KDP, Başur heyetinin foruma katılmasını engelledi

Efrin’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu’na katılmak üzere Sêmalka Sınır Kapısı’na giden Başûrê Kurdistan heyetine KDP tarafından izin verilmedi.

Efrin’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu’na katılmak için Başûrê Kürdistan’dan Kuzey ve Doğusu Suriye'ye gitmek isteyen heyet, Sêmalka Sınır Kapısı’nda KDP tarafından engellendi.

Bugün Mısır, ABD, Fransa, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden katılımcının yer aldığı Efrin’de Etnik Temizlik ve Demografik Değim konferansı başladı. Konferansa gitmek için birçok ülkeden 52 katılımcı dün Sêmalka Sınır Kapısı’nda geçerken, Başur heyetinin geçişi KDP tarafında engellendi.

Foruma gidişi engellenen heyette şu isimler yer alıyor: Süleymaniye Üniversitesi Sosyoloji Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Hewjin Mele Emin, Duhok Üniversitesinden Dr. Kamuran Berwari,  Duhok Üniversitesinden Hişam Zêbari ile Gazeteci ve avukat Sıruç Halepçe, Gazeteci Sımko Sabır ve Gazeteci yazar Aso Abdullatif.

KDP BİLİNÇLİ İZİN VERMEDİ

Geçişine izin verilmeyen Süleymaniye Üniversetisi Sosyoloji Bilim Dalı Öğretim görevlisi Hewjin Mele Emin, kapı görevlilerinin kendisine yukarıdan gelen emirden ötürü geçişlerine izin verilmediğini aktardıklarını söyledi.

Geçişi engellenen Gazeteci ve avukat Sıruç Halepçe ise 6 saat kapıda bekletilmelerine rağmen geçişlerine izin verilmemesine tepki göstererek, “Başur’den gazeteci, akademisyenlerden oluşan bilinç düzeyi yüksek bir heyetin geçmesini istemediler. Geçişimize izin verilmemesinin diğer bir nedeni, çoğumuz soykırımın yapıldığı bölgeden olması ve bu konuda ciddi bir birikim sahibi olmamızdan ileri geriyor” dedi.