KDP, Zaxo’da beş tepeyi Türk devletine teslim etti

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları devam ederken, KDP peşmergeleri Zaxo’da beş tepeyi daha Türk ordusuna teslim etti. Daha önce Kanimasi’de 6 nokta teslim edilmişti.

RojNews’in haberine göre Behdinan bölgesinde güvenlik nedeniyle adını vermeyen bazı kaynaklar, pêşmerge güçlerinin 22 Haziran’da Zaxo’da 5 tepeyi Türk ordusuna teslim ettiğini bildirdi.

Teslim edilen noktaların başında Behdinan bölgesindeki Girê Serzêrik Tepesi geliyor. Bu tepede yaklaşık 20 yıldır peşmerge üsleri vardı. Ama aynı zamanda Türkiye’ye bağlı istihbarat merkezleri de bulunuyordu. Tepe artık tamamen Türk ordusuna teslim edildi.

Diğer noktalar ise şöyle sıralandı: Girê Barox Tepesi’nin karşısındaki Girê Xemgin, Berwariyan bölgesinde Girika ve Qumriyê köylerinin yukarısında olan Girê Casus, Zaxo çıkışındaki Çiyayê Sipî’de bulunan tünelin yakınlarında iki nokta.

Tünellerin bulunduğu noktada pêşmergelerin yanında Türk askerleri ve askeri eşyalar bulunuyordu. Peşmergeler buralardaki varlığına son vererek, Türk devletine devretti.

RojNews’e göre tepe ve noktaların Türk ordusuna teslim edilmesine tepki gösteren bölge sakinleri, Behdinan bölgesinde 21 yıldır Türk ordusunun varlık gösterdiğine dikkat çekti. Bir bölge sakini, “Kürdistan Bölgesi hükümeti yalnızca isim olarak var. İsim dışında her şey Türklerin elinde olduğu çok açıktır” dedi.

KANİMASİ’DE 6 NOKTA İŞGALCİYE VERİLMİŞTİ

KDP, 21 Haziran günü, bölge başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyareti sırasında Kanimasi’nin en stratejik noktalarını Türk devletine teslim etmişti. Toplam altı nokta bu şekilde teslim edilirken, bunların başında Dilman ve Baroxê tepeleri geliyordu. Bir sonraki gün sabah saatlerinde Türk askerleri konvoy halinde sözkonusu noktalara yerleşmişti.

Bu son gelişmeler Türk devletinin, Barzani’nin KDP’si ile birlikte Xakurkê, Bradost saldırılarından sonra Metina hattından da bir işgalin başlatacağı şeklinde yorumlanmıştı.