KCK Dünya Ana Dili Günü'nü kutladı

KCK Eğitim Komitesi, Dünya Ana Dili Günü'nü kutlayarak, her türlü sömürgeciliğe, kültürel soykırım ve asimilasyona karşı durarak ana dilin korunabileceğine vurgu yaptı. KCK, "Her ev, sokak, bağ ve bahçeyi okul haline getirilmeli" dedi.

KCK Eğitim Komitesi, 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü vesilesiyle bugün yazılı bir mesaj yayımladı.

'DİLİNİ KORUMAYAN ASİMİLASYON ARACI OLUR'

KCK'nin mesajı şöyle:

“Yine bir Uluslararası Ana Dili Gününü kutluyoruz. Dil halklar açısından en somut var olma ve kimliksel bir olgudur. Kendi dil ve kültürlerini koruyamayan, yenileyemeyen ve geliştiremeyen halklar, egemen ve sömürgecilerin asimilasyon aracı olurlar. Tarihte birçok halkın diline dönük böylesi saldırılar olmuştur ve olmaktadır. Kürt halkının tarihi bu acı gerçeği ortaya koymaktadır. Tarih canlıdır ve günümüzde yaşamaktadır. Bugün EFRÎN’de sömürgecilik tekrar kendini yaşatmaya çalışmaktadır. TC, İran, Irak ve Suriye Baas rejimlerinin milliyetçi ve sömürgeci tarihleri aynı zamanda fiziki, kültürel ve ana dil soykırım tarihidir.

'ÖNDER APO VE ŞEHİTLER SAYESİNDE...'

Sömürgeci rejimler kültürel soykırımı günümüze dek inkâr ve imha siyasetiyle yürütmektedirler. PKK ve Önder APO kültürel ve fiziki soykırım, inkâr ve imha siyasetinin önünü kapattı. PKK’nin çıkışına dek Kürt dili ve kültürü yok olmanın eşiğine getirilmişti. Başta Önder APO’nun ve on binlerce şehidin kanı ve emeği sayesinde var olma ile öze dönüş mümkün kılındı. Kürt dili ve kültürünün gelişme, yenilenme ve canlanmasının yolunu açtı. Eğer bugün halk olarak ana dil bayramını kutluyorsak bugünlere kolay gelinmedi. Bu, on binlerce şehidin emeğiyle gerçekleşti. Başta öğretmen, öğrenci ve yeni nesiller bu gerçeği bilmeli ve bu gerçekliğe göre ana dile sahip çıkmalıdır. Bu tarihi, ahlaki ve vicdani bir görev olmaktadır.

'HER YERİ OKUL HALİNE GETİRMELİYİZ'

Uluslararası Ana Dili Günü Bayramını kutlamak, zihniyet üzerinde yürütülen her türlü sömürgeciliğe, kültürel soykırım ve asimilasyona karşı durmak ve başarı ile mücadeleyi yükselterek mümkün olur. Her ev, sokak, bağ ve bahçeyi okul haline getirerek kutlamak en anlamlı olanıdır.

Uluslararası Ana Dili Günü öğretmenler öğretmeni Önder APO, eğitim emekçileri ve çalışanlarına, bütün öğrenci ve Kürdistan ile dünya halklarına kutlu olsun!”