KNK: Kürtçe yasaklara rağmen zenginleşti

KNK, Dünya Ana Dil Günü'nü kutlayarak, Kürtçenin yasaklara rağmen direnişle zenginleştiğini, direnişin bugün de Efrîn'de kahramanca sürdüğünü belirtti.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kültür, Sanat, Eğitim ve Dil Komisyonu, Dünya Ana Dil Günü’ne ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Bengal dili için direnerek canlarını feda eden Bangladeşli üniversite öğrencilerinin direnişine de dikkat çekildi.

'DİL KAYBOLURSA TOPLUM DA KAYBOLUR'

"Dünyadaki her millet ana dili ile tanınır. Kürt Kürtçe, Türk Türkçe, Fars Farsça ve Arap Arapça konuşur ve bu şekilde tanınır. Varlıklarını korumak isteyen milletler, ana dillerini korumalı ve her alanda kullanmalıdır" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"UNESCO raporlarına göre dünyada bulunan 6 bin dilden yaklaşık 2 bin 500 dil kaybolmak ile karşı karşıya. Türkiye’de ise 18 dil kaybolmak ile karşı karşıya. Bunlardan biri de Kürtçenin Zazaki lehçesidir.

Dilin kaybolması, kültür, toplum ve halkların kaybolmasıdır. İnsan ne kadar dilini savunursa o kadar kendini savunmuş olur. Dile verdiğimiz önem, kendimize ve milletimize verdiğimiz önemdir. Dil günlük yaşam, yazı, kültür ve eğitimden koptuğu vakit kaybolma ile yüz yüze kalır. Dilimizin canlılığı ancak konuşma, yazma ve Kürtçe bir yaşam ile sürdürülebilir. Dilimizin korunup geliştirilmesi için herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir.

'ANNELERİN VE HALKIN GAYRETLERİYLE ZENGİNLEŞTİ'

Kürtçe Ortadoğu’da yüzlerce yıldır inkâr, asimilasyon ve yok etme politikaları ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak sözlü edebiyat ve annelerin dildeki ısrarı nedeniyle ayakta kalabilmiştir. Bu yüzden de evlerinde ve ailelerinde Kürtçe konuşan herkese saygılarımızı sunuyoruz. Kürtçe ne kadar yasaklansa da anne ve halkımızın gayretleri ile zenginleşmiştir.

Dilimizin gelişip canlı kalabilmesi için tüm Kürtlerin ev ve aile içerisinde, kurum ve kuruluşlarda, çarşı ve alışverişte Kürtçe konuşması gerekir. Dede ve ninelerimizden aldığımız bu zengin dili aynı şekilde torunlarımıza aktarabilmeliyiz."

'DİRENİŞ İRADESİ BUGÜN EFRÎN'DE...'

Kürt dilinin Kürdistan gibi tarihi ve direnişçi olduğuna dikkat çeken KNK, açıklamasında şunları da ifade etti:

"Kürt kültür ve dili binlerce yıldır işgalcilerin baskıları altındadır. Bu Dünya Ana Dil Günü’nde Efrîn örneğinde olduğu gibi Kürtler ve Kürdistan Türk devletinin barbarca saldırıları altındadır. Ana dilin kutlandığı şu günde Efrîn’deki çocuklar dillerinden mahrum bırakılmaya çalışılmakta, anneleri ve kendileri barbarca saldırılarda katledilmektedir.

Kürt dili ve kültürünün direniş iradesi, bugün Efrîn’de her zamanki gibi kahramanca direnmektedir. Dün direndik, bugün direniyoruz ve yarın da direneceğiz. Kürt direnişinin gücü bütün işgalci güçlerden daha üstündür.

Bu temelde 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü dünyadaki tüm ezilen halklara ve Kürdistan halklarına kutlu olsun.”