Kayıpların eyleminde annelere işkence kınandı

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, Gebze'de annelere yapılan işkenceyi kınadı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 532’ncisi İHD Amed Şubesi binasında düzenlendi. Eyleme CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, sivil toplum örgütleri temsilcileri, İHD yöneticileri ve üyeleri katıldı. 

Eylemde konuşan İHD Amed Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, tecride karşı açlık grevlerine dikkat çekerek, tutsakların durumunun kritik olduğunu vurguladı.

Acer, Gebze Cezaevi önündeki tutsak annelerine yapılan işkenceyi de kınayarak, "Annelerin mücadelesi kazanacak” dedi. 

MEHMET İNAN'IN HİKÂYESİ

İHD Yöneticisi Avukat Gurbet Yavuz ise 28 Şubat 1994 tarihinde Siirt’te kaybedilen Mehmet İnan’ın hikâyesini anlattı. İnan’ın kaybedilmeden önce 3 kez gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, "28 Şubat 1994’te Mehmet'in babası Ali İnan, eşi ve çocukları su kuyusu mevkiinde hayvanlarını otlattıkları sırada Mehmet İnan, ailesinin ihtiyaçlarını tedarik etmek üzere Siirt'e gider. Akşam evine dönmeyince ailesi kaygılanmaya başlar. Baba Ali İnan, ertesi günün sabahında Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na, Tugay Komutanlığı'na yazılı başvuruda bulunur. Ancak bir sonuç alamaz" şeklinde konuştu. 

İnan'ın kaybedilmesinden 4-5 ay sonra polislerin Baba Ali İnan'ı Siirt Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğünü aktaran Yavuz, "Orada kendisine bazı fotoğraflar gösterilir. Fotoğraftakilerin hiçbiri tanıdık gelmez. Polisler babayı geç bir saatte eve bırakır. Mehmet İnan'dan o tarihten itibaren haber alınamaz ve akıbeti hâlâ bilinmiyor" diye belirtti.

BATMAN

Batman’da ise İHD Şube binasında bir araya gelen kayıp yakınları, 438'inci kez kayıplarının akıbetini sordu. İnsan hakları savunucuları ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların destek verdiği eylemde konuşan İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner, Gebze Cezaevi önünde nöbet eylemi yapan annelere işkenceyi kınadı. 

Eylemde, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1 Nisan 1994 tarihinde silahlı ve telsizli 3 tarafından beyaz Toros’a bindirilerek gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş'un akıbeti soruldu.