanıydı. Hepsi siyaset yapan kadınlardı. Kurdistan ve Türkiye’de radikal bir değişimi yaratmak için mücadele ediyorlardı. Sömürge egemen devlet düzenini sürdürmek için kadınların uyanışından korktular. Kadınların özgürlük isteminden yaşamının değiştirip dönüştürmesinden korktular. Kim ki bu sömürü düzenini değiştirmek için ayağa kalkarsa bu ceberrut devlet onların üstüne saldırıyla gitti. Faşizmi kurumsallaştırmak için bu katliamları gerçekleştiriyorlar. Bizler bunlardan hesap soracağız ve hesap sormak görevimiz.”

Konuşmaların ardından mevlit verildi. Kadınlar buradan Şirnex’te mezarları bulunan 3 kadının mezarını ziyaret etti.

HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, "7 yıl önce Silopiya’da yoldaşlarımız katledildi. Onların emeklerini ve mücadelelerini unutmadık, unutmayacağız. Bu arkadaşlarımızı unutturmak isteyenler yanılmasın, unutmayacağız. Onların mücadelesi bizim kıblemizdir. Bizler ölümden daha fazlayız ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.