Kandil köylerinde kış hazırlığı

Sonbahar en güzel renklerini Binarê Qendîl’de kendini göstermeye başladı. Ekim ayında civardaki bütün köylüler kış için hazırlık yapıyor.

Kış mevsimin gelmesiyle beraber Binarê Qendîl sakinleri uzun ve soğuk kış için hazırlık yapmakta. Binarê Qendîl yurttaşı Mehemed Ehmed nar hasadı ve bal üretimine dikkat çekerek, köy yaşamının toplumsallığı arttırdığını belirtti.

Mehemed Ehmed “Köy yaşamı bize atalarımızdan kalmış bir kültürdür. Her insan kendi toprakları üzerinde yaşamını idame etmelidir. Şehirlerde geçinmek çok zor bir hal almaya başlamış, her şeyin fiyatı artmış. İnsanlar köylerde yaşamını daha huzurlu bir şekilde geçirebilir” dedi.

Mehemed Ehmed sözlerine şöyle devam ederek, “Şehirlerde yaşam ve kendini koruma yeterince zahmetli bir hal almaya başlamış. En güvenli yaşam köydedir. Benim gibi yaşını almış kişiler için, köy yaşamı daha sağlıklıdır. İnsan kendi köyünde yaşamını idame edebilmeli ve çocuklarına doğal ortamdaki yaşamı öğretmeli. Şimdiki çocuklar köy yaşamından kaçarak, kendilerini şehir yaşamındaki pisliklere atmaktalar. Ne yazık ki şehirlerde de geçinemiyorlar. Ama köylerde geçinmek daha kolaydır” dedi.

BAL ARISININ BEREKETİ

Ehmed konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sonbaharla birlikte kış hazırlıklarına başlıyoruz. Geçimimi hayvancılık, tarım ve arıcılık ile yapıyorum. Her açıdan zengin olan Kürdistan köylerinde insan kimseye muhtaç kalmadan geçimini sağlayabiliyor. Arıcılık işi zor olmasına rağmen insana çok faydası dokunuyor. Ben geçimimi ağırlıklı arıcılık ile yapıyorum. Arıcılıktan elde ettiğim bal hem sağlığımıza iyi geliyor hem de geliri ile çocuklarımı besliyorum."

'YAĞAN İLK YAĞMUR NAR'IN TOPLANMASI GEREKTİĞİNE İŞARETTİR'

Konuşmasının sonunda nar uğraşı hakkında bilgi veren Ehmed, "Yağan ilk yağmur nar'ın toplanması gerektiğine işarettir. Topladığımız narların yarısı satıyor, yarısını da kış ayları için kendimize saklıyoruz. Nar ekşisini de kışın daha çok salatada kullanıyoruz. Onun dışında biriktirdiğimiz narları kış mevsiminde misafirlerin önüne koyuyoruz ve geç saatlere kadar sohbete dalıyoruz. Bu da toplumsal ilişkimizi daha da güçlendiriyor" diye konuştu.