KNK’den Tevgera Azadi açıklaması

KNK, Tevgera Azadi’ye dönük baskılara tepki göstererek, bölge hükümetinin işgalcilerin isteklerine teslim olmamasını istedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Tevgera Azadi’ye yönelik baskılara ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi’nde son günlerde Tevgera Azadi’ye yönelik baskı ve tehditleri artmış durumda. Süleymaniye’de baskılar saldırı düzeyine gelmiş durumda. Tevgera Azadi’nin Irak’ta resmiyet kazandığını hepimiz biliyoruz ve bunu Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bunu saygı duymalıdır. Süleymaniye’de YNK, Hewlêr’de KDP’nin iktidar olduğu yerde 4 yıldır Tevgera Azadi resmiyet kazanmazken, Bağdat Tevgera Azadi’nin talebini erken onayladı.

Tevgera Azadi, Kürt sorununun çözümü için her zaman demokratik yollara başvurdu. Ulusal birliği geliştirmek ve kongrenin toplanması için elinden geleni yaptı. Tevgera Azadi, demokratik, parlamenter, kadın özgürlükçü ve güçlü bir demokrasiyi esas alıyor.

Kürdistan Bölgesi’ndeki sorumlular Tevgera Azadi resmi olarak izin alması için yaptığı başvuruları bilinçli olarak izin vermiyor ve şimdi de Tevgera Azadi’nin merkezini, ofislerini kapatmak istiyorlar. Başûrê Kurdistan’daki yönetimini güçlendirmeli ve demokratikleştirmeliyiz. İzole, engelleme, yasaklama, karşı çıkma gibi pratik adımlar Başûrê Kurdistan’ı güçlendirmiyor, böylesi durumlarda kaosu daha da derinleştiriyor. Kürdistan işgalcileri yasakla hiçbir mücadelenin durdurulamayacağını çok iyi biliyor. Gerçek de şudur ki Kürtleri kendi içinde çatıştırmak istiyorlar.

'ERDOĞAN'IN KİRLİ PLANLARI YERİNE GETİRİLİYOR'

Yetkilileri uyarıyoruz. Türk devletinin ofislerin sadece ofislerin kapatılmasını kabul etmeyeceği gibi, durmayacak da. Kürdistan işgalcileri, birkaç tabelanın indirilmesiyle, kapatılmasıyla hakikati durduramayacağını da biliyor. Plan yapanlar, akıl verenler Kürtlerin evi içinde ateş yakıp, mücadeleyi, direnişi bulandırmak istiyorlar. Dünyada yalancı, faşist olarak bilinen Erdoğan ve İran kirli planlarını yerine getirmek için Başûrê Kurdistan’ı viran etmek istiyorlar.

Bölge Hükümeti işgalcilerin isteklerine teslim olmamalı ve bir an önce gerekli izinleri vermelidir.”