Kolber ve kesibkar isyanı: Bane 25 gündür direniyor!

İran rejiminin sınır ticaretine karşı kolber ve kesibkarların başlattığı isyan, Bane kentinde 25’inci gününde devam ediyor.

Yük taşımacılığı yapanlar (kolberler) ile sınır ticareti yürütenler (kesibkarlar), yaklaşık bir ay önce, sınır ticaretinin yasaklanmasına karşı ayağa kalktılar.

Bu isyan Ciwanr ve Bane’de başladı ve hızla diğer kentlere yayıldı. Merîwan, Seqîz, Serdeşt ve Pîranşar, isyana katıldı. Boykot ve grevlerle biçimlenen eylemler, rejimin sert baskısı ve tehdidine maruz kaldı. Gözaltı ve tutuklamalar başladı. Bir çok kentte eylemler baskı nedeniyle son bulurken, Bane’de 25 gündür kesintisiz eylemler var. Gerekçesi ise tutulmayan sözler.

İran rejim güçleri sınırları açacaklarına dair sözler vermesine rağmen hale bu sözler yerine getirilmedi. Tek geçim kaynakları sınır ticareti olan Bane emekçileri de alanlardan ayrılmıyor. Emekçiler her eylemde baskı ve saldırılara maruz kalıyor. Çok sayıda gözaltında tutuluyor.

Bane’de eylemlerini sürdüren emekçiler ve destek veren halk, İran İstihbarat Birimi (İtlaat) güçlerinin tehdidine maruz kalıyor. Rejim güçleri, boykota son verilmesini istiyor. Verilen sözlere rağmen, kolber ve kesipkarlar hemen her gün sınır boylarında yargısız infazlara konu oluyor.