KNK toplantısına katılanlar: Tecride karşı birlik olmalıyız

KNK'nin toplantısına katılan parti temsilcileri ve aydınlar, tecride karşı birlik çağrısında bulundu.

KNK’nin ulusal birlik çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen tartışma toplantısında yer alan siyasi parti temsilcileri ve aydınlar, gündeme ilişkin ANF'ye konuştu.

Toplantıya katılan Pariya Guhertin a Demokratik (Demokratik Değişim Partisi) Eşbaşkanı Mizgîn Zêdan, şunları dile getirdi:

‘FARKLILIKLARIMIZLA BULUŞUP ORTAKLAŞALIM’

“Her kürdün hayali olan Kürt ulusal birliği temelinde ortak tutum ve fikirde olan siyasetçilerle aynı yerde yer almak bizler açısından değerlidir. Demokratik Değişim Partisi olarak bütün Kürtlere çağrımız; gelin, hep beraber Kürtlerin birliğini, beraberliğini kuralım. Kürtler olarak ortak bir çizgide farklılıklarımızla buluşup, ortaklaşabilelim. Tabii ki farklılıklarımız da olacaktır, ortak fikirde buluşmayı hedeflemeliyiz. Ancak bu temelde ulusal kongremizin oluşmasını sağlayabiliriz. Ulusal Kongre bütün Kürtler için bir çatı görevini görecektir.”

Rojava’da gerçekleşen devrimin kadın temelli olduğunu ve kadının topluma öncülük ettiğini belirten Zêdan, devamında ise şunları söyledi:

'KADIN ORTADOĞU’YA ÖRNEK VE ÖNCÜ OLACAK'

“Kadınlar olarak Rojava’da Ortadoğu’ya örnek oluyor ve topluma öncülük ediyoruz. Askeri anlamda YPJ olarak silahımızı kuşanıp düşmanımıza karşı savaşıyoruz. DAİŞ gibi kadını esir ve köle yapmak isteyenlere karşı varlığımızı koruyoruz. Burada yaptığımız öncülük gibi Ortadoğu halklarını da bu kadar sorun, sıkıntı ve çelişkiye karşı Kürtlerin ulusal birlik kongresiyle nasıl birleştiğimizi görmeye davet ediyorum."

'TECRİDİ KINIYOR, LEYLA GÜVEN'İ SELAMLIYORUM'

Mizgîn Zêdan son olarak ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınadı ve Leyla Güven’in açlık grevi eylemini selamladı:

"İçinde bulunduğumuz ay olan Mart ayı kadınlar ve özelde de Kürtler için büyük bir öneme sahiptir. Yine 8 Mart dolayısıyla bu değerli günde bütün kadınların 8 Mart’ını kutluyorum. Özelde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a kadın özgürlüğü için vermiş olduğu emeklerinden dolayı selam ve saygılarımı iletiyorum. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınıyorum. Kürt halkının bu kadar sömürü altında olması ve Önderinin bu ağır tecridi yaşamasına karşı, bu uykunuzdan ne zaman uyanacaksınız? Tüm insan hakları, tüm örgütler ve bu duruma göz yuman herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli.

Buradan yine Leyla Güven’in eylemini ve açlık grevinde bulunan bütün arkadaşlarımızın güçlü iradeleri, açlıkla bu zihniyete karşı durabilmelerini saygıyla selamlıyorum. Erdoğan gibi Kürtleri bitirmek isteyen bu zihniyeti kınıyorum. Buradan bütün dünya halklarına ve bizleri yok etmeye çalışan düşmanımıza karşı diyorum ki; bizler Kürt kadınlar olarak güçlü irademizle her zaman direnecek ve kazanacağız."

