KDP kurulacak hükûmet için şart koşuyor!

KDP, kurulacak hükümette yer alacak partilerin, programını kabul etmesi şartını ileri sürdü.

Başûrê Kurdistan’da 30 Eylül’de bölgesel parlamento seçimleri yapıldı. Birçok parti "seçimlere hile karıştırıldı" şeklinde itirazlarda bulunmasına rağmen sonuçlar açıklandı. Sonuçlar açıklandıktan sonra tüm kesimlerin gözü yeni kurulacak hükûmete çevrildi. 

Bu hafta yeni hükûmeti kurmak için KDP ile YNK arasında görüşmelerin başlaması bekleniyor. 

KDP'DEN ŞART

Henüz yeni hükümet için ciddi herhangi bir görüşme olmadan KDP yetkilileri, diğer partilerin KDP’nin programını kabul etmesi ve kriz dönemlerinde hükûmetten çekilmemesi gibi şartlarla kuracakları hükûmette yer alabilecekleri yönünde bazı şartlar ileri sürdü. 

Konuya ilişkin bir açıklama ayapan KDP Süleymaniye-Halepçe Başkanlık Meclisi Sözcüsü Eta Şeyh Hasan, “Taraflar birçok kez söz verdi ancak sonuna kadar kalmayıp çekildiler. Şimdi önemli bir süreç var önümüzde. En önemlisi de Kürdistan’ı savunma konusunda sorumluluklarımız var. Halkın temsiliyet hakkını kazanmış tüm taraflar ulusal ilkeler çerçevesinde güçlü bir Kürdistan için kabinede yer alabilir” dedi.

YNK'NİN BAZI YETKİLİLERİ DE AYNI GÖRÜŞTE

YNK Dışilişkiler Sorumlusu Tahsin Namık, “Hükümete katılacak tarafların yarı yolda çekilmeyeceklerine dair garanti vermesi gerek. Hükümetin programını kabul edecek taraflar bu garantiyi verirse daha güçlü bir hükûmet programı oluşur” dedi.

'KDP KENDİ PROGRAMINI DAYATIYOR'

Başurlu siyasetçiler, siyaset uzmanları, aydın ve yazarlar, KDP’nin yeni kurulucak hükümet programı yerine KDP olarak parti programını partilere dayattığı görüşünde. 

KDP yeni kurulacak hükûmette yer alabilecek partiler için şartlar ileri sürerken, bir önceki hükîmet ileri sürülen şartlara uyuyordu. Zira hükûmette yer alan partiler son ana kadar hükûmette kaldı. En son Kerkük ve tartışmalı bölgelerde yaşanan kayıplardan sonra Komaley İslami ve Goran Hareketi hükümetten çekilmişti. Bu iki partinin hükümetten çekilmelerine, daha çok bakanlarının azledilmesi ve Goran Hareketinden olan parlamento başkanına ilişkin KDP tarafından alınan karar neden oldu.