Korucu da imam da Türkçenin hizmetinde

Erdoğanlar tarafından başlatılan 'okuma-yazma seferberliği' asker, imam ve öğretmen işbirliği ile başladı, ancak bazı aileler tepki gösterince korucular da devreye sokuldu.

Kendileri okuma yaz bilmeyen Korucular, ''okuma-yazma seferberliği'nde aktif rol oynayacak.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 81 ilin valisine gönderdiği genelgeyle başlayan 'okuma-yazma seferberliği' için Van Valiliği ve devlet kurumları harekete geçti. Kurslar, 5 Mart'ta başlatılacak ve en geç 11 Mayıs'ta tamamlanacak.

HER DARBENİN PROMOSYONU

Türkiye’nin yakın tarihine bakıldığında her darbenin ardından 'okuma-yazma seferberliği başlatılması dikkat çekiyor. Cumhuriyet rejiminin bugüne kadar okuma yazma kampanyaları, 1927 ve 1935’te yapılırken, 1960, 1971 ve 1980 darbelerinin hemen ardından özellikle Kürt illerinde yoğun olarak okuma-yazma kampanyaları yürütüldü. Özellikle 1980 darbesinden sonra Kenan Evren tarafından ‘Türkçe konuş, daha fazla konuş’ sloganıyla yürütülen kampanyalar hala zihinlerdeki tazeliğini koruyor. 15 Temmuz'daki devlet içi çatışmanın ardından yine aynı politika devreye konuldu.

VAN'DA AİLELER TEPKİ GÖSTERİNCE

Türk Milli Eğitim Bakanlığının genelgesinden sonra Van Valiliği, kayyumlar, askerler ve İl Müftülüğü harekete geçti. Kentin birçok yerine konuya ilişkin pankartlar asılırken, ilçelerde toplantılarla okuma-yazma seferberliği için çalışmalar yürütülüyor. Ancak yürütülen bu çalışmalar, birçok aile tarafından tepki ile karşılandı. Tepkiler üzerine Çatak ve Bahçesaray’da asker ve kurum amirlerinin katıldığı 'istişare toplantıları' yapıldı. Çatak’ta konuya ilişkin yapılan toplantıda ailelerin gösterdiği tepkiler açıkça dile getirilerek çözüm bulunması istendi.

ÇÖZÜM: KORUCULAR DA KATILACAK

Bahçesaray’da startı verilen kampanyaya henüz beklenen ilgi gerçekleşmezken, Çatak’ta ailelerin tepkisi üzerine ‘okuma-yazma seferberliği’ kapsamında yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Çatak Atatürk İlkokulunun konferans salonunda Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül başkanlığında yapılan toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yunus Gündüz, AKP İlçe Başkanı Mustafa Güvener, İlçe Müftüsü İlhan Günay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, SYDV Müdürü Aydın Babur, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erkan Manto, ilçede görevli müdürler, muhtarlar ve imamlar katıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Taş, "Mahallelerde ev ziyaretlerini yaptığımızda, bazı aileler tepki gösteriyor. Bu konuda muhtarlardan ve imamlardan destek bekliyoruz. Bazı köylerde okullarımız yok. O köylerde de alan taramasını imam arkadaşlar yapabilir. Bu bizi memnun eder. Alan taramalarından sonra biz de oralara öğretmen görevlendiririz. Okulların olmadığı yerlerde taziye evlerini veya mahalle odalarını kullanmak istiyoruz” diye konuştu.
İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yunus Gündüz de korucuların öğretmenlere ve imamlara yardım edeceklerini ifade etti. Böylelikle Çatak’ta imam, korucu, asker ve öğretmen işbirliği ile sürdürülecek.

BOTAN: MAKSAT TÜRKÇE ÖĞRETMEK

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, amacın eğitim veya okuma-yazma öğretmekten ziyade Türkçe öğretmek olduğunu söyledi. Korucu, imam ve asker bileşiminin vahametine işaret eden Botan, "Korucular okuma-yazma bilmiyor. Korucular muhtemelen burada baskı aracı olarak kullanılacak. 1930’ların politikalarına dönüş var. Toplumsal mühendislikle daha önce denenmiş yol ve yöntemlerle hareket ediliyor. Türkçe konuş daha fazla konuş politikası yeniden devreye sokuldu. Okuma-yazma öğretmen ile olur imam ve korucu ile olacak bir iş mi?” diye konuştu.