Karayılan: Ulusal birlik, Karasungur’un vasiyetiydi

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Murat Karayılan, 2 Mayıs 1983’te hayatını kaybeden gerilla komutanları Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin anısına düzenlenen törende ulusal birliğin önemine dikkat çekti.

Gerillanın kontrolündeki Medya Savunma Alanları’nda düzenlenen törene Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Murat Karayılan katılarak bir konuşma yaptı. Kürdistan özgürlük mücadelesi boyunca ulusal birlik çabalarından örnekler vererek bahseden Karayılan, bu uğurda hayatını kaybedenleri andı. Karayılan, bugün her zamankinden daha fazla ulusal birliğe ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bunu çok önemsediklerinin altını çizdi.

KARASUNGUR GERİLLANIN OLUŞUMUNDA BÜYÜK EMEK VE ROL SAHİBİ

Karayılan’ın konuşmasında öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

‘’İlk komutanlarımızdan olan yoldaş Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin’i saygı ve minnetle anıyoruz. 2 Mayıs, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde önemli bir gün. Komutan yoldaşlarımız olan Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin’in şehadetlerinin yıl dönümü oluyor. 35 yıl önce ulusal birlik mücadelesi için çaba veren arkadaşlarımız YNK ve Komünist Parti arasındaki çatışmada yanlışlıkla şehit düştüler.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde, silahlı mücadelenin başlamasında Kemal Pir yoldaşın çok büyük bir rolü var. Fakat askeri kurumlaşma döneminde Kemal Pir arkadaş düşman güçlere esir düştü. Bu sebeple doğrudan komutanlık yapma imkanını bulamadı. Fakat komutan yoldaşımız Mehmet Karasungur (Xalıd) devrimci askeri birliklerin oluşumunda komutanlığı yapmış ilk arkadaşımızdı.

Hilwan ve Siwerek direnişini yönetti, bu direnişin komutanlığını yaptı ve o şartlarda direnişi başarıya götürdü. İlk komutanımızdır. Bu atılımda komutanlık yaptı. Bu sebeple de silahlı mücadelenin başlamasında, gerillanın oluşumunda Xalid arkadaş yani Mehmet Karasungur komutanın büyük bir emek, rol ve misyon sahibidir.”

İBRAHİM BİLGİN APOCU MİLİTAN KİŞİLİĞİ GERÇEKLİĞİNE ULAŞMIŞTI

Ibrahim Bilgin arkadaş zamanının güçlü komutanlarından biriydi. Haki Karer yoldaşın kültür ve anlayışı noktasında kendini eğitmiş ve Apocu militan gerçekliğine ulaşmıştı. Genç, fedai ve her şeye hazırdı. Geleceğe umut ve inançla bakan, içinde büyük bir militan kişilik barından bir arkadaşımızdı. 12 Eylül döneminin zor koşullarında gerçekleşen geri çekilişte, İbrahim Bilgin arkadaşımız dönemin militan kişiliğiydi. Moral, coşku ve kararlılığıyla her zaman cephenin ön saflarında yer alarak mücadele etti.

'KARASUNGUR YOLDAŞ ULUSAL BİRLİK MÜCADELESİNİN ŞEHİDİDİR'

2 Mayıs 1983 tarihinde gerçekleşen her iki yoldaşımızın şahadeti Kürdistan Özgürlük Mücadelesi açısından büyük bir kayıptı. Her iki arkadaşımızı 35. şahadet yıldönümünde saygı ile anıyoruz. Onların şahsında tüm devrim şehitlerine verdiğimiz sözü yineliyoruz. Ey Şehit! Ruhuz şad olsun, davanız her dönemden daha güçlü bir şekilde sürüyor. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi modern silahlı mücadele yöntemleri ile dünyanın gündeminde yer alıyor ve zafer düzeyinde sürüyor. Kürdistan özgürlük gerillası olarak bu temelde verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz.

Xalid ve İbrahim arkadaş ulusal birlik çalışmalarını yürütüyordu. 1983 yılında Kürt güçleri arasında çatışmalar vardı. Xalid arkadaş ulusal birliğe özel bir önem veriyordu. Çatışan Kürt partileri ve güçleri arasında barışı sağlayıp, ulusal birliği kurmak için arabulucu olarak girişimlerde bulundu. O yıllarda Güney Kürdistan’ın birçok grup ve partileri arasında çatışma vardı. Xalid arkadaş bu yüzden harekete geçerek, bu savaşı durdurup , devrimci ulusal birliği kurmak istiyordu.

‘ULUSAL BİRLİK ONLARIN VASİYETİYDİ, YERİNE GETİRECEĞİZ’

Xalid arkadaşın bu değerli isteği, günümüzde de aynı önemdedir. Bugün de halkımızın ulusal birliğe ihtiyacı var. Hareketimizin bu değerli çalışmalarının kahraman şehitlerimizin de umutlarını yerine getireceğine inanıyoruz. Umuyoruz ki ulusal birlik meselesinde gelişmeler olur ve değerli şehitlerimiz Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin’in ruhu şad olur. Ulusal birliği kurmak Mehmet Karasungur arkadaşın vasiyeti olmakla birlikte, bizim de görevimizdir. Kürdistan Özgürlük Hareketi için esas çerçevedir. Bu tarihsel süreçte, halkımızın ulusal birliğe ihtiyacı car. Bu önemli mesele için de bizden istenilen şeyleri, canı gönülden yerine getirmeye hazırız.”