KJK: Faşizm mutlaka kaybedecek, işgal sona erecek!

KJK Koordinasyonu, Besta’da bir yıl önce hayatını kaybeden gerilla komutanları Delal Amed ve Aze Malazgirt’i anarak, “Faşizm mutlaka kaybedecek, işgal sona erecek” dedi.

KJK Koordinasyonu, PKK Yürütme Komitesi üyesi ve aynı zamanda HPG-YJA Star Anakarargah Komutanı Delal Amed ile HPG-YJA Star Botan Komutanlarından Azê Malazgirt anısına yazılı bir açıklamada bulundu.

Bir yıl önce yoldaşları ile birlikte hayatını kaybeden her iki komutanı anan KJK Koordinasyonu, “İlk kadın ordulaşmasından, partileşmeye, kadın kurtuluş ideolojisinin geliştirilmesinden ilk kadın sisteminin örülmesine kadar olan tüm tarihi evrelerde yer almışlardır” dedi.

KADININ ÖZGÜRLÜK ZAMANI

KJK’nin açıklaması şöyle:

“Kürdistan Kadın özgürlük mücadelemiz günden güne büyüyerek, gelişerek kadını bir çok açıdan özgürlük ile buluşturarak kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Aynı zamanda erkek egemen sistemin ve ataerkil zihniyetin yarattığı toplumsal cinsiyetçiliğin her türlü saldırısına karşı direnmiş, bilenmiş ve güçlenmiştir. En önemlisi de Kürdistanlı kadınlar 21. Yüzyıla verdiği savaşla ve gösterdiği inatla damgasını vurmuştur. Bu yüzyılı kadının özgürlük zamanı olarak değerlendirmiş ve mücadele perspektifini bu temelde Reber Apo’dan alarak tüm zamanların en görkemli direniş ve savaşımını vermiştir.

KADIN ZAMANININ DEVRİMCİ ÖNDERLERİ

Çünkü bu yeni dönemde Devrimci halk savaşı stratejisi temel çizgi olarak geliştirilmiştir. Bu çizgi doğrultusunda devrimci hamle yapma hedefi kadın özgürlük mücadelemizin temel gündemi olmuştur. Bu anlamda her tarihi süreçte olduğu gibi bu tarihi hamle sürecimizde de öncü, kadro ve komutanlarımız mücadele duruşları, savaş tarzları, fedailikleriyle kararlıklarını ortaya koymuştur. Yeni devrimci mücadele dönemine cevap olma adına büyük bedellerde ödenmiştir. Yaşamları pahasına özgürlüğe aşkla ve tutkuyla bağlı olan kadın özgürlük militanları bu anlamda şehadetleri ile tüm kadın zamanının devrimci önderleri olmuşlardır.

İLK KADIN ORDULAŞMASINDAN PARTİLEŞMEYE...

Şehadetlerinin ikinci yıl dönümü olan ve Özgürlük mücadelesine katıldıkları günden şehadetlerine kadar soluksuz bir mücadele serüvenine sahip olan Delal Amed ve Aze Malazgirt yoldaş da bu eşsiz tarihin en özgür yanını temsil etmesini bilenlerden olmuştur. Bu anlamda bu yoldaşlarımızı bir kez daha anmak, anılarını sahiplenmek ve yollarının yolcusu ve yoldaşı olduğumuzu herkesle paylaşmak bizler açısından ayrı bir öneme sahiptir. Tarihimizin önemli eşikleri olan; İlk kadın ordulaşmasından, partileşmeye, kadın kurtuluş ideolojisinin geliştirilmesinden ilk kadın sisteminin örülmesine kadar olan tüm tarihi evrelerde yer almışlardır. Faşist, soykırımcı ve işgalci T.C ordusu başta olmak üzere tüm egemenlikçi ve tecavüzcü sistem inşalarına karşı yaşamları boyunca savaşmış ve taviz vermemişlerdir. Geri geleneksel yaşam tarzından klasik kişilik ve duruşlara kadar kadını köle olarak ele alan her türlü erkek zihniyetine karşı yaşamları ve duruşlarıyla tavır ve tutum sahibi olmayı başarmış öncü kadın komutalardan olmuşlardır. Özgün birer kişilik olarak her mücadele zemininde özelde de mücadelenin en keskin verildiği sıcak savaş sahalarında yerlerini almışlardır. Dönem öncülüğünün yanında tarihi sorumluluklar yüklenmişlerdir. Düşmanın saldırı tarzını yaşamı ve savaş tarzı ile boşa çıkarmıştır.