'KÜRTLER, DAİŞ'İ BİTİRİYOR'

Partiya Çepgir a Kurd li Sûriyê ( Kürt Sol Partisi) Suriye Genel Sekreteri Mihemed Mûsa, geçmişten günümüze gözle görülür birçok değişimin yaşandığını dile getirdi. Rojava ve Suriye’de Kürtlerin birlik olma fikrine olumsuz bir bakış açısının olduğunu ve bunun zamanla olumlu hale döndüğünü belirtti. Mihemed Mûsa, "Bugün hem Avrupa, Amerika, hatta Rusya aslında Kürtlere, bugün Rojava, Kuzey Suriye ve Doğu Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak karşı değiliz demek istiyorlar. Bu sebeptendir diyoruz ki; uluslararası devletler bu temelde daha önemli adımlar atmalı ve olumlu gelişmelerin olmasını sağlamalıdırlar” dedi.

“Bu kadar uzun yıllar DAİŞ gibi terörist güçlere karşı savaş vermiş, direnmiş insanlarız. Bu bölgede hiçbir şey olmamış gibi yaklaşmalarını kabul edemeyiz. Şu an saatler, hatta dakikaları saymaktayız ve QSD güçlerinin DAİŞ’in bitiş haberini duyurmasını bekliyoruz. Bizler bu direnişi sadece kendimiz için yapmış değiliz, bütün dünya halkları için direniş gelişmiştir. Bir terörist güç bütün dünya üzerinde tehlike haline gelmişti. 

Buna karşılık göğsünü her türlü saldırıya karşı açmış, kadın ve erkekler bu kirli teröristlere karşı direnmiş ve onu bitirmiştir. Bu saygı duyulası bir durum ve Kürtlerin, DAİŞ’i bitiren bu gücün (YPG,YPJ ve QSD) çözümün bel kemiği olduğunu görmeleri gerek. Bu kadar büyük öneme sahip bel kemiği dediğimiz bu halkın kabul edilmemesi düşünülemez. Ve siyasi çözüm noktasında Suriye içerisinde Kürt meselesi artık hak ettiği yeri ve yaşanan bütün sorunların çözümünde yerlerini almalıdırlar.”

‘DEVLETLER TECRİDİ DURDURMALI'

Son olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride vurgu yapan Mûsa, şöyle konuştu:

"Bütün halklarla yüz yıllardır bir arada yaşamış bir halka uluslararası devletler daha çok çıkar temelli yaklaşmaktadırlar. Buna en bilindik örnek ise; Başkan Öcalan’ın onlarca yıldır zindanda tecrit edilmiş olmasıdır. Bugüne kadar uluslararası devletlerden herhangi bir tepki de dile gelmemiştir. Uluslararası güçlere buradan çağrımızdır; Suriye’deki Kürt sorununa bir çözüm bulsunlar ve Başkan Öcalan üzerindeki tecride artık bir dur deyip Türkiye rejiminin bu zulmüne karşı dursunlar."

‘YAŞANANLAR TARİHİ ÖNEME SAHİP’

Suriye Kürt Yazarlar Birliği Başkanı Dilawer Zenkî şunları belirtti:

"Kongresi yapılan KNK’nin biz Kürtler için büyük bir fırsat olduğunu belirtmemiz gerekiyor. DAİŞ’in bitirilmesi YPG, YPJ, QSD güçlerinin başarısıyla oldu. Şu an yaşananlar tarihi öneme sahiptir. Bu oturuma katılmış bütün partilerden beklentimiz, herkesin bu tarihi zamanlarda görevlerini yerine getirmesidir. Kürtlerin birlik içerisinde yaşayıp, verilmeyen haklarını almak için birliğimizi oluşturmalıyız. 

‘BAŞKAN ÖCALAN ÇEVRESİNDEKİ ÇEMBERİ KIRALIM’

Bütün Kürt siyasi kuruluşlar, entelektüeller ve aydınlar birlik içinde hareket edip, İmralı’da süren ağırlaştırılmış tecride karşı durmalıyız. Herkesi Başkan Öcalan çevresinde örülmüş olan çemberi kırmaya çağırıyorum. Türkiye rejimine artık bir dur denilebilmesi için onlara çağrıda bulunuyorum."