Kayıp yakınları: Kayıplar bulunsun, failler yargılansın

Amed ve Batman’da kayıp yakınları bu haftada bir araya geldi.  Eylemlerde “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” mesajı bir kez daha verildi.

AMED

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, açık alandaki yasak nedeniyle 538’inci hafta eylemlerini dernek binasında gerçekleştirmek zorunda kaldı. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankartın açıldığı oturma eyleminde, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Eylemde konuşan İHD Amed Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, Cumartesi Annelerinin eyleminin insanlık mücadelesi halini aldığını söyledi. Acer, 90’lı yıllarda binlerce insanın evde, sokakta, gözaltında failli belli bir şekilde kaybedildiği ve katledildiğini belirterek, “Kimisinin mezarı yapılabildi, çoğu da mezarsız kaldı. Tek değişmeyen şeyse faillerin cezasızlıkla ödüllendirilmesi oldu. Bu durum insanlık tarihinde büyük bir yara olarak yerini aldı. Bu yüzden yıllardır insanlık mücadelesini veriyoruz. Faillerin bulunması ve yargılanması için yıllardır sivil itaatsizlik haline gelen Cumartesi eylemimiz devam edecek ta ki kayıpların akıbetinin ortaya çıkana dek” şeklinde konuştu.

Ramazan ayının son günlerine girildiğini ve yaklaşan bayrama dikkat çeken Acer, “İnsanlar bayramlarda kaybettikleri sevdiklerini, mezarları başında anarlar. Mezarlıkları ziyaret ettikten sonra ailecek bayram kutlanır. Ama kayıp yakınları bayramlarda sevdiklerinin mezarını ziyaret etmek istese de bir mezarları yok. Bayramı kutlamak istiyorlar, ancak yas süreci devam ettiği için bayramı kutlayamıyorlar. Biz her hafta faillerin yüzüne bu utancı vuracağız” dedi.

İnsanlık mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Acer, bu hafta paylaştıkları kayıp hikayesiyle ilgili yetkililerden ve adli makamlardan bir cevap vermelerini ve bu bayramda böyle bir sürprizle karşılaşmak istediklerini dile getirdi.

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın da, 27 Kasım 1995 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde adliye binasından çıkarak evine giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan Kamil Bilgeç’in hikayesini anlattı.

Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

BATMAN

Batman’da ise İHD öncülüğünde kayıp yakınları, 444’üncü hafta açıklamasını dernek binasında gerçekleştirdi. Kayıp yakınları, insan hakkı savunucuları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların katıldığı açıklamada, kayıpların fotoğrafları taşındı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartının yere serildiği eylemde, 17 Ocak 1995 tarihinde kaybedilen Teyfik Ay'ın akıbeti soruldu.  

İHD Batman Şube Yöneticisi Mehmet Zeki Tangüner, Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Şenköy Beldesinde çağrıldığı karakola giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan korucubaşı ve köy muhtarı Tevfik Ay’ın hikayesini anlattı. Tangüner, JİTEM’in, Tevfik Ay’ı kendi yapısına dahil edip faili meçhul cinayetlerde kullanmak üzere çok uğraştığını belirterek, ancak bir iç infaz olayında yaşamını yitiren Albay Rıdvan Özden’e yakın olan Ay’ın kendisine yapılan bu teklifi hep reddettiğini söyledi. Tangüner, 17 Ocak 1995 tarihinde Şenköy Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığına çağrılması üzerine giden Ay’dan bir daha haber alınamadığını kaydetti. 

 Konuşmanın ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle açıklama sona erdi.