DELAL AMED’İN KOMUTANLIĞI

Özelde de Delal Amed yoldaş uzun bir süre YJA-STAR’ın komutanlığını yapmıştır. Düşmanı analiz edebilme gücü, taktik geliştirmedeki yetkinliği, mevcut gerilla taktiklerini aşmada yaşadığı derinleşme düzeyi çarpıcı olmuştur. Kürdistan savaş gerçekliğini analiz etmedeki yetkinliği, düşman gerçekliğini kavrama düzeyi, savaşçı gücünü motive etmedeki ustalığı ve en önemlisi de hakiki yoldaşlık bağını en doğru temelde kurma anlamında yakaladığı ideolojikleşme gücü ilk göze çarpan komutan özellikleri arasında olmuştur.

Bilindiği gibi; Delal Amed yoldaş parti saflarına 1992 yılında Amed’de Dicle ve Fırat üniversitesinde mimarlık bölümünde okuyan bir öğrenciyken katılmıştır. Yönünü gerilla saflarına verdiğinde hiç tereddüt etmeden direkt savaş cephesine gitmiş ve savaşın sıcaklığı içerisinde kendini yaratmıştır. Kürdistan’da savaşın zirveleştiği sahalarda yer almış, yaralanmış, ancak hiç bir zaman pes etmemiş yada geri adım atmamıştır. Dersimde, memleketi Amed’de gerillacılık yapmış bu sahalar başta olmak üzere bir çok savaş cephesinde yılmaz bir komuta duruşunu kısa bir süre içerisinde kazanmıştır. Yoldaşlık sevgisi, kadın sıcaklığı gülüşünden, konuşmasına, silahına kavrayışına kadar her hareketine sinmiştir. Kendini partiyle bütünleştiren ve ideolojiyle yaratan bir kadın komutanı olmayı bilmiştir. Önderlik sahasına gitmiş ve Önderlikten aldığı eğitimden sonra kadın özgürlük sorunu başta olmak üzere ideolojik ve örgütsel tüm sorunlar üzerinde de kafa yormuş ve tek yönlü bir komuta olmamıştır. Yaşamda ve savaşta edindiği tecrübelere dayanarak en güçlü şekilde kendini ifade etmeyi bilmiştir. En son Botan sahasına geçmeden önce ‘öz yönetim direnişlerinde şehit düşen yoldaşlarımızın ve katledilen yurtsever insanlarımızın intikamını almaya gidiyorum’derken Bakur öz yönetim direnişlerinde faşist T.C ordusundan mutlaka hesap sorulması gerektiğini ve bunun herkesin sorumluluğu olduğunu da ifade etmiştir. Delal yoldaş bayrağı Botan’da devretmiş ve bıraktığı yerden Delalleşenler devam etmiş ve edecektir. Bu anlamda bir kez daha Saraların, Beritanların izinde yürüyen Delallerin yoldaşı olma ve hayallerini gerçekleştireceğimizi başta kadınlar olmak üzere tüm halkımıza bunun sözünü yenilemek istiyoruz. Mutlaka faşizm kaybedecek, işgal sona erecek, Reber Apo İmralı çarmıh sisteminden çıkarılacak ve kadın özgürlük mücadelesi öncülüğünde Delallerin çizgisinde özgürlük kazanacak.”