KCK İran’ı kınadı, şehit ailelerine başsağlığı diledi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İran’ın Kürt aktivistlerini idam etmesi ve Koyê’ye yönelik saldırısını kınadı, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Kürdistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, ‘’İran devletinin 3 Kürt siyasi tutsağı idam etmesini ve Koyê'ye füze saldırısı yaparak birçok Doğu Kürdistanlı peşmerge ve Kürt siyasetçisini katletmesini şiddetle kınıyor ve İran devletini idamlardan ve bu tür saldırılardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Şehit düşenlerin ailelerine ve Kürdistan halkına baş sağlığı diliyoruz’’ denildi.

SALDIRILAR İRAN’DAKİ SORUNLARI AĞIRLAŞTIRIR

KCK açıklamasının devamı şöyle:

‘’İran’da da önemli bir Kürt nüfusu yaşamaktadır. Ancak Kürtler dünyada her halkın sahip olduğu hakları İran'da da kullanamamaktadır. Kürtler kimlik, dil ve kültür özgürlüğü temelinde öz yönetimlerine sahip değildir. Bu durum da İran devleti ile Kürt halkı arasında süreklileşen bir sorun, çekişme ve çatışma yaratmaktadır. Kürt sorunu çözülmediği takdirde çekişme ve çatışmaları sonlandırmak mümkün değildir. İdamlar, baskılar ve saldırılarla bu sorunun ortadan kaldırılacağını sanmak İran'ın yaşadığı sorunları daha fazla ağırlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

Biz her zaman İran tarihi, siyasi geleneği ve tecrübesinin, İslam’ın farklılıkların varlığını ve özgürlüğünü tanıyan yaklaşımıyla ele alındığında sorunların çözülebileceğini vurguladık. İran tarihinin doğal federasyon özelliği demokratik değerler temelinde bir özerklik ve öz yönetime kavuşursa Kürtler özgür ve demokratik yaşama sahip olurlar. Ancak mevcut yönetimi İran tarihini, toplumsal ve siyasi geleneğini ve İslam’ın tüm farklılıklara eşit yaklaşımını esas alacağına kapitalist modernitenin ulus devlet zihniyetini esas alarak merkeziyetçi, otoriter iktidar anlayışıyla hareket etmesi İran'ın tarihine, toplumsal ve kültürel geleneğine ters bir politika olmaktadır. Bu yaklaşım da İran'daki sorunları ağırlaştırmakta, bölgede ve Ortadoğu'da yeni sorunlarla karşılaşmasını beraberinde getirmektedir.

KÜRT HALKIYLA İRAN DEVLETİ ARASINDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRILMAKTADIR

İran devleti Kürt gençlerini idam ederek ve füze saldırılarıyla siyasi suikastlar yaparak Kürt halkıyla İran devleti arısındaki sorunları ağırlaştırmaktadır. Kürtlerin sorunlarını İran devletiyle demokratik uzlaşı temelinde çözümünü zorlaştırmaktadır. Eğer sorunlar bastırma ya da çatışma eksenli çözülmeyecekse o zaman Kürtlerin siyasi taleplerine yönelik uygulanan bu yöntemlerin bırakılması gerekmektedir. Kürt sorunu, Kürt halkının varlığını ve temel demokratik haklarını anayasal ve yasal çerçevede güvenceye alan adımlar atmakla çözülür. Her türlü iç sorun ve dış müdahale olasılığının ortadan kaldırılmasının yolu da buradan geçmektedir.

Şunu vurgulamalıyız ki; idamlarla, siyasi suikastlarla, toplumsal ve siyasal sorunları bastırma yöntemiyle günümüzde sorunlara yaklaşmak çözümsüzlükte ısrar etmek ve o ülkeyi sorunların çıkmazı içine sokmaktır. Bu temelde İran devletini Kürt halkına ve demokratik siyasi muhalif güçlere karşı kullandığı bu yöntemleri bırakmaya ve Kürtlerle sorunları demokratik uzlaşı içinde çözmeye çağırıyoruz. Eğer İran bu yönlü adım atarsa Kürt halkını, siyasi güçlerini ve demokratik çevreleri sorunları bu yönlü çözme konusunda teşvik edeceğimizi bir daha vurguluyoruz. Çünkü Kürtlerin hak taleplerini ve özgürlük mücadelesini klasik zor ve baskı yöntemleriyle, işbirlikçiler ve ajanlar yoluyla bastırmak mümkün değildir.

ŞEHİT AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEĞİ

İdam edilen ve füze saldırısında şehit düşenlerin anıları ve özlemlerinin Kürdistan'ın özgürleşmesini ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesini sağlayacağına inanıyor, bu temelde tüm şehit ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.’’