KNK Enfal soykırımı kurbanlarını andı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), diktatör Saddam Hüseyin rejiminin Kürtlere karşı “Enfal” adıyla yürüttüğü soykırımda hayatını kaybeden yüzbinlerce kişiyi andı.

Şubat ile eylül 1988 arasında “Enfal” adıyla Kürtlere karşı hayata geçirilen soykırım operasyonlarında 200 bin dolayında kişi katledildi. Birçok aşamalı olarak yürütülen soykırımda, 16 Mart 1988’de Halepçe’ye karşı kimyasal silahlarla düzenlenen bombardıman hafızalarda derin yer edindi.

KNK yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“Kürt halkı tarih boyunca soykırım ve katliam gibi birçok uluslararası suçla karşı karşıya kalmıştır. Kürdistan işgalcileri tüm güçlerini Kürt halkını yok etmek için kullanmışlardır. Geçtiğimiz 100 yıl içinde Kürdistan’ın tüm parçalarında Kürdistan halkına karşı insanlık dışı planlar gerçekleştirildi. Uluslararası toplum da bu yüzyıl boyunca Kürtlerin meşru davasına uygun bir çözüm bulma konusunda yardımcı olmadı.

Güney Kürdistan’da Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal katliamının üzerinden 35 yıl geçti. Baas rejiminin amacı Kürdistan halkını tüm bileşenleriyle beraber yok etmekti. Ancak işgalcilerin planı boşa çıktı. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri 35 yıl sonra hala Enfal katliamında yakınlarını kaybeden ailelerin taleplerini karşılayamadı, kurban yakınlarına ödenmesi gereken tazminatlar ödenmedi. Kürdistan soykırımı küresel bir dosya haline getirip dünyaya tanıtamadılar.

Toplu mezarlar hala açılmazken, yakınları hala kurbanların kemiklerini almayı bekliyor. Enfal katliamı eğitim programlarına alınarak öğretilmelidir.

Tüm yetkilileri Enfal konusunda ulusal bir strateji oluşturmaya çağırıyoruz. Enfal katliamı kurbanlarının yakınları hükümet ve parlamentonun ilgisizliğinden şikayetçi. Irak ve Bölge yetkililerinin tümü halkın öfkesini ciddiye almalı ve sorunların çözümü için çalışmalıdır.

Enfal katliamının 35’inci yıl dönümünde tüm kurbanların önünde saygıyla eğiliyor, ailelerine selamlarımızı iletiyoruz.”