‘Kefensiz gömülenlerimizi istiyoruz’

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan FEDA, “Kefensiz gömülenlerimizi istiyoruz, unutmadık unutturmayacağız” dedi.

Dersim isyanının önderleri Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Seyit Rıza ve arkadaşlarını saygıyla andı.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması talebini de yineleyen FEDA şunları belirtti:

“Dersim 38'de toplumumuzu tarihinden, kültüründen, inancı ve dilinden kopartmaya yönelik katliama, sürgünlere rağmen kutsal topraklarımızdaki cevher yeniden can bularak yeni nesillerde zuhur etti ve kendini bugüne taşıdı.

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Dersim özelinde Kürt Alevilerine hak görülen bu katliamın nedeni Kürt-Kızılbaşlığı ve diğer Alevi süreklerinin Rızalık Şehri düsturuna aykırı tekçi sisteme karşı direnç göstermesidir. Tekçi yaşam biçimi Alevi hakikatine aykırıdır ve asla kabul edilemez. Alevi yaşam biçimi ana kadın merkezli paylaşımı dolayısıyla komünaliteyi esas alan özlü bir gerçekliğe sahiptir. Tüm Alevi sürekleri için geçerli olan iktidarların yasalarına sığmayacak düzeyde kendilerini ifade eden erkânları vardır. Dersim katliamıyla toplumsal ikrarlaşma sekteye uğratılmak istendi, diğer süreklerin kadim ocaklardan koparak mesafe açılması sağlandı. Ocak yapılanması zarar gördü. Pir-talip-mürşit ilişkisi büyük zarar gördü. İnsan toprak bütünlüğü sürgünlerle ciddi yaralar aldı. Yaşam biçimi inançtan, itikattan ve anadilden uzaklaşma gerçekleşti.

Zulme biat etmeyen ceddimizin ardılları olarak cumhuriyetle birlikte çok zulüm ve katliamlardan geçtik. Medeniyet adı altında soykırım politikalarına tabi tutulduk. Dersim katliamının 80. yılında bir kez daha Na Hak zihniyetini lanetliyoruz. Pirimiz Seyid Rıza şahsında tüm kaybettiklerimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.”