Kerkük’te beklenmedik bir gelişme...

YNK, Kerkük’ün her tarafından sökülen Bölgesel Yönetim bayrağını kendisine ait resmi kurumlara astı.

Başur’da yapılan referandumdan sonra Irak ordusu, federal polisi ve Haşdi Şabi güçleri, Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelere müdahale ederek ele geçirdi. Ele geçirilen Mendeli, Xaneqin, Diyala, Xürmatü, Dakuk, Kerkük  ve çevresinde bölgesel yönetim bayrakları Irak yasalarına göre yasak olmamasına rağmen yasaklanmış gibi bir uygulama ile karşı karşıya kaldı. 

EN ÇOK SEVİNEN ITC OLMUŞTU

Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının Kerkük ve tartışmalı bölgelerdeki parti ve diğer kurum ve kuruluşlardan indirilmesine en çok sevinen, MİT tarafından kurulan ve her türlü destek verilen ITC olmuştu. 

Yaklaşık bir buçuk yıl sonra dün gece YNK Kerkük Teşkilatı tarafından, Kerkük'teki parti bina ve kurumlarına Bölgesel Yönetim bayrağı göndere çekilerek beklenmedik bir gelişme yaşandı. 

MAMEND: KENDİ KARARIMIZLA ASTIK

YNK Politbüro Üyesi ve Kerkük Teşkilat Sorumlusu Aso Mamend, "Kerkük ve tartışmalı bölgelerde Kürdistan bayrağının asılmasının önünde yasal bir engel yok” dedi.

Mamend, geçen yıl da resmi olarak Kerkük Kalesi’nde Newroz’u kutlayarak önceki yıllarda olduğu gibi Kürdistan bayrağını astıklarını ifade etti.

Kerküklülerden huzuru korumalarını ve bileşenler arasında sorun çıkarmamalarını isteyen Mamend’in açıklamaları devamla şöyle:

“Kürdistan bayrağı daha önce de YNK teşkilatlarında vardı ve hiçbir zaman kaldırmadık. Diğer partiler de Irak ve parti bayraklarıyla birlikte Kürdistan bayrağını dalgalandırabilir. Ama genel yerlerde değil. Kürdistan bayrağının asılması konusunda Irak anti terör güçleriyle bir anlaşma yapılmadı. Bayrağı kendi kararımızla astık.”

Bölgesel Yönetim bayrağının yeniden asılması, Kerkük’te Irak ordu güçleri ile Haşdi Şabi üyelerinin karargah olarak kullandıkları KDP parti binalarının durumunu yeniden tartışmaya açtı. 

Bu konuya ilişkin de açıklamalarda bulunan Mamend,  KDP’ye ilişkin bazı binaların daha önce boşaltıldığını belirterek, “KDP’nin teşkilat ve kurumlarına dönmesine kimse engel olmuyor” dedi. 

NEDEN BÖYLE BİR DÖNEMDE?

Adının açıklanmasını güvenlik nedeniyle istemeyen bir siyaset uzmanı, Irak, Türkiye’nin Bağdat büyükelçisinin ITC üzerinden Kerkük’te yürüttüğü tehlikeli çalışmalar ile yine ITC üyelerinin silahlandırılarak eğitilmesinin bunda etkili olduğunu söyledi. Irak'ın, Kürt güçlerinin yeniden Kerkük’e dönmesinin önünü açarak, Türkiye’nin Kerkük üzerine oynamak istediği kirli oyunun önüne geçmeye çalıştığını belirten uzman, şu noktalara dikkat çekti: "Başta YNK olmak üzere Kürt güçlerinin Kerkük’e bir biçimde dönmeleri bu adamlarla sağlanmaya çalışılıyor. Bu olumlu bir gelişme. Ancak Irak'ın, Türkiye’nin oynadığı tehlikeli oyunların önüne geçmek için buna karar verdiği kanısındayım. Irak açısından bu durum bir olumluluk getirirken, YNK ile Türkiye’yi Kerkük üzerine yeniden karşı karşıya getireceğini düşünüyorum.”