KDP ve YNK arasındaki kriz sürüyor!

KDP ile YNK arasında yeni hükümet kurma konusunda bir anlaşma izmalanmasına rağmen, YNK parlamento oturumlarında yer almıyor. KDP de bölgesel başkanlık, yeni hükümet konusunda kendi programı doğrultusunda hareket etmeye devam ediyor.

KDP ile YNK arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmaya rağmen Kerkük valiliği, Bağdat’taki bakanlık, Bölgesel Başkanlık ve Hükümet konusunda ciddi bir gelişme yaşanmazken, KDP kendi programı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Anlaşma, iki pati kurmaylarından Kosret Ali Resul ve Neçirvan Barzani arasında imzalanmıştı. YNK, anlaşma ardından üç gün önce toplanan parlamento oturumlarına yine katılmadı.

Aynı gün iki parti kurmayları Hewler’de toplandı. Toplantıya katılan ancak adının verilmesini istemeyen bir yetkili, toplantının son derece gergin getçiğini belirti.

Yaşanan gerginlik ve sert tartışmalardan ötürü Lahor Şeyh Cengi Talabani’nin toplantıyı terk ettiği bilgisini veren kaynak, bundan ötürü yeni hükümet, Kerkük valiliği, Bağdattaki bakanlık ve bölgesel başkanlık konusunda bir anlaşma olmasına rağmen, anlaşmanın yürümediğini söyledi.

KDP KENDİ PROGRAMINI UYGULUYOR

YNK ve KDP arasında anlaşma yapıldıktan sonra, KDP kendi programını uygulamaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde YNK’nin boykot ettiği parlamento oturumunda yasa ve çalışma komisyonları seçildi. Yeni Nesil Hareketi, bir komisyon başkanlığının kendilerine verilmesi talep etmesi üzerine tartışmalar yaşandı ve Yeni Nesil grubu parlamentodan atıldı.

KDP, anlaşmaya rağmen önümüzdeki süreçte Bölge başkanının da seçmeyi planlıyor. Konuya ilişkin konuşan KDP Parlamento Üyesi Zana Mela Halid, Mart ayının sonunda Kürdistan Başkanı’nın seçileceğini, Nisan ayının başında da Başbakan adayına hükümet kurma görevi verileceğini açıkladı.

BAŞKANLIK YASASI AKTİFLEŞECEK Mİ?

Zana Mela Halid, Mart ayı sonuna kadar Kürdistan Başkanlığı Yasası ile ilgi düzenlemeyi gerçekleştireceklerini belirterek, “Kürdistan Bölge Başkanı seçildikten sonra Nisan ayının başında başbakan adayına kabineyi kurma görevini verecek. Nisan ayının sonuna kadar yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili sorunların da sona ermesi bekleniyor” dedi.

Kürdistan hükümetinin kurulması için öncelikli adım olarak Kürdistan Başkanlığı Yasası’nın güncellenip aktif hale getirilmesi ve Kürdistan Başkanı’nın seçilmesi gerekiyor.

Konuya ilişkin bir açıklama da KDP sözcüsü Mehmûd Mihemed’ten geldi. Mihemmed, 9. Hükümet kabinesinin kurulması için Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın seçilmesi gerektiğini belirterek Newroz’dan önce Kürdistan Bölgesi Başkanlığı yasasının aktifleştirilmesini istediklerini söyledi.

Mehmûd Mihemed, “Başkanlık Yasası aktifleştirilirse Başkan da parlamentoda seçilir ve bu şekilde yeni kabine daha hızlı kurulabilir. Diğer partilerin başkanının yetkilerine ilişkin farklı düşünceleri var. Kürdistan Anayasası’nın bazı maddelerinin yazılması için biz tüm partilerin kapısını çalacağız. Ancak ondan önce Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın nasıl seçileceği ve yetkillerinie ilişkin tarafların bir değerlendirme yapması gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan açıklamalar, KDP’nin kendi öngördüğü programını nasıl uygulayacağını, YNK’nin parlamento oturumlarına katılmamasına rağmen bunu yapmak istediklerine işaret ediyor.

YNK’SİZ MÜMKÜN MÜ?

Konuya ilişkin ciddi bir tartışma içinde olan Başur’daki siyaset uzmanları ve siyasi gözlemciler, KDP, YNK ile anlaşmadan bunu yapmasının mümkün olmadığı görüşünde. Genel kanı, KDP’nin attığı bu adımlarla YNK’yi kendi koşullarına çekmeye çalıştığı, YNK’nin bu koşulları kabul etmesi halinde bölgedeki etkisini yitireceği ve Süleymaniye’yi dahi yönetemeyecek duruma geleceği yönünde.