KAR-DEF: Ekolojik dengeyi gözetleyen bir yerel yönetim olmalı

31 Mart seçimlerine ilişkin bir açıklama yapan KAR-DEF, “Ülkedeki hak ve özgürlüklerin gelişmesi, doğa üzerindeki tahribatın azaltılması ve merkeziyetçi politikalara karşı yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF), Karakoçan ve Peri Vadisi’nde katılımcı, demokratik, ekolojik bir yerel yönetim çağrısında bulundu.

“Ülkemizde 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler yapılacak. Siyasi partiler adaylarının büyük bir bölümünü belirledi. Şimdi adaylar kıyasıya yarışa girecek. Tüm adaylar programlarını açıklayacak. Bu program çerçevesinde vaadlerde bulunacak” denilen açıklamada şunlar belirtildi: “Tarım çökertildi ve gıda egemenliği şirketlerin eline geçti. Kır-kent ayrımı iyice körüklendi. Kırlar boşaldı. İstisnalar hariç, yerel yönetimlerin çoğunun verdiği hizmetlerde halkın çıkarları değil, daha fazla sermayenin çıkarları gözetildi.

Çılgın projelerle, termik santrallerle, altın madenciliği ile, Hidro Elektrik Santralleri (HES), Jeotermik Enerji Santralleri (JES), Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES), Güneş Enerjisi Santralleri (GES), Balık Çiftlikleri ile, Yeşil Yol ile, Deniz Dolguları ile, hava alanları, köprüler, sanayi yatırımları ile, kırlar ve kentler, ovalar, yaylalar, tarım alanları, yeraltı ve yerüstü suları kirlendi ve zehirlendi, ormanlar talan edildi.

Karakoçan İlçemizi de kapsayan Peri Vadisinde, rant projeleriyle ekolojik kırım uygulandı. Erzurumdan doğup ve Keban barajına dökülen Peri Suyu ana kolu üzerinde; 1: Tatar Barajı (Hes), 2: Seyrantepe Barajı (Hes), 3: Pembelik Barajı (Hes), 4: Özlüce Barajı (Hes), 5: Yedisu Regülatörü (Hes), 6: Kiğı Barajı (Hes), 7: Duru Regülatör (Hes), 8: Karataş Regülatörü (Hes), 9: Kazan Barajı (Hes) projelerinden altısı maalesef tamamlanarak çalışmaya başladı. Bu Hes ler Peri Vadisinde ki doğal yaşamı ve Ekolojik dengeyi yıkıma götürmektedir.

Bu projelerin devamında, Peri Vadi’sinde; Karakoçan’a bağlı Hamzalı köyünün meralarında enerji toplama ve dağıtım yeri projesi, Badran (Çayırgülü) Köyünde Taş Ocağı projesi, Kızılca köyünde Mermer Ocağı ve Jeotermal Su sondajı projesi’nin, Bingöl ili Kığı ilçesine bağlı ESKİKAVAK KÖYÜ’nde Kurşun-Gümüş-Çinko Komplex Cehver Ocağı Kapasite Artışı projesi, Bingöl il merkezi ile Kiğı ve Adaklı ilçeleri sınırları içerisinde HC Enerji Elektrik firması tarafından yapılması planlanan termik santral ve kömür madencilik faaliyetleri projesi, Yayladere Belediye Başkanlığı tarafından sunulan, Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile yapılacak olan “SÜLBÜS SUYU” Paketlenme Projeleri ile bütün canlıların temel hakkı olan sularımızın ticarileştirme projeleri ile PERİ VADİ’si ekolojik kırımla yok edilmeye devam ediliyor.

Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) olarak; Peri Vadisinde yapılmış veya yapılacak olan, Vadideki doğal yaşama zarar veren, ekolojik dengeyi bozan her projeye karşıyız ve yerel yönetimlerinde bu konuda doğadan yana taraf olmasını beklemekteyiz.

Ülkedeki hak ve özgürlüklerin gelişmesi, doğa üzerindeki tahribatın azaltılması ve merkeziyetçi politikalara karşı yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu doğrultuda mücadele eden partiler ve adaylarla birlikte çalışacağımızı deklare ediyoruz. Bu kapsamda özgürlükçü, ekolojik toplumun hayat bulduğu, yerinden yönetimi esas alan, yurttaşların aktif katılımının sağlandığı yerel yönetimlerin oluşturulmasını zorunlu görüyoruz.

Yerel seçimlerde ekolojik, demokratik, halk ile birlikte karar veren bir belediyecilik siyaseti ortaya koyan adayları görmek istediğimizi, böylesi adaylarla gerekli dayanışmayı göstereceğimizi taahhüt ederken; doğaya ve kente karşı işlenecek suçlar karşısında her zaman mücadele içinde olacağımızı ilan ediyoruz.”