KNK Güney Kürdistan çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı

KNK Süleymaniye'de düzenlediği iki günlük Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de düzenlediği iki günlük Güney Kürdistan ulusal birlik çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı. KNK çalıştayının sonuç bildirgesi şöyle:

1- Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürt halkı birdir. Kürt halkının birliği gerekliliktir ve Kürt halkının birliği hiçbir halka karşı değildir.

2- Kürt halkının ortak bir diplomasi kurumuna ihtiyacı vardır ve KNK bunun oluşması için çaba içerisinde olmalıdır.

3- Kürdistan'da yaşayan tüm farklılıkların bir arada özgür ve demokratik bir şekilde yaşayabilmesi için halkımızın ortak bir stratejisinin olması gerekir.

4- Kürt halkının ortak bir savunma gücünün olması her zamankinden daha elzemdir. Çünkü Kürdistan'ın her parçasının üzerinde saldırılar var ve Kürt halkının can ve mal güvenliği yoktur.

5- İç savaşı ve çatışmayı kesinlikle reddediyor ve kabul etmiyoruz. Farklı ideoloji, görüş ve siyasi partilerin olması çatışma gerekçesi değildir, halkımızın demokratik gelişiminin gerekliliğidir.

6- Rojava Kürdistanı'na yönelik saldırıları, özellikle de Efrîn'e yönelik işgal girişimini kabul etmiyor ve halkımızın buna karşı tutum alması gerektiğini belirtiyoruz. Aynı şekilde Güney Kürdistan'da tartışmalı bölgelerdeki halkımızın yanında olduğumuzu belirtiyor ve sorunların barışçıl ve demokratik yöntemle çözülmesi gerektiğini belirtiyoruz. 16 Ekim 2017 tarihindeki işgal saldırılarını kınıyor ve Irak hükümetinin de sorumlulukla hareket etmesi çağrımızı yineliyoruz.

7- İran devletinin Rojhilat'a yönelik saldırılarını kınıyor, Rojhilat halkımızın ve İran halklarımızın yanında olduğumu belirtiyoruz. KNK olarak Rojhilat'taki siyasi partilere halkımızın menfaatleri doğrultusunda birlik olmaları çağrımızı yineliyoruz.

8- Kadınların yaşamın tüm alanlarına katılımı ve aktif yer almaları gerektiğini belirtiyor, KNK olarak erkeklere de kadınların haklarına saygı göstermeleri çağrısında bulunuyoruz. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz.

9- Tüm siyasi çevrelere ulusal çıkarları parti çıkarlarının üstünde tutmaları çağrımızı yineliyoruz. Kürt medyasının da ulusal bir bilinçle hareket etmesi ve ulusal birlik stratejisine denk bir politika izlemesi önerisinde bulunuyoruz.

10- 21 maddelik Ulusal Birlik İlkeler Taslağı'nın ulusal birlik çalışmalarının temeli olmasını kabul ediyoruz.

11- Bu çalıştaya katılmayan kesimlerin de ileriki dönemlerde yapılacak ulusal birlik çalışmalarına katılmasını sağlamak için çalışmak.

12- Aydın, yazar, akademisyen ve kanaat önderlerinin ulusal birlik için çalışması ve halkımızı birbirine yaklaştırmak için daha çok rol alması gerektiği vurgulanmıştır. Herkese bu noktada üzerine düşen görevi yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz.

13- Siyasi tutsakların direnişini selamlıyor, kadın ve gençlerin mücadelelerinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Ulusal birlik için kadın ve gençlerin oynayacağı role vurgu yapılmıştır.

14- Ulusal Kongre gerçekleşene kadar, bu yönde çalışma ve girişimlerin sürdürülmesi gerekir. Ulusal kongreye gitmeden önce Kürt kadınlarının ulusal birliği çalışmasından çıkacak önerilerin dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

15- Bu çalıştaydan sonra ulusal kongre için diyalog, tartışma ve müzakere zemininin oluşturulması ve çalışmaların aralıksız bir şekilde sürdürülmesi kararı alınmıştır.

16- Kürt halkı ve Kürdistan'da yaşayan tüm diğer halk ve farklılıkların ortak yaşamı temel esas olarak kabul edilmiştir.

17- İktidarın yanlış politikalarını eleştirmek için alanlara çıkan yurttaşlara yapılan saldırı ve bu saldırılarda halkın kanının dökülmesi kınanmıştır. İktidarın halkın taleplerine ve sesine kulak vermesi, alanlara çıkan halkımızın da sorunlarını demokratik ve barışçıl bir şekilde ifade etmesi gerektiği vurgulanmıştır.

18- Halkımıza adil ve iyi bir yaşam zemini inşa etmek de ulusal birlik çalışmalarının temel hedeflerinden biridir.