KDP ve RTE’nin peşmerge dediği paralı çeteler

YBŞ ve YJŞ savaşçılarına saldıran AKP/KDP çetelerinin büyük bir çoğunluğu daha önce Halep, Qestel Cindo ve Serêkaniyê'ye saldıran Azadî, Silehedîn ve Silehedîn’in Torunları çete gruplarının üyeleri oldukları ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Şengal’in Xana Sor nahiyesindeki YBŞ ve YJŞ savaşçılarına saldıran AKP/KDP çetelerinin büyük bir çoğunluğu daha önce Halep, Qestel Cindo ve Serêkaniyê ye saldıran Azadî, Silehedîn ve Silehedîn’in Torunları çete gruplarının üyeleri oldukları ortaya çıktı.

Saldırılarda yaşamlarının yitirenlerin taziyelerine gitmek isteyen Rojavalı anne ve babalar tanıdıkları bu çetelere ilişkin bilgi verdi.

KDP/AKP çeteleri Şengal’in Xanesor nahiyesinde yakınlarının taziyesine gitmek isteyen Rojavalı halkı sınırda durdurup tehditler savuran çetelerin daha önce Halep, Qestel Cindo ve Serêkaniyê’de halka saldıran Cebhet El Nusra ve daha sonra Azadî, Silehêdin torunları kurucu üyeliğini yapanların olduğu ortaya çıktı. Rabia yolu üzerinde bu çetelerin saldırısına maruz kalan Dêrik’li bir ana ve babalar bu çeteleri tanıyarak kim oldukları ve daha önce içinde bulundukları saldırılarına ilişkin bilgi verdi. 

KDP ve AKP çetelerinin saldırısı sonucu yaşamını yitiren YBŞ ve YJŞ’lilerin ailelerine tazeye ziyaretinde bulunmak için Rojava’nın Derik, Girke Lege, Çil Axa ve çevre köylerden binlerce kişi 4 Martta Şengal Xana Sor’a gitmek istedi. Xana Sor’a gitmek isteyen halk Rabia yolu üzerinde çetelerin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Çetelerin saldırısı ile karşı karşıya kalan halkın içinden bu çeteleri tanıyanlar oldu.  Bunlardan biri adının açıklanmasını istemeyen Derikli bir anadır. Ana 4 Mart günü Rabi yolu üzerinde kendilerine mermi ve su ile saldırarak Şengal’e gitmelerine engelleyen çeteler arasında çok kişiyi tanıdığını söyledi. Ana tanıdığı çeteler ve kimlik bilgilerine ilişkin şunları söyledi: “Dêrikli olan Şîndar Nûr Sebrî, Çılaxa’ya bağlı Abrê köyündeki Serdar Akrem Mişo, yine Çilaxalı İzedin Birhik’in oğlu ve isimlerini hatırlayamadığım iki üç kişiyi görünce çok kızdım. Ben orada da kendilerine söyledim. Siz burada bize kurşun sıkıp parmak sallarken yanımızda olan anne, baba ve kardeşlerinizi YPG/YPJ, Asayiş güçlerimiz koruyor, siz utanmıyor musunuz dedim.”

Girkê Legê ilçesinde yaşayan ve çelerin saldırısına maruz kalanlardan Ahmet isimli baba ise saldıranların içinde tanıdığı çeteleri şöyle sıraladı: “Girkê Legê beldesine bağlı Pîrê köyünden Lewend Silêman Lawind, Girkê Legê’ye bağlı Helaq köyünden Şivan Smaîl Şeref, Sirûr mihemed Alelî ve Ferhad Yusif Omer, yine Girkê Legêli Biwar Îbrahim Qasim, Kurê Mihemed Amîn Selmî dir. Biz bunların ailelerini Rojava’da çetelerden korurken, bunlar orada bize saldırıyor. ”

ÇETELER DAHA ÖNCE NUSRA İÇİNDE YER ALIYORDU

Çıl Axa’lı Birhik ailesine ilişkin bilgi veren Ahmet ailenin çok sayıda ferdinin Nusra içinde yer aldığını söyledi. Bunlardan biri adını hatırlayamadığı İzedîn Birhik’in oğlu olurken aynı aileden Celal Birhik adında birinin de daha önce Nusra içinde yer aldığını, Serekani saldırılarında yaralanıp Güney Kürdistan’a tedavi amaçlı götürüldüğünü ondan sonra Rabia yolunda karşısına peşmerge elbisesi ile çıktığını söyledi.

Celal Birhik ve bir çok Pêşmerge Rojava çeteleri daha önce Halep, Qestel Cindo ve Serêkaniyê de halka saldıran Cebhet El Nusra, Özgür Suriye Ordusu ve daha sonra Azadî, Silehedîn ve Silehedîn’in Torunları gibi çete gruplarının kurucu ve çete üyeleri oldukları ortaya çıktı.