Kirmaşan’daki depremde 700’ü aşkın yaralı

Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan eyaletinde meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde 700’ü aşkın kişi yaralandı.

Kirmaşan’ın sınır bölgesindeki ilçesi Serpolê Zahab’da Pazar günü 6.4 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

İran Ulusal Acil Durumlar Servisi’nin verdiği bilançoya göre depremde 716 kişi yaralandı. Bunlardan sadece 33’ünün hastaneye kaldırıldığı bilgisi verildi.

Herhangi bir ölümün yaşanmadığını belirten yerel yetkililer, depremin büyük maddi zararlara yol açmadığını savunuyor.

İran Kızılayı sorumlularından Murtaza Selimi, yaralıların çoğunun depremin yol açtığı panik sırasında yaralandığını iddia etti. Medyada yer alan görüntülerde evlerin içerisindeki duvarlarda çatlaklar oluştuğu görüldü.

6.4 şiddetindeki büyük depremin ardından aynı saat içerisinde 7 artçı deprem daha yaşandı. Bunların en şiddetlisi 5.2 olarak ölçüldü. İlk deprem Güney Kürdistan’ın bir çok kenti ile Irak’ın başkenti Bağdat’ta da hissedildi.

BÜYÜK DEPREMİN YARALARI HALEN SARILMADI

Kirmaşan’da 12 Kasım 2017’de meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremde en az 630 kişi hayatını kaybetmiş, 12 bin yakın kişi de yaralanmıştı. Bu deprem, İran’da son 10 yılın en şiddetli depremiydi. 70 bini aşkın kişi deprem nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldı. Bir çok kişi, depremden sonra soğuk havalardan dolayı hayatını kaybetti. İran rejimi, depremden etkilenenler için ciddi bir tedbir almadı. Büyük depremin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen insanların sokaklarda yaşamak zorunda kalması bu durumu açık bir şekilde gösteriyor.

Sarpolê Zahab kenti belediye başkanı Muhamed Cemal Niya, Ekim ayındaki bir açıklamasında depremden etkilenen alanlarda halkın yüzde 30’unun halen sokaklarda yaşadığını kabul etmişti. 14 Eylül’de İlna haber ajansına konuşan Sapolê Zahab Belediye Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimini hiçbir şey yapmamakla eleştirerek, bu nedenle bazı bölge sakinlerinin böbreklerini sattığını belirtmişti.