Karadağ'ın tedavisi engelleniyor

Elazığ T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan Remziye Karadağ, tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevi eylemine girdiği gerekçesiyle tedavisi engelleniyor.

76 gün açlık grevi eylemi yapan Remziye Karadağ, eylemini sonlandırdıktan sonra tedavisi engellenen tutsaklardan biri.

Karadağ, 2014’te Mardin Cezaevi'nde iki yıl tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Bir ay sonra yine tutuklanarak Urfa'nın Hilvan ilçesindeki cezaevine atıldı. Burada bir yıl tutuklu kaldıktan sonra Elazığ T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'ne sürgün edildi. Sürgün edildiğinde ’mahkum kabul' olarak adlandırılan cezaevi girişinde çıplak arama dayatıldı. Bunu kabul etmemesi üzerine yoğun işkenceye maruz kaldı ve aylarca 'hücre cezası' verildi. Normal şartlarda önümüzdeki 6 Ekim’de tahliye olması beklenen Karadağ'a, başka bir dosyasından 2 yıl daha hüküm verildi.

Karadağ, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle PKK ve PAJK'lı tutsakların başlattığı açlık grevi eylemine 1 Ocak’ta katılmıştı. 26 Mayıs'ta Öcalan'ın, avukatıları aracılığıyla paylaştığı mesajından sonra açlık grevi eylemleri sonlandırılmıştı. Karadağ ve odasında bulunan diğer üç arkadaşı bugüne kadar sadece bir kez hastahaneye götürüldü.

TUTSAKLARA HAKARET EDİLDİ

Karadağ ve arkadaşlarının, jandarma tarafından hastahaneye götürüldükleri sırada kendilerine hakaret edildiğini söyleyen kardeşi Zekiye Karadağ, şunları paylaştı: "Yolda hakaret ve psikolojik baskıya maruz kalmışlar. Hastaneye ringle götürülmediği yetmezmiş gibi bir de onlara 'Hem açlık grevine giriyorsunuz hem de tedavi mi bekliyorsunuz? Yok size tedavi filan' denilmiş. Sonrasında da zaten onları tekrar hapishaneye geri getirmişler. En son 6 Haziran'da görüşüne gittiğimizde bize bunları söylemişti. Bizler de dışarıda İHD ve birkaç kuruma daha başvuru yaptık ama halen hiçbir yerden sonuç almış değiliz."

GÖRÜŞ VE TELEFON YASAĞI

Görüşüne gittiklerinde durumunun iyi olmadığını gözlemlediklerini söyleyen kardeş Zekiye Karadağ, "Ablam 16 kilo vermişti ve tedavi edilmiyorlar. Bunun nedenini ise açlık grevine girmelerine bağlıyorlarmış. Böyle bir eylemi başlattıkları için sonuçlarına da katlanmalarını söylemişler. Ayrıca ablam greve girdiği için kendisine 4 ay görüş ve telefon yasağı getirildi."