Kars’ta HDP rüzgarı esiyor

Hakların barış ve kardeşlik içinde yaşadığı mozaik kent Kars’ta HDP heyecanı yaşanıyor. HDP Kars Belediyesi eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, Kars halkı tarafından şimdiden sahiplenmiş durumda.

Mozaik kent Kars’ta HDP rüzgarı esiyor. Kürt, Terekeme, Laz, Azeri gibi birçok halkın bir arada yaşadığı tarihi kentte, HDP Kars Belediyesi eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca heyecanı yaşanıyor. Farklı kimliklerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı kentte, AKP ve MHP’nin yönetiminden bıkmış durumda. Yıllardır kentin hiçbir sorunu çözmeyen AKP ve MHP, Kars halkı 31 Mart Yerel seçimlerini iple çekiyor.

Kars’taki seçim, Türkiye siyasi seçimleri açısından da çok önemli bir başlangıç olacağını belirten HDP Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Kars’ın farklı kimliklerin bir arada yaşadığı mozaik bir kent olduğunu söyledi. “Sadece ayrımcılık diliyle, sadece ötekileştirerek belediye hizmetleriyle ilgili hesap vermekten kaçınan bir anlayış var karşımızda” diyen Bilgen, Kars halkı, bu partilerin ittifak kararına rağmen bu siyasi anlayışın arkasında durmayacağını, savunamayacağını ve farklı tercihler ortaya koyacağını ifade etti. Kürt seçmeninin büyük oranında HDP’ye yöneleceğini dile getiren Bilgen, diğer halkların, diğer kesimlerinde özellikle yolsuzluğa karşı, bu belediyecilik anlayışına karşı ciddi şekilde destek vereceklerini vurguladı.

‘ŞEFFAF BİR BELEDİYECİLİK MODELİ ORTAYA KOYACAĞIZ’

Bu şehirde birlikte yaşamanın, yönetime katılmanın, hesap verilebilmenin ve şeffaflığın bir modelini Kars’ta hep birlikte ortaya koyacaklarını söyleyen Bilgen, “Bunun yanında tarımsal ürünlerin tanıtımı, kültürel varlığın zenginliği görünür olmasına yönelik projelere odaklıyız. Ama Kars’ta beklentiler o kadar aşağıya inmiş durumdaki, insanlar sadece çöplerin toplanması, sadece yolların yapılmasına ve suların akmasına razılar. Bunu bile çok önemli bir vaat olarak görüyorlar. Biz özellikle önümüzdeki dönemde bunu çok net biçimde önümüze koyuyoruz. Bu şehir, seçim dönemlerinde özellikle partilerin, siyasetçilerin halkları karşı karşıya getirerek asıl sorumluluklarını, asıl görevlerini yapmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz seçildiğimizde bu duvarların yıkılacağını düşünüyoruz. Her ne kadar komik propagandalarla, ‘HDP belediyeyi kazandığında Kars Kalesi’ne başka bayraklar asacak’ gibi kampanyalarla bunun önüne geçmeye çalışsalar da sonuç itibarıyla biz Kars’ta farklı kimliklerle birlikte bir yaşamı kuracağımızı, kimseye ayrımcılık yapmayacağımızı ve özellikle bu şehirde yolsuzluğun suiistimalin faturasını sadece bir kesime kesilemeyeceğini, sadece bir kesime fatura edilemeyeceğini göstereceğiz. İnsanlar bizim dürüst bir hizmet vereceğimizi, kaliteli bir belediyecilik anlayışını ortaya koyacağımızı düşünüyorlar” dedi.

‘VATAN MİLLET SAKARYA’ EDEBİYATI SANDIĞA GÖMÜLECEK’

Bu seçimde, bu etnik kimlik ayrıştırılması üzerinde değil, Kars’ın ortak geleceği üzerinde bir siyasi iradenin gelişeceğini vurgulayan Bilgen, “Bu şehirdeki en büyük sorun özellikle belediyedeki yolsuzluk ve suiistimal sorundur. Gelen kaynakların adeta yağmalandığı, talan edildiği bir durum var. Her ne kadar Türk milliyetçiliği ve Azeriler üzerinde bir belediyecilik anlayışı olsa da, bununda aslında tamda bütün Azerileri rahatsız eden bir duruma düştüğünü birçok defa şehirde bulunan esnaflarda ya da kanat önderlerde duyuyoruz. Onlarda dönen dolapların, ortadaki pisliğin ve kendilerine fatura kesilmesine rahatsızlık duyuyorlar ve daha vicdani bir tutum, tavır ihtiyacı duyuyorlar. Bu şehirde özellikle hamasetle, ‘vatan millet Sakarya’ edebiyatıyla siyaset yapan anlayışların bu sefer sandığa gömüleceğini düşünüyoruz. Bu yöntem, dedikodu, kulis ve iftira üzerinde siyaset yapma yöntemi bu seçimde bitecek. Katılımcı, kararları mahallelerde ya da ilgili sivil toplum kuruluşlarla birlikte alan ve şehrin yararına ve kişisel çıkarların üzerinde gören bir anlayışla hizmet yapacağız” şeklinde konuştu.

‘EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ, BU ÜLKEYE VE DÜNYAYA ÖRNEK BİR MODEL’

HDP, eş başkanlık sistemini bu ülkeye ve dünyaya kazandırdığı bir model ve uygulama olduğunu belirten HDP Kars Belediyesi Eş Başkanı Şevin Alaca, bu modelin kadınların temsiliyetini önünü açılması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Çünkü kadınların eve hapsedildiği, ekonomik hayattan uzak izole bir şekilde yaşadıklarını dile getiren Alaca şöyle konuştu: “Kadınlar eşbaşkanlık sitemiyle beraber yönetimlerde direk söz ve karar sahibi oldular. Kadın rengi, kadın hassasiyeti eş başkanlık sistemiyle yönetime yansıyacaktır. Eş başkanlık sadece yönetime ve iktidarı paylaşmak olarak değil, tam tersi olarak bir yönetim biçimi olarak almalıyız. Bunu geliştirmek için daha çok kadın temsiliyetini artırmalıyız. Özellikle belediyede kadınlara yönelik çok yönlü çalışmalarımız olacaktır. Çünkü kadınların kendine özgü birçok sorunu var. Bunu da ancak kadınlarla el ele vererek çözebiliriz. Kars’ta özellikle kadınlar ekonomiden uzak bir şekilde yaşıyorlar. Kendi ekonomik özgürlükleri yok, ne yazık ki. Biz kadın istihdamının önünü açacak çalışmalarla kadınların kendi ekonomilerini kavuşmalarına yardımcı olacağız. Özellikle meslek edinme kurslarıyla, meslek sahibi olmalarını, el emeği ürünlerini satabilecekleri kadın kooperatiflerini, kadın semt pazarlarını açmak istiyoruz. Yine kadına yönelik şiddetle mücadele birimler açacağız. Kadınlarla dayanışma merkezi, sığınma evleri ve kadın sağlığı merkezleri gibi çalışmalar yapacağız. Yine gençler ve çocuklarla ilgili çalışmalar yürüteceğiz. Madde bağımlılığına karşı riskler altındalar. Özellikle bu konuda önemli çalışmalar yürüteceğiz. Bunun yanı sıra yaşlılara ve bakıma muhtaç insanlara yardımcı olmak amacıyla sağlık hizmetleri vereceğiz.”

‘KİMLİK SİYASETİNİ ESAS ALMAYACAĞIZ’

Kars’ın çok kimlikli bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Alaca, “Kentimizde Kürt, Terekeme, Azeri, Türk gibi birçok milleti bünyesinde barındırıyor. Ben de hem Kürt hem Azeri olarak bu mozaiğe mensup bir insanım. Biz Kars’ta belediyecilikte vereceğimiz hizmette kimlik siyasetini esas almayacağız. Toplumun yararı ilkesiyle çalışma yürüteceğiz. Özellikle kadınların bana bakış açışsı çok olumlu. Özellikle belediye de bir kadın muhatap bulacak olmanın sevincini yaşıyorlar. Çünkü kadınlar bırakın belediyeye gidip sorunlarını anlatmayı, belediyenin önünde dahi geçemiyorlar. Bu yüzden adaylığım Kars’ta gerçekten olumlu bir havayla karşılandı. Özellikle kadınlarla ilgili yapacağımız projeleri anlattığımızda bir an önce seçimin gerçekleşmesini ve projelerimizin hayata geçirmemizi bekliyorlar” dedi.