Kimlik bilgileri kesinleşen cenazeler ailelere teslim edilmiyor!

Nusaybin’deki devlet saldırılarında hayatını kaybeden ve kimsesizler mezarlığına defnedilen 28 kişinin kimlik bilgileri kesinleşti. Ancak cenazeler ailelere teslim edilmiyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart 2016’da ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” 25 Temmuz 2016’da kısmi olarak, geçtiğimiz aylarda ise tamamen kaldırıldı. Direniş sürecinde farklı tarihlerde yaşamını yitiren onlarca kişinin cenazeleri halen kimsesizler mezarlığında. 2 yıl aradan sonra geçtiğimiz ay isimleri kesinleşen 28 kişinin ise cenazeleri ailelerine halen teslim edilmedi. İlk süreçlerde ailelere ait kimlik bilgilerini kaybettiği için cenazeleri teslim edemediği bahanesini öne süren Mardin Savcılığı, cenazeleri için gelen aileleri yaklaşık 1 aydır oyalıyor.

AİLELER OYALANIYOR!

Çıkan DNA sonuçlarının ardından kimlik bilgilerini kaybettiği için ailelere cenazeleri veremediği söyleyen Mardin Savcılığı, cenazeler için gelen ailelere bu kez de farklı bahaneler sunuyor. Cenazelerini almak için gelen aileler ilk olarak “Dosya Nusaybin’de” denilerek Nusaybin’e gönderildi. Burada imza atıp cenazeleri almaları gereken aileler, “Dosya Mardin’e gönderildi” denilerek tekrar Mardin’e gitmek zorunda bırakıldı.

Nusaybin Savcılığı’nın ailelere verdiği bilgiye göre ‘PTT’ yoluyla dosya Mardin Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Nusaybin’den sonra Mardin’e gelen aileler savcının da burada kendilerine “Dosya bana henüz ulaşmadı” dediğini belirtti. 1 aydan uzun süredir Nusaybin’den Mardin’e ulaşamayan dosya yüzünden aileler mağdur ediliyor.

2 yılın ardından çıkan cenazelerini almak için farklı şehirlerden gelen aileler ortada olmayan ve iddialara göre kargoda bekletilen dosya yüzünden her seferinde evlerine geri dönmek zorunda kalıyorlar.

Savcılık ile görüşen MEYA-DER yetkilileri ise, Nusaybin’de bulunması gereken dosyanın ortada olmadığı için cenazeleri alamadıklarını dile getirdi. İsimler kesinleşmesine rağmen ailelere verilmeyen cenazelerin ne zaman ailelere teslim edileceği ise bilinmiyor.

48 CENAZE HALEN ORTADA YOK!

Geçen 2 yılın ardından cenazeler hakkında edinilen son bilgilere göre; hayatını kaybeden 83 kişiden sadece 35 kişinin cenazesi kimsesizler mezarlığından alınıp ailelerine verildi. 48 cenaze halen farklı şehirlerde bulunurken, 6 cenaze Diyarbakır Yeniköy kimsesizler mezarlığında, 6 cenaze İstanbul’da, 18 cenaze Mardin’de, geriye kalan 18 cenaze de Urfa’da defnedildi.

TOKİ’LERDEN CENAZELER ÇIKARILIYOR!

Öte yandan TOKİ için temellerin atılmaya başlandığı Yenişehir ve Fırat mahallerinde geçtiğimiz aylarda 2 cenazenin çıkarıldığı öğrenildi. Biri kadın 2 kişiye ait cenazelerin temel atma sırasında ortaya çıktığını söyleyen yurttaşlar, cenazelerin polisler tarafından poşetlere konularak götürüldüğü bilgisini verdi.