KNK Güney Kürdistanlı üyeleri ile toplandı

Kürdistan Ulusal Kongresi, kriz, ulusal birlik ve çözümler için Güney Kürdistanlı üyeleri ile toplandı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) dün Güney Kürdistan’ın Dukan kentinde Güneyli üyeleri ile bir toplantı düzenledi. Dukan Teknik Meslek Yüksek Okulu'nda Eş Başkan Rêbwar Reşîd başkanlığındaki toplantıya Güney Kürdistanlı yaklaşık 40 üye ve yönetici katıldı.

Toplantıda yürütülen tartışmalarda, referandumdan ve 16 Ekim'de Irak devletinin tartışmalı bölgeleri işgal etmesinden sonra ortaya çıkan sorunlar öncelikli gündem maddesi olarak ele alındı.

'SALDIRI VE BASKILAR DURDURULMALI'

Irak hükûmetinin Heşdi Şabi ve ordusu ile tartışmalı bölgeleri işgal etmesinden sonra Xûrmatu, Dakuk ve Kerkük başta olmak üzere Kürtlere yönelik gerçekleştirilen saldırılar ve yapılan baskıların derhal durdurulması istendi.

'IRAK DEMOKRATİKLEŞTİRİLMELİ'

Yürütülen tartışmalarda, Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat hükûmeti arasında yaşanan krize de bir çözüm bulunması istenerek, şu hususlara dikkat çekildi: "Yürüttüğümüz tartışmalarda Güney Kürdistan’daki halkımızın özgür olması için Irak’ın demokratikleştirilmesi gerektiğine kanaat getirdik. Irak ve Güney Kürdistan demokratikleştirilmeden halkımız özgürleşmez. O yüzden mücadelemizin bir ayağının Irak ve Güney Kürdistan’daki siyaseti demokratikleştirmek olduğuna kanaat getirdik.”

DİYALOG VE ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

Merkezi ve bölgesel yönetimin bütçeden dolayı yaşadıkları krize ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı toplantıda, her iki tarafa şeffaflık içinde bir diyalog kurmaları ve sorunu çözme çağrısı yapıldı. Güney Kürdistan’da da yolsuzluk ve halkın mağduriyetinin önünün alınması için şeffaf bir bütçe merkezinin oluşturularak kişilerin, ailelerin denetiminden çıkarılması istendi.

ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULDU

KNK toplantısında tartışılan ve karara bağlanan bir diğer konu ise, siyasi yapılar arasında yaşanan iç sorun ve sıkıntılar ile uluslararası ve bölgesel güçlerle yaşanan dış sorunlara çözüm bulmak için bir mekanizmanın kurulması oldu. Bu gündemde yürütülen tartışmalarda dört parça Kürdistan’da çıkacak sorunları çözmek için çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarının bir benzerinin de, diğer parçalarda oluşturularak, çıkan sorunların çalışma grupları arasında istişare edilerek çözüleceği kaydedildi.

ULUSAL BİRLİK ÇALIŞTAYI

Toplantıda ele alınan diğer bir konu ise Güney Kürdistan parçası için yapılması gereken Ulusal Birlik Çalıştayı oldu. 2018 yılı içinde Güney Kürdistan için çalıştayın yapılması kararlaştırıldı